Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 5.09.2021 o 19:08, max95 napisał:

U mnie woda stała w tytoniu tak dolało, więc i choroba weszła, najgorzej jak się zerwie liście z chorego krzaka i pójdzie na wiate,u mnie lało dwa tygodnie.

Na tą chwilę nie zrywamy z chorych krzaków , robimy oględziny środek , wierzchołek jak ma zgniliznę zostawiamy i jak ich osobno i rzadko nie nawleczemy to 30% górnych liści zostanie w polu , sporo gnije od kwiatu ale dzięki bogu od tygodnia jest pogoda , wiatr i słońce , klasa do góry bo w sierpniu zanosiło się na sam gnój .

Opublikowano

Więcej niż 4 tygodnie żadna chemia nie podziała a raczej tyle minęło od zabiegów.

Mechanizm jest ten sam co rzepak. Trzeba by pryskać na w pełni kwitnący aby zabezpieczyć powierzchnię rośliny przed opadaniem pierwszych płatków. Wilgoć plus spadający kwiat daje początek infekcji.

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Sprzedajecie tytoń w pudełkach? Jestem ciekawy jak wygląda taka sprzedaż. Rozpakowują całe pudełko przy mnie czy jak to jest?

Sprzedaje u Grzyba w kartonach . Otwierają karton patrzy z góry cokolwiek, zamyka i tyle . Myślę że jak coś wykombinujesz a później sprawdza to koniec kariery z pudełkami .

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.09.2021 o 09:39, Sebastian177 napisał:

Sprzedaje u Grzyba w kartonach . Otwierają karton patrzy z góry cokolwiek, zamyka i tyle . Myślę że jak coś wykombinujesz a później sprawdza to koniec kariery z pudełkami .

O i o taką odpowiedź mi chodziło . Dzięki bardzo.

Sortujecie czubki ?

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)

Chłopaki w Łukowej ktoś wie jak biorą?

Edit 

Też u was tak kończą z tytoniem ? U mnie sąsiedzi po kolei rezygnują z uprawy.

Edytowane przez Miran
Opublikowano
4 minuty temu, Aroo22 napisał:

Ktoś ma cenniki z Luxtabu i Łukowa Tobacco (Pękala)? Dobrze biorą w tym roku? 

Luxtab nie wiem ale Łukowa Tobacco dobrze idzie ostatnio byłem. A Universal wiesz może jak bierze?

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Aroo22 napisał:

Jeszcze nic nie sprzedawałem to nie wiem. Dopiero prosto z suszarki wierzchołki szykujemy na sprzedaż. Jeszcze zrywanie nie skończone, jedna suszarka została. 

Ja właśnie też wierzchołki prosto z suszarni mam zamiar sprzedać. I szukam gdzie by dobrze poszło bez większego sortowania.

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Aroo22 napisał:

Ktoś ma cenniki z Luxtabu i Łukowa Tobacco (Pękala)? Dobrze biorą w tym roku? 

oczekują tytoniu najwyższej jakości na te fajki wodne, a pierwsza klasa cena podobna do konkurencji nawet mniejsza niż w ULTP, no ogólnie słabe te ceny

IMG20210919130439.jpg.3d0125350ba0ccf2e2465070fb356961.jpg

Edytowane przez dragonmt852
Opublikowano

Co dalej ze wsparciem 

system wsparcia tytoniu po przystąpieniu do UE 1 maja 2004  płatnośc niezwiazana wyliczana jak w poprzednim moim poście mówisz że ktoś miał 100ton a skąd wiedział że 2006 bedzie rokiem referncyjnym  musiał wiedziec już w 2006 że bedzie to rok referencyjny Za cała sytuacje likwiadcji uprawy tytoniu największa wine ponosi sam rynek firmy skupowe widząc że państwo stworzyło dofinansowanie tytoniu kupowali tytoń licząc sobie w cenie dopłate w latach 90 nid było dotowania a ceny były całkiem inne np burley 1999 kosztował ok 7-8 zł orjentacyjnie musiałbym spojrzec do umowy a np  2005 z cenę o 2-3 zł mniej dlaczego  niech kazdy sobie sam odpowie oczywiście Państowo silne mogło wprowadzić takie zabezpieczenia by firmy nie żerowały na bezbronnych rolnkach .Wzięto rok 2006 jako bazowy z rekordową kontraktacja na poziomie 41tys ton minrol postąpił prawidłowo i uczciwie chcąc aby jak największa grupa rolników skorzystała na systemie wsparcia dzis sytuacja jest odmienna spadajaca liczba plantatorów z 13tys od ok 6tys rodzi  pytanie czy ma skorzystać tylko znikoma cześc tytoniarzy czy szkać roku referencyjne z optymalnie duż kontraktacja i liczba plantatorów bay jak najwięcej rolników skorzystało ze wsparcia i ja oputje za objęciem jak najwiekśza liczba rolników skoro sprzedawali tytoń za niewielkie pieniądze w 2009roku zakontraktowano 42tys ton tytoniu nie mama danych od 2010 i rok 2009 był ostatnim rokiem gdzie obowiazywał system wsparcia związanego z uprawą  wmojej ocenie to bardzo dobry rok na określenie ilości referencyjnej jak ktos wie jakie ilości kontraktowana w 2010,2011

Opublikowano

A co twiom zdaniem z tymi co zaczęli produkować po 2010 roku. Pytam bo ja jestem w takiej sytuacji. Niezwiązana dopłatę otrzymałem tylko raz. W 13 roku zaczynałem i sprzedałem 1.5 t około. Teraz koło 10 ton. I żadnego wsparcia nie dostałem chociaż inni dostają. Co z wolnym rynkiem i uczciwa konkurecja

Opublikowano
3 godziny temu, Hubert2523 napisał:

A co twiom zdaniem z tymi co zaczęli produkować po 2010 roku. Pytam bo ja jestem w takiej sytuacji. Niezwiązana dopłatę otrzymałem tylko raz. W 13 roku zaczynałem i sprzedałem 1.5 t około. Teraz koło 10 ton. I żadnego wsparcia nie dostałem chociaż inni dostają. Co z wolnym rynkiem i uczciwa konkurecja

Problem w tym, ze to jest płatność historyczna. Bruksela nie chce wspierać uprawy tytoniu, i nie za bardzo jest jak ten problem rozwiązać. w 2023 r ma być płatność dla uprawiających tytoń, może się załapiesz... 

Opublikowano

Szczerze to ja mam wyje.... E na te dopłaty. Tylko problem polega na tym że firmy kupując zanizaja na kilogramie o tą dopłatę przez co ja natym tracę. A jeśli za ten sam produkt  jedni dostają mniej a drudzy są wspieranie przez rząd to jest to złamanie prawa wolnego rynku. Druga sprawa jeśli plantator w 2006r zadeklarował że będzie pobierał dopłatę na odejście od tytoniu i nie zrezygnował z uprawy. Ba mało tego zwiększył produkcję czyli się rozwinol dzięki dotacjom na sprzęt itp. To czy to nie jest wyłudzenia tego dofinansowania. Jeśli mają wspierać to wszystkich a jak nie to w d*pie niech sobie wsadza te dopłaty. Takie jest moje zdanie. Najlepiej był by żeby żadnego wsparcia nie było. Bo na tym kasę robią nieroby i firmy. Tak jest wszędzie nie tylko w tytoniu. 

Opublikowano

W sprawie dopłaty niezwiązanej nalepiej by była to średnia z kilku lat  min 70% kontraktu w przypadku np gradu  Nalezy tez brac poduwage jaki dziś mamy stan produkcji 

dopłata może byc tylko i wyłącznie historyczna oparta o lata historyczne jaka dziś garstka rolników na tym skorzysta 5 tys plantatorów  

obecnie wsparcie otrzymuje ponad 13tys plantatorów wiec minrol wesprzec jak największa grupe uprawiających w poprzednich latach  sama idea wsparcia niezwiązanego polega na przyznaniu  pomocy o lata historyczne by nie zwiękaszać  obecnej produkcji co jest zabronione  może powinien to byc system mieszany wspierajac znaczna grupe plantatorów a nie tylko nielicznych zmiana lat referencyjnych nie ma żadnego sensu  bo objetych wsparciem bedzie znikoma cześc plantatorów powinien byc zachowany poprzeni okres referencyjny z uwzglednieniem nowych plantatorów o lata historyczne 

Opublikowano

Bo to jest płatność dla tych tytoniarzy aby się przekwalifikowali na coś innego... I w zasadzie cieszmy się, ze dostajemy ją i sadzimy dalej tytoń. W żadnej innej branży nie było raczej  podobnego mechanizmu dla " odchodzących" z produkcji. Pamiętam, ze był jakiś nabór na PROW dla rezygnujących z buraków cukrowych. Jedni dokupili troche pola, mam znajomego, który "decaplingiem" wspomagał dziecko w spłacaniu kredytu na mieszkanie... 

Opublikowano

Taa cieszą to się skupujący że nie muszą cen podnosić bo nam dopłacają. Jakby faktycznie ta płatność była na przekwalifikowanie to ktoś wziął by się za to i nie byłoby wyjścia. A widocznie wszyscy mają to gdzieś. Unia nie chce dopłacać do tytoniu to korzysta się z innych możliwości takich jak płatność historyczna. Ale bez przesady, nowy PROW to i nowy rok referencyjny powinien być.