Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał:

Lipa, żebym wiedział to bym wczesną jesienią rozsiał sól. Ziemia zwięzła, o głębokim profilu, podglebie glina .. nie ma szans na wypłukanie chloru 

Z tym chlorem jest jednak racja.u siebie mam pola gdzie pojedziesz 200 kilo soli na jesieni i śladu nie bd ze potas był solą uzupełniany jeżeli równomiernie rozsiejesz na całym polu i nakładek nie zrobisz. Teraz sól ograniczylismy i połowę i resztę uzupełniać bd siarczan ami z NPK i wspomnianym Vervactorem. Na ciężkiej ziemi nawet na jesieni sól dana w dużej dawce zaszkodzi.u mnie przed poprzednim sezonem poszła sporo zasobność i z tego co policzylem wyszlo w granicach 200 kg k2o na ha. 120 sól dala 60 z NPK plus 30 k2o z belenusa .także myślę że tego potasu da się mniej 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Leszek0 napisał:

jaka ziemię masz?

2/3a klasa, glinka, less, na tych polach przeważnie pszenica leci po 8- 10+ z ha. 0N z nawożenia. Reszta tylko z gleby. Jeżeli monokultura kilka lat to dopiero po 3 sezonie nawożenie na poziomie 20N

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Damy radę skoro dawaliśmy kilkadziesiąt lat ;) innej ziemi u nas nie ma

Co roku na wiosnę jadę głęboszem na 50cm. Pola są utrzymane w kulturze, po zbiorach i przed sezonem revital, nie ma problemu. Jedyne co trzeba pilnować to azot bo bardzo łatwo o problem z tym. No i pierwszy raz zapowiada się problem z dostępem do potasu. Mam raptem 250kg

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Przy takiej ziemi i plonach zbóż co wspominasz przy kilkudziesięciu ha nie bawiłbym się w tytoń przy obecnych cenach. Też jadę bez azotu w tytoniu jak przedplonem jest pszenica. Dopiero 2 rok z rzędu coś w NPKu pójdzie. A tak to tylko dolistnie do każdego zabiegu daje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

duzo masz tego bydła?

Niee, ale że wykorzystujemy starą oborę to trzeba wszystko robić ,,widłotronickiem" 😅 dwadzieścia parę rogaczy na opas

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzejb88 napisał:

W jakiej cenie i gdzie dostępny jest vervactor?

Po zniwach wyszedł 1300 około za tonę ale braliśmy fosfor tarnogran i Vervactor w rozliczeniu za zboże to cena nawozu wyszła niższa. W cieszanowie u Piłata pytaj na skupie zboża mają zawsze jakieś nawozy na placu i tam się właśnie zaopatrzylismy .telefon w goopłaca tez powinien być. Resztę zboża sprzedawać bd dopiero w marcu to nie powiem czy na dzień dzisiejszy jest dostępny 

Opublikowano
32 minuty temu, Dawid50 napisał:

Polecacie tacki na wodę ? Czy lepiej na piasku  w tackach ?

Polecam na wodę, masz mniej roboty czasu na co innego. Tylko trzeba przestrzegać dawkowania nawozów jak i chemii. 

Opublikowano

Na wodzie jest najlepsza sadzonka, chociaż trzeba najbardziej wszystkiego przestrzegać i pilnować (chociaż nie trzeba podlewać codziennie- jak na piasku). Styropianowe używane któryś rok z rzędu zielenieją i są większe braki - pasuje je wyparzać (myjka na gorącą wodę ewentualnie zanurzać w goracej wodzie w np w parniku).

Opublikowano
10 minut temu, toma188199 napisał:

Polecam na wodę, masz mniej roboty czasu na co innego. Tylko trzeba przestrzegać dawkowania nawozów jak i chemii. 

A jak dawkowanie wychodzi na pierwszy raz macie jakiś sprzęt do mierzenia. 

Opublikowano

Nie trzeba mierzyć, najlepiej dawać zgodnie z tabelką, ja lecę programem z Lukowa Tobacco nawozem agroleaf lub Maximus. Dają co roku kartkę musiałbym poszukać. Z uniwersalu zalecają jakoś inaczej - na kristalonie cała dawka na początku albo przynajmniej większa.

Opublikowano

Do nas przyjeżdża agronom z uniwersału jeśli coś nam nie pasuje ale wiem że z Łukowa tobbaco też przyjedzie być może i w twoim wypadku ktoś mógłby przyjechać i poinstruować

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dawid50 napisał:

Okej dzięki wam Panowie ;) a wy czym mieszacie te nawozy czy od razu do basenu dajecie odpowiednią dawkę ? 

Najlepsze mieszadlo  to kij drewniany od mietły. U mnie woda na początku ma EC 0.5 i Ph7.5

Na pierwszą dawkę Daje kristalon fosforowy żółty w dawce ok 200-300 gram na tys litrów wody. Nawozy takie jak kristalon czy maximus zakwaszaja wodę wiec automatycznie i ph spada jak mało spadnie możesz dać nova pekacid. Ec po pierwszej dawce staram się żeby było 0.8 0.9 max 

Druga dawka 300 gram około kristalon zielony pełnoletni 18-18-18 w fazie krzyżyka tak żeby ec dało tak ok 1.3 max 

3 dawka 200 gram siarczanu siedmiowodnego na 1000 l wody i ec wyrównuje do tak mniej wiecej 1.6 1.7 około kristalon em zielonym. 

Szkół robienia sadzonki jest kilka.jedni dają sam zielony w jednej dawce w krzyzyku. Inni dzieła pełna dawke 1 kg zielonego na pół i na dwa razy. Sadzonka ec wytrzyma w okolicach EC 2.0 i pod koniec produkcji mocne stężenie pozywki nie zaszkodzi jej .

Dawke nawozu mieszam w wiaderko i wlewamy w kilka miejsc w basenie dla mnie tak jest ok i tak potem mieszam tym kijem od mietły. Możesz zrobić duże stężenie w beczce 1000 l i wpompowac pompa po 40-50 litrów w basen i wymieszać, ale lepiej wtedy mieć własny ec metr pod ręką żeby nie przesadzic z nawozem. 

Plastikowe palety są wg mnie lepsze .

W uniwersalu zalecają przed puszczanie tacek na wodę jedynie previcur w dawce 10 ml na 1000 l wody a potem na krzyzyku kilogram zielonego i ma być. W konspekcie który dawali jakieś 3 lata temu na takim niby szkoleniu w obszy pisze o dwóch dawkach. kristalonu przed puszczendem na tacek i na krzyzyku. 

Z moich obserwacji wynika ze dobra sadzonka to taka która sobie spokojnie rośnie i nie będzie wyazotowana.dobrze jest jednak coś jej dać przed puszczeniem palet na wodę albo właśnie fosforowy kristalon lub inny nawóz z fosforem to już od startu bd się lepiej rozwijać. 

Są tutaj spece od hydroponiki to Ci pomogą. U mnie hydroponika była 3 rok i zawsze ktoś się znajdzie co coś Ci podpowie bo z tego co znajdziesz na internecie to tylko ŁT zrobiła ten film pokazowy ale bardzo ogólnie.mogliby coś jeszcze dodać odnośnie stosowania chemii jak previcur kiedy i w jakich dawkach to by było mniej postów na grupie na fb typu "co mu jest " a tam Coco jumbo popalone 

Edytowane przez basserman89