Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lekki był w tym roku. Jeszcze nie podsumowane ale jakoś trochę ponad 2,5t będzie. Niby 4 suszarki więcej niż rok temu z tej samej powierzchni ale tonaz podobny. Na szczęście jakością nadrobił. 

Opublikowano

U mnie na wiosce pomniejsi plantatorzy tez kończą albo skończyli.chociaż ostanio coraz częściej zaglądają z okolicznych miejscowości.gdyby nie było na jesieni tyle pracy w polu to może na tym etapie byłby zdany tonaż z ubiegłego roku ale w tym to za dużo potocznej roboty było do zrobienia.u siebie tak na oko to co zostalo i co było sprzedane to powinno wydać spokojnie ponad 3 tony z ha.na ostateczne wyniki przyjdzie poczekać.

Opublikowano
21 minut temu, LipinyTabaca napisał:

liczycie z drogami czy odliczcie drogi?

bo mialem z drogami 3,9h to moze 10.6- 10,8t wyjdzie

u mnie duzo drog wychodzi bo mam pole 12m i musze 3 m zostawiac drogi zeby sie dobrze jezdzilo

Ja liczę z drogami. 

Opublikowano

U mnie podobnie wyjdzie. Dzisiaj sprzedane trochę do Agrotabu i zostało na przyszyły tydzień sprzedać z 20 belek i obrywki. 

Pod wierzchołki były ciężkie bo 8kg szpila z mulerki 107cm ale nadspodaki i środkowe lekkie 5-6kg. 

Opublikowano

Wkładam 25 szpil 100 x 30 do jednego pudełka i uciskam turem przez deskę. Jest trochę może za mocno ściśnięty ale nie stracił ani klasy ani wilgoci. Jak dla mnie przy tych szpilach to super rozwiązanie bo wkładam całą szpilę i zdejmuję w pudełku. Kiszki już tak się nie da zdjąć więc jest trochę więcej roboty. Ogólnie jestem zadowolony ale mam tura i mam paleciaka aby jeździć po magazynie. Jedyny minus to taki że żona nie sięga do dna aby wyjąć ostatnie szpilę 😆

Opublikowano

Zaraz będzie koniec tytoniu .

Ten świat już zwariował całkiem co zakazują a za nimi będą następni i nie tylko w papierosach co będzie następnym zakazem .

Nowa Zelandia zakaże kupowania papierosów całym pokoleniom. Urodzeni po 2008 r. nigdy legalnie nie zapalą

Nowa Zelandia przedstawiła projekt ustawy, która zakaże dożywotnio sprzedaży papierosów osobom, które urodziły się w 2008 r. i później. Zamierza też drastycznie zmniejszyć liczbę sklepów, które będą mogły handlować wyrobami tytoniowymi. Przepisy miałyby wejść w życie już w przyszłym roku.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27893691,nowa-zelandia-planuje-zdelegalizowac-papierosy-dla-calych-pokolen.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta&fbclid=IwAR07b7OKYYBoPiuRT8KoOMomI00F3w-4R2MTxb0jXkEXt4EBO

Opublikowano

Chwilą moment jak wszystko poleci, państwo z biura ze związków darmozjadowych  siedzących w kapciach nie będą zadowoleni z tego że ż roku na rok ubywają plantatorzy, niestety takie czasy dobiegają końca, młodzi nie chcą robić przy tym dziadostwie  nawet jak tyton płaciłby 25 złotych średnio nie będzie chęci ludzi i siedzenia w interesie całymi miesiącami a później walenie belkow i wmawianie komuś jakichś bzdetów dotyczących jakości, i uciecha rolnika ile to pieniędzy na fakturze jest. Jest wiele innych i ciekawszych robót jak uprawa tytoniu, i niestety bądź stety tyton to już przereklamowana uprawa....  Dotyczy tylko tych którzy wiedzą o czym mówię 

Opublikowano
Miran napisał:

4 godziny temu, Miran napisał:

Wysłałby ktoś może cennik z JBT?

Ma ktoś tam zakontraktowane? Albo jeszcze ceny Słomexu by mnie interesowały.

Slomex 1-15.00 1a-14.00 2-13.00 3-10.50 3a-9.50 4-7.50 5-4.50 6-2.50

Opublikowano (edytowane)

jesli dobrze wszystko policzyc to te korekty cen nic nie zmienily a wrecz tyton stanial.rak do pracy nie ma a Ci co chca robic maja chore wymagania co do placy.firmy ktore skorygowaly ceny swiadomie dokonaly zmian o wzrost inflacji i tego ze pieniadze dziadzieja z dnia na dzien.biorac pod uwage ze czesc cen nie ulegla zmianie i ze czesc firm nie zrobila korekt to tyton prawie stoi w miejscu.energia elektryczna +podwyzki nawozow i inne to wszystko i tak sie odbije na zakupach towaru potrzebnego do produkcji

jedyne co poprawila sie tylko klasyfikacja i to nie zawsze

Edytowane przez basserman89
  • Like 2