Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Czym ogrzewacie suszarnie przy tych drastycznych podwyżkach paliw , węgla i energii ?

Drzewo, peletu nie odpalam 

Opublikowano
12 godzin temu, lka1 napisał:

Po prostu ten interes stał się już nieopłacalny

Słuchaj jeżeli koszty produkcji wzrosną przykładowo o 25 % a surowiec podnieśli o tyle samo to i tak niczego nie zmieni koszty życia ciągle rosną, a pieniądze takie same jak były, więc szczerze mówiąc nie wiem co teraz robić na polu, w dodatku ludzi do pracy jest brak pomimo że część gospodarzy po rezygnowało z tej uprawy 

Przy tych cenach prądu opału paliwa nawozu wszystko staje się mało opłacalne 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie wszystko jest na drewno plus fotowoltaika.wierzchołki zdajemy w biszczy sortowane na dwie klasy potem resztę będziemy normalnie sami sortować. Śpiesznie się z nawozami zanim ceny dalej poleca do góry albo będą zajeb...braki magazynowe i dalej podwinduja cenę.byłem dziś w kilku miejscach i powoli ale systematycznie pustorzeka składy. 

Co do opłacalności to pierwsza klasa powinna być w granicach około 18-20 złotych minimum reszta klas proporcjonalnie niżej co do stanu obecnego .ale po ilości ogłoszeń z zapotrzebowaniem do sortowania itd widać  ze jednak nadal się opłaca.nam wierzchołki wyszły ładnie. Ale znając życie 1-2 klasę mało kto da ze względu na długość liści 

Co do fotowoltaiki wyszło nam do dopłaty  jakieś 4200 przy instalacji ok 10 kw przy obecnych cenach prądu wyszło by ok 16 000 bez instalacji.łączna moc silników ok 17 kw w 4 suszarniach, wszystkiego było ok 30 suszarni. 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
3 godziny temu, basserman89 napisał:

U mnie wszystko jest na drewno plus fotowoltaika.wierzchołki zdajemy w biszczy sortowane na dwie klasy potem resztę będziemy normalnie sami sortować. Śpiesznie się z nawozami zanim ceny dalej poleca do góry albo będą zajeb...braki magazynowe i dalej podwinduja cenę.byłem dziś w kilku miejscach i powoli ale systematycznie pustorzeka składy. 

Co do opłacalności to pierwsza klasa powinna być w granicach około 18-20 złotych minimum reszta klas proporcjonalnie niżej co do stanu obecnego .ale po ilości ogłoszeń z zapotrzebowaniem do sortowania itd widać  ze jednak nadal się opłaca.nam wierzchołki wyszły ładnie. Ale znając życie 1-2 klasę mało kto da ze względu na długość liści 

Co do fotowoltaiki wyszło nam do dopłaty  jakieś 4200 przy instalacji ok 10 kw przy obecnych cenach prądu wyszło by ok 16 000 bez instalacji.łączna moc silników ok 17 kw w 4 suszarniach, wszystkiego było ok 30 suszarni. 

To sortowanie na dwie klasy to jak wygląda? W tej lepszej to po staremu to jakie klasy wchodzą w to?

Opublikowano

Klasy od 1 do 3 idą w tej lepszej po ok 11 reszta w gorszej po 5.50 chyba jest .z kontenera Miller 120 wyszedł jeden belek z górnego zrywu reszta łapał się w tą lepsza.jak dołożysz ładne długie liście to i jako 1 gdzies zdasz jako posortowany ale znowu jak zostawisz samą  3 klasę z domieszką 4 to weźmie  Ci w cenie 4 sortowanego.ogólnie wg mnie wierzcholkowych liści nie opłaca się sortować po obecnych kosztach robocizny. Jak środki są klasowe eleganckie to lepiej to zdać jako na dwie klasy spodkiem i górne zrywy.po opłaceniu kogoś do sortowania jeść trzeba dać Bociana tez każdy by wypił w sortowni na jedno Ci wyjdzie.no chyba że znajomy na taśmie stoi to i z 3 , druga kasę Ci wyczaruje 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.10.2021 o 19:39, Mariusz2903 napisał:

Czym ogrzewacie suszarnie przy tych drastycznych podwyżkach paliw , węgla i energii ?

Za kilka lat to dopiero bedzie problem. Jeżeli wejdzie ustawa antysmogowa to w suszarniach wolno będzie spalać tylko olej opałowy i gaz. 

LINK

Klikać w link i szukac tam swojego województwa...

Edytowane przez Marl
Opublikowano
56 minut temu, basserman89 napisał:

Agro tab podnosi i z luxtabu tez się szarpneli trochę do góry. Znalazłem cenniki chwile temu sprzed kilku lat. .podwyżki są ale nie wyrabiają za inflacja i rosnącymi kosztami 

To jakie ceny ma teraz Luxtab. ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

To jakie ceny ma teraz Luxtab. ? 

1.14 zł

1a.13.50zl

2.12zł

3.10zł 

3a.9zł 

4.7 zł 

5.5 zł 

6.2.5 zł 

Lekka korekta 

Agrotab w ubiegłym sezonie brał tylko niewielkie ilości 1 klasy w dostawie a golili na niższych. Potem brali każda ilość 1 ale obniżyli cenę o 50 groszy na kilogramie. 

Opublikowano
45 minut temu, Grzegorz197 napisał:

To taki cennik podali na wiosnę przyszłego kontraktacji  nic nie zmienili.

Przy kontraktacji  miało być 

Wydawało mi się ze coś dyglo ale chyba wzgledem poprzedniej taryfy pytał ktoś też o ceny z PM

20211013_130918.jpg

20211013_130858.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tofik420 napisał:

No i Pękala podniósł.... Faktycznie czas na Grzyba

No i będzie wyrównanie to też na plus. Grzyb ma teraz najgorsze ceny. Pewnie na dniach podniesie

Edytowane przez Miran
Opublikowano

Jak narazie prawa wolnego rynku działają.oby jak najdłużej grzyb został i PM.chociaż Ci drudzy pewnie rzuca coś przed swietami jak kilka lat temu rzucili jakąś premie gdy źle brali jeszcze w Leżajsku i nikt im nie woził.potem się okazało ze sporo ludzi zakończyło sortowanie ale żadnego wyrównania też  nie dali.

Znając życie to te podwyżki się czkawka odbija w przyszłym roku jak zaczną ludzie wołać dniowke po 200 i walić będą innymi roszczeniami.

Opublikowano (edytowane)

Agro unia niby tam pokrzykuje ale sytuacja z nawozami jest zla a będzie jeszcze gorzej i ten stan utrzyma się prawdopodobnie do połowy przyszłego roku.w tym momencie ciężko jest dostać cokolwiek w rozsądnej cenie za lubofos ojciec płacił 1800 za tonę yara w okolicy jest po 3000 tona (12% azot) sól potasowa 2400. Jak ktoś ogarnial wcześniej to po 2000 złapał w tym momencie taniej jak 2300 nie ma.po zniwach wydawało się że sprzedaliśmy tanio pszenicę 880 tona ale za połowę tej kasy wzięty był nawóz w rozliczeniu i praktycznie uwzględniając te podwyżki to ta pszenica musiałaby być po 1400 za tonę żeby się rachunek zgadzał z ilością  wzietego nawozu.

Części NPK ,nawozow fosforowych w okolicy wogole nie ma.w cieszanowie widziałem holist ale 2200 tona.a to co stoi po innych składach u mnie to już sprzedane.