Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie to znikome oszczędności, z resztą nawozy lepiej rozsiać wcześniej, żeby zdążyły się rozłożyć. Sól wiadomo na jesieni albo wczesną wiosną, fosfor też lepiej za wczasu, nawozy potrzebują wody, jak trafi susza podczas sadzenia to te nawozy zadziałają niewiadomo kiedy.

Opublikowano

Pola nie oszukasz.tym bardziej tytoniu.u mnie "specjalisty " juz kombinowali z wapnem budowlanym ograniczeniem wapnowanie albo z saletra amonowa nawozami gdzie nie potrafili określić dawki na ha bonanza.nie mówię tez ze u mnie jest sama jedynka ale pasowy siew nawozu lub precyzyjne podsianie ma sens ale oszczędności będą niewielkie a jakiś błąd w aplikacji zemścić się może gorszym ilościowo lub jakościowo plonem. Tytoń na wyprodukowanie określonej masy pobierze z gleby X składników i te składniki tez trzeba potem uzupełnić metodami naturalnymi lub nawozami.

Opublikowano

Ja bym widział zastosowanie takiego dozownika, przy dozowaniu granulatu od drutowców w okolice systemu korzeniowego - wiadomo dursban wycofany, są jakieś alternatywy, chociaż nie wiem czy ktoś już tak próbował.

Opublikowano
38 minut temu, podlaskirolnik1 napisał:

Witam. Czy stosował ktoś z was nawożenie płynne od firmy timac agro na hydroponice? Jeśli tak to jakie i w jakich dawkach i odstępach czasowych? 

Wlasnie tez w tym roku chcailbym sprobowac, zrobie sobie jakies male baseny doswaidczalne i sprawdze np jakis humus i KSC MIX jak to wplynie na korzenie i wzrost

Opublikowano

Ogólnie humusy emy i inne wynalazki bd wpływają na system korzeniowy.w tackach na piachu zawsze stosuje i jeśli jest rozsada rwana wysiana także.na hydroponice nie daje do basenów ponieważ mam w wodzie grzybobojcze środki a jak lalem z góry to sporej różnicy nie widziałem bo od poprzedniego roku puszczam na poczatku nawozy fosforowe i one robią robotę. Teraz jest w planie po orce em naturalnie aktywny z green..coś tam i potem ochrona fungicydowa z luna, ponieważ jest problem i będzie ze zgnilizna twardzikowa. Wszystkie pola mielismycze zabezpieczone fungicydem w tym roku i jedno pole dodatkowo opry staliśmy jak juz na nim rosły rośliny właśnie em i tam choroba wogole nie wystąpiła.

Opublikowano

Ja używam revitala z biogena ze względu na największą koncentrację kolonii. Po zbiorach był litr i constans. Na wiosnę też litr. Na moich cięższych ziemiach jest różnica w uprawie 

Opublikowano (edytowane)

W cennikach nawozow istny horror.nie mowie juz o samym azocie ale fosfor i większość wieloskładnikowego poleciała tak do góry ze szkoda słów.dzisiaj kupowalismy siarczan magnezu aktualnie bez vatu tona 1300 zł. Jeszcze gdzieś w listopadzie był po jakieś 800 zł. O nasionach nicota tez nic nie pisze.

chcieć dzisiaj kupić nawozy tylko do posiania w polu wieloskladnik potas fosfor plus jakieś dodatki plus pszenica 5 ha mniejest więcej tyle samo tytoniu.  15 tys mało plus jeszcze chemia to ja pierd...

Jeśli dojdzie fakt ze ktoś zakredytowal się w sprzęt i budynki to cienko to wszystko wygląda.

Edytowane przez basserman89
  • Like 1
Opublikowano

Polidap 3500, polifoska 6 2800, yara corn brak ale cena 3200, sol potasowa 2600 takie mniej więcej ceny w okolicach tarnogrodu. Siarczan potasu braki i cena nie wiadoma mi

Opublikowano (edytowane)

A co panowie powiedzą na temat rachunków za prąd chodzi mi o tych co w zeszłym roku założyli fotowoltaike. Z moich obserwacji wynika ze po zmianie licznika na nowy pobór prądu wzrósł mimo ze w tym roku nie przybyło mi urządzeń .elektrycznych. Szkoda gadać …

Wiem ze jeśli jest większe napięcie w sieci to wtedy jest większy pobór prądu ale bez przesady  … władza pozatrudnia rodzine w takim PGE a ty rób na darmozjadow  chore to wszystko.

Edytowane przez tomek105
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomek105 napisał:

A co panowie powiedzą na temat rachunków za prąd chodzi mi o tych co w zeszłym roku założyli fotowoltaike. Z moich obserwacji wynika ze po zmianie licznika na nowy pobór prądu wzrósł mimo ze w tym roku nie przybyło mi urządzeń .elektrycznych. Szkoda gadać …

Wiem ze jeśli jest większe napięcie w sieci to wtedy jest większy pobór prądu ale bez przesady  … władza pozatrudnia rodzine w takim PGE a ty rób na darmozjadow  chore to wszystko.

U mnie na pierwszy rzut oka i rachunki wszystko wygląda wporzadku jedynie w poprzednim roku wyszla nam spora dopłata we wrześniu(rozliczenie za suszenie do końca sierpnia) ale też było ok 10 suszarni więcej jak w poprzednim sezonie, czas suszenia identyczny z tym ze na 4 kontenery non stop jechalismy.

W pierwszym roku jak była założona od marca to wyszły dopłaty dość niewielkie ale sporo mniej suszarni.i mniej więcej u mnie przy 9.6 kw założonym jak było 3 suszarnie fajnie się to bilansowalo teraz przy 4 suszarni juz jednak było lepiej mieć 15 kw  na ziemi. 

Jakieś przecieki odnośnie oferowanych cen macie?

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
16 godzin temu, mus napisał:

Polidap 3500, polifoska 6 2800, yara corn brak ale cena 3200, sol potasowa 2600 takie mniej więcej ceny w okolicach tarnogrodu. Siarczan potasu braki i cena nie wiadoma mi

Siarczan potasu 3980 zł 

Opublikowano (edytowane)

Lokalne punkty brak towaru, ale zamówiłem w agrosimexie. Jako biedny rolnik nie mogę szukać oszczędności tam gdzie znaleźć można tylko stratę. Potas to podstawowy pierwiastek dla tytoniu. 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
5 godzin temu, STIG13 napisał:

Lokalne punkty brak towaru, ale zamówiłem w agrosimexie. Jako biedny rolnik nie mogę szukać oszczędności tam gdzie znaleźć można tylko stratę. Potas to podstawowy pierwiastek dla tytoniu. 

Wiem że w jasnym stosujecie sól pot. dlaczego się boisz zastosować ? siarczan potasu stosowałem od 1994 roku i powiem ci że efekty były ale zależne od działki i roku i na pod wierzchołkach w ubiegłym sezonie pierwszy raz zastosowałem sól pot . zakupiona po 1360 zł ale był za mokry rok i nie wiem czy był efekt , 4000 zł nie dam za potas .

Opublikowano

Jeżeli robiąc odkrywkę i sprawdzając profil glebowy na głębokości 2m dalej nie mam piasku to dla mnie zbyt duże ryzyko nie wypłukania chlorków. Zyskam parę złotych a stracę na jakości tysiące. Nie, wolę nie próbować. W naszym gospodarstwie badam i warstwę orną i podorną. Nie mam żadnego mitycznego wymycia składników. Żadnego. Nawet azotu. Może gdybym wcześnie zszedł z pola i wysiał sól gdzieś we wrześniu... Ale to dalej ryzyko. 

Opublikowano

ja wysailem na4h 600kg soli potasowej w marcu po orce i dowalilem po 400kg yara corn gdzie tez jest sol potasowa a tyton srednio wyszedl po 14zł liczac z podatkiem 

Dnia 7.02.2022 o 20:17, STIG13 napisał:

Opublikowano

Najlepiej zrobić sobie porównanie na swoim polu i ocenić różnice. U mnie ostatnie lata też idzie bez azotu, tylko sól potasowa i superfosfat wzbogacony rozsiany w marcu. Jedynie jak tytoń 2-3lata z rzędu na tym samym polu to coś azotu dostanie. Wcześniej dawany był lubofos bezchlorkowy i jakoś różnicy nie zaobserwowałem. Na jakość nie narzekam.