Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Miran napisał:

Zawsze jakaś delikatna podwyżka. Szkoda że LT nie było stać chociaż na taką podwyżkę.

Jeszcze cenowo nie dobili do LT. W tym roku wogóle kupowali coś tytoń?? Bo z tego co pamietam wykupu nie było przez cały sezon. Z taką firmą lepiej uważać bo co z tego ze masz kontrakt jak oni maja cię daleko i nie otwierają skupu... powodzenia

Opublikowano

Trzeba przyjąć poprawę, że w universalu 1. 14.2 jest tylko na papierze dla naiwnych, 2 zł to "swoim" dodają resztę rżną o klasę w dół przy tej premi. Ja tam robię umowę dla picu i jak zaniżają klasę to nie sprzedaje. Bo jak im trzeba to wychodzi 13.5 netto jak mają długą kolejkę to za ten sam ponad 12 netto. 

Opublikowano
Dnia 6.03.2021 o 09:45, Dario19 napisał:

Przy podpisywaniu nowych umów jest premia. Nie mają jej tylko plantatorzy, którzy zmniejszają kontraktację w stosunku do poprzedniego sezonu.

Sprytnie pomyślane. Nie ma co zwiększać 😉

Opublikowano

Stosowaliście jakiś inny środek na drutowce niż dursban?  Bo znalazłem coś takiego jak helios tylko drogo wychodzi i nie wiem czy będzie tak skuteczny. 

Opublikowano
2 godziny temu, LONGER95 napisał:

Stosowaliście jakiś inny środek na drutowce niż dursban?  Bo znalazłem coś takiego jak helios tylko drogo wychodzi i nie wiem czy będzie tak skuteczny. 

To to samo

Opublikowano
16 minut temu, LONGER95 napisał:

PYTAŁEM W SKLEPIE STACJONARNYM TYLKO ŻE 5L TO KOSZT 480ZŁ. DURSBAN BYŁ TAŃSZY I SPRAWDZONY. 

Jak masz możliwość to kupuj. Ta sama substancja czynna.

Opublikowano

Produktów biogen używam m.in w rzepaku, gdzie delia ogranicza żerowanie śmietki. W tytoniu będę używał czegoś co nazywa się bakto tarcza. Po zastosowaniu bakterie zasiedlają powierzchnię roślin i mam nadzieję że będą działać na choroby występujące kiedy już nie da się wjechać na pole

Opublikowano
11 godzin temu, lka1 napisał:

https://allegro.pl/oferta/otiorstop-100g-preparat-na-opuchlaki-zam-dursban-8943668554., w wolnym czasie pozwoliłem sobie poszperać w internecie na temat zamienników, pytanie do tych co korzystali z tego środka, czy jest skuteczny w zastosowaniu? Czy to tylko tzw w przenośni chwyt marketingowy... 

Nie wiem czy jest skuteczny w zastosowaniu, ale wiem że bardzo jest skuteczny jeśli chodzi o ilość pieniędzy w portfelu 😂

• Haha 1
Opublikowano
16 godzin temu, basserman89 napisał:

a cyperkill max 500 ec? niby ma substancje dzialajaca na drutowce min ale jaka dawka walic skoro 1l prawie 250 zl

Z cyperkila nie zrobisz środka BELEM... Substancja czynna ta sama ale już inna formulacja. Myślałem kiedys , że by pryskac stężonym ( prosto z butelki ) Cyperkillem jakiś granulat np: nawóz superfosfat granulowany  i go na polu rozrzucić przed uprawą pod tytoń. Ale czy to zadziała? Substancja powinna powoli się  uwalniac. Nie wiem... W 1 kg Belem mamy tylko 8 gram substancji aktywnej. 

Opublikowano

spod lady mozna dostac jeszcze chloropiryfos ...trzeba szukac.oby tylko ten rok jakos przemeczyc ale w sytuacji kiedy jest wycofana jakas substancja powinnien byc z urzedu zaproponowany zamiennik.ja kombinuje jeszcze tak zeby jak mam tyton na hydroponice dzien przed sadzeniem wycagnac tacki z wody, i w jednym basenie miec wode z dodatkiem czegos co bedzie odstraszac drutowce i inne, kohinor lub jakis preparat biologiczny i bezposrednio przed sadzeniem wstawic palety zeby sie tego napily...szalone ale tez jakis sposob.. gorzej jak sie trafi larwa cmy na polu rolnica to juz do tego czasu raczej srodek moze nie dzialac

wiem ze niektorzy nie pryskaja dursbanem wogole tylko przed samym sadzeniem zlewaja rozsade srodkiem ,jaka jest tego skutecznosc sam nie wiem.

Opublikowano

w wykazie śor z universalu nie ma nic na drutowce rolnice czyli będą straty w uprawie na pewno bo nie ma dobrego sprawdzonego zamiennika 

ja jak nie dostanę chloropiryfosu będę  próbował acetamipryt plus cypermetryna na glebę