Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.01.2022 o 13:39, Mariusz2903 napisał:

Pisał już ULTP na przyszły rok ? bo u mnie będzie tylko 30% kontraktu - grad + zgnilizna twardzikowa , dostanie mi się na skupie ?

Będą pisać a jak nie to niech spadają . Ja w jednej firmie nawet 5% kontraktu nie zdałem, jak nie będą chcieli pisać to zapisze gdzieś indziej Ludzie odchodzą od tego a poza tym tak jak kolega wyżej pisze że lepiej iść na etat, popracować te 8h i wyje****. A tutaj praca praktycznie cały czas i najgorsze to utrapienie z ludźmi w okresie zrywania. Zapisują na przyszły rok a o cenie dalej ani słowa, pewnie nic się nie zmieni. U mnie w miejscowości ludzie, którzy sądzili po 10ha, po 5ha rzucili to i poszli na etat. Zobaczymy jak tak dalej pójdzie to LT czy Universal nie będą mieli co przerabiać.

Opublikowano
18 minut temu, Miran napisał:

Będą pisać a jak nie to niech spadają . Ja w jednej firmie nawet 5% kontraktu nie zdałem, jak nie będą chcieli pisać to zapisze gdzieś indziej Ludzie odchodzą od tego a poza tym tak jak kolega wyżej pisze że lepiej iść na etat, popracować te 8h i wyje****. A tutaj praca praktycznie cały czas i najgorsze to utrapienie z ludźmi w okresie zrywania. Zapisują na przyszły rok a o cenie dalej ani słowa, pewnie nic się nie zmieni. U mnie w miejscowości ludzie, którzy sądzili po 10ha, po 5ha rzucili to i poszli na etat. Zobaczymy jak tak dalej pójdzie to LT czy Universal nie będą mieli co przerabiać.

W samo sedno kolego👍

Opublikowano

Firmy sobie poradzą, mają własne plantacje w Afryce, Azji lub Ameryce Płn. W zasadzie to dyrektywy unijne uświadomiły im, że towaru trzeba szukać poza Europa. Pisał tu ktos że średnia 14 zł wyszła = 3 dolary USA/kg. Ceny tytoniu nawet w Afryce przekraczają 2 dolary. Obniza sobie koszty w firmach bo zwolnią ludzi z kontraktacji, agronomów itp. Na szczęście ludzie mają już wybór, mogą iść na etat...

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

22 godziny temu, max95 napisał:

Hej,u mnie barley klasowo dobrze wagowo słabo 50 procent kontraktu

Pisał już ULTP na przyszły rok ? bo u mnie będzie tylko 30% kontraktu - grad + zgnilizna twardzikowa , dostanie mi się na skupie ?

To firmy juz zapisują kontraktację na przyszły rok?

Opublikowano

Oglądaliście Agrobiznes na TVP 1? Mówili o tytoniu. Widać już spadek produkcji bo jest sporo mniej zamówień na nasiona. Główna przyczyną to brak pracowników sezonowych i wzrost kosztów produkcji. Jak będzie dostępny w internecie to wrzucę link.

Opublikowano

Dzisiaj byłem w Leżajsku w grupie i też mówili, że sporo osób rezygnuje z uprawy. A co do tej płatności nie związanej na następne lata to jeszcze nic nie zatwierdzone. Twierdzą, że to co w sieci krąży to dopiero wstępne projekty i rok brany pod uwagę może się zmienić. Podobno cały czas trwają dyskusje i każdy wpływowy w tym biznesie ciągnie w swoją stronę. Ale może zostać bez zmian jak się nie dogadają co do innych propozycji. Ciekawe kiedy to będzie zatwierdzone na 100%

Opublikowano

Pisałem to już wcześniej więc się powtórzę, nie liczcie na te dopłaty za duże lobby .Pozostaje się przebranzawiac i szukać etatów skoro już któryś rok z rzędu jest widoczny spadek liczby plantatorów a skupy można powiedzieć nie reaguja, bo podwyżki rzędu 50gr przy takim wzroście kosztów Energi, opału, pracy ludzkiej ,środków do ochrony i nawozów to jest śmiech na sali.

Opublikowano
9 minut temu, mixolss napisał:

Pisałem to już wcześniej więc się powtórzę, nie liczcie na te dopłaty za duże lobby .Pozostaje się przebranzawiac i szukać etatów skoro już któryś rok z rzędu jest widoczny spadek liczby plantatorów a skupy można powiedzieć nie reaguja, bo podwyżki rzędu 50gr przy takim wzroście kosztów Energi, opału, pracy ludzkiej ,środków do ochrony i nawozów to jest śmiech na sali.

Nie ma się co oszukiwać kokosów na tytoniu już nie będzie,przy tej drożyznie teraz to trzeba się dobrze zastanowić nad produkcją tytoniu w szczególności burleya,dosyć że ceny słabe,roboty przy nabijaniu na druty i chętnych do pomocy brak,taki rok jak ten i zysku co w pysku więc popieram kolege że trzeba szukać innego dochodu a nie być robolem za friko czy dla pasji,niech każdy policzy ile mu zostanie.

Opublikowano

Wg mnie wykrusza się wszyscy Ci co wcześniej krzyczeli po zebraniach  ze nawet jak bd po 2 złote tytoń to będą sadzic. Rak do pracy brakuje z kilku powodów min polityka socjalna. tylko ze ludzie już widzą ze te wydrukowane pieniądze nie mają wartości.jak ich bieda mocniej przypierd.... do krzyża to zaczną robić bo nie będą mieli co jeść. Jest wielu plantatorów którzy w ciągu 3-4 lat zrezygnuje z uprawy i w sumie dobrze. W tym roku tylko u mnie kilku zrezygnowalo

Znikną wszystkie czynniki które psują rynek to będzie bardzo dobrze wg mnie.jeżeli zniknie ich część to się powinno stopniowo poprawiać.juz teraz widać nawet jak zmieniła się klasyfikacja na wykup ach w ciągu zaledwie kilku mc. Podmioty skupujace jeśli wiedzą że mają rzesze parobkow która na nich będzie robić i naprodukuje im tanio surowca to będą robić i klasyfikowac jak się im podoba.

Jak się rynek oczyści wg mnie bd ok

Opublikowano

Może i będzie Ok ale cena musi pójść do góry , bo przy dzisiejszych cenach przy wysuszeniu 50 suszarek z 10 ha czyli ok 30 ton przy policzeniu z ręką na sercu wszystkich składowych produkcji zostaję za cały rok pracy jakieś 70-80tys do rozbicia na domowników oczywiście... Nie można się oszukiwać dorabiają się tylko na skupach skoro widzą ze cienko robi im sie z towarem to są w stanie lepiej wykupować kiedy tylko maja magazyny pelne odrazu zaczyna się jazda w dół.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie o to mi też chodzi.kilka razy widziałem ze lepiej jest zabrać towar jak taniej oddac w poprzednim sezonie.w tym sezonie poprawiło się klasyfikowanie juz w listopadzie. Plantator ode mnie zawiózł do PM tak zwany niesortowany po 11 gdzie w sumie poodbieral to co lepsze i tez powiedział jak   te 11 nie poleci taki to zabiera i tyle...i co i kupili. Każdy rynek ma swoje patologie. Na zdrowym rynku działa prawo popytu i podaży i to pokazało ze jak się chce to można i dwa razy w sezonie cenę podnieść i dobrze klasyfikowac jak ma to miejsce w nielicznych firmach.

Jak wcześniej mówiłem jeśli znikną pewne patologie musi się poprawić.zachód Europy niby taki rozwinięty i do przodu a jednak produkuje się tam nadal tytoń.

Chodzi tylko o te pieniądze bo z tego się żyje z tego się inwestuje w gospodarstwo. A jak w tym roku czekając w środku nocy na elektryków z zakładu energetycznego bo była spora awaria ,w jednej suszarni spalilo zabezpieczenia od braku fazy.to mi taki socjalowiec powiedział jak mu zaproponowaliśmy przyjście do pracy to powiedział "ze nie będzie na kogoś robił ":) nawet już o te 500+ nie jestem ciety bo się on akurat tylko na bykowe łapie. 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

W moich stronach ludzie sadzą ogórki. Bez kłopotu wyjdzie im dniowa 200 zł na osobę,nawet po odliczeniu kosztów produkcji. Kolega założył taka profesjonalna uprawę ogorka: nawadnianie kropelkowe z nawozami, przykryte 1 ha... 2 lata się udawało, ruskie przyjeżdżały. Zbudował magazyn z pomieszczeniami socjalnymi dla nich. Ale takich pewnych nie miał aby co roku przyjeżdżali. Przyjechał w tym roku busem ukrainiec ( ten co werbuje ludzi) : wyprowadził ludzi a oni :25 zl/h plus wyżywienie i noclegi. I zrezygnował że zbioru :/

Opublikowano

Poprostu jechali z mysla ze od razu będą cchcieli go wydymac na starcie.widziałem u znajomego ojca taka panią z UA jak sortuje tytoń to przy jej sprawności to chyba jej odda cały zysk z uprawy. Ważno ze ghodzin mnoga i rabotu jest..

Na grupie tez się co chwila pytaja tylko wiiela płati i jaki szpili.dlatego tez wole juz jak jest możliwość samemu sortować.Włodek jak zrobi im wjazd to może pokory ich nauczy.mi tam jesżyczę trochę sortowania zostało. Tylko się zastanawiam czemu nicota jesżyczę tych nasion nie wysyła...

Opublikowano

Odjechali jedni ale nie udało mu się znalesc innych. Coś tam zebrał, reszta się zmarnowała. Oczywiście bywalcy spod sklepu teraz chcą 25zl/h pracy. Zakres prac: podjedzie ciągnikiem w polu, otworzy siewnik, z pomocą 2 osoby wsypie zboże do siewnik, czeka w traktorze aż znowu braknie nasion...

Znalezienie kogoś do ukladania/załadunku slomy/siana w małej kostce jest raczej niemożliwe.