Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miernik pH jaki polecacie, mam taki za 30zł ale przy mierzeniu wariuje

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GRtobacco napisał:

Miernik pH jaki polecacie, mam taki za 30zł ale przy mierzeniu wariuje

https://allegro.pl/oferta/konduktometr-com80-ph-metr-ph80-gratis-za-116-zl-6990236822

ja drugi sezon uzywam tego zestawu i wszystko smiga nie wymagal do tej pory ponownej kalibracji ,a po wizycie pana z Lukowej tobaco wiem ze pomiarowo nie odstaje od tych za 1000 z tego co widzialem roznica w pomiarze byla jakas ok 0,05 w EC, jesli chodzi o ph metr to mierzy znacznie dluzej niz ec metr chwile trzeba odczekac ale wyniki oba w miare wiarygodne podaja

ale i tak skrytykowal 'ten dlugopois' zartobliwie

a co to oznacza ze wariuje masz duze skoki przy pomiarze EC? u mnie czasem ec w basenie w roznych punktach zmienia sie o 0,1 ale to wynika z zaokraglania przez miernik , jak go ustawie na inn zakresy to jest tak w miare ok.jak wstawiam tylko w stenzony roztwor nawozu to error wyskakuje( o,5 kg nawozu w 10 l wody)

a tak po prawdzie z ta hydroponika to jest tak ze wazniejszym elementem jest EC, bo jak przewalisz nawozem w basenie to podpali Ci rozsade lub pouszkadza slabsze rosliny po wschodach ,w ubieglym sezonie robilem proby na mniejszych basenach to rosliny sa w stanie, w fazie krzyzyka wytrzymac ec 1,8 ,ale nie polecam takich zabaw bo to zawsze jakas strata. jezeli dajesz nawozy npk typowo fosforowe lub  zrownowazone to zawsze obniza Ci ph w basenie do poziomu w miare znosnego.u siebie w gospodarstwie mam kiepskiej jakosci wode ec startowe mam 0,5 a ph 7,8 jak dodam jakies 300-400 gram nawozu przed puszczeniem tacek to na basen na okolo 2000 l wody musze dodac jeszcze po nawozie 200-300 gram pekacidu zeby to zawasilo zeby ten fosfor byl lepiej pobierany.duzego doswiadczenia w hydroponice nie mam ale wiem jakie sadzonki mi wychodzily bez dawania niczego do wody na poczatku a jakie np na samym kristalonie bez kombinacji innych.terzaz jest moj 3 sezon jak sie w to bawie i zobaczymy

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

https://allegro.pl/oferta/konduktometr-com80-ph-metr-ph80-gratis-za-116-zl-6990236822

ja drugi sezon uzywam tego zestawu i wszystko smiga nie wymagal do tej pory ponownej kalibracji ,a po wizycie pana z Lukowej tobaco wiem ze pomiarowo nie odstaje od tych za 1000 z tego co widzialem roznica w pomiarze byla jakas ok 0,05 w EC, jesli chodzi o ph metr to mierzy znacznie dluzej niz ec metr chwile trzeba odczekac ale wyniki oba w miare wiarygodne podaja

ale i tak skrytykowal 'ten dlugopois' zartobliwie

a co to oznacza ze wariuje masz duze skoki przy pomiarze EC? u mnie czasem ec w basenie w roznych punktach zmienia sie o 0,1 ale to wynika z zaokraglania przez miernik , jak go ustawie na inn zakresy to jest tak w miare ok.jak wstawiam tylko w stenzony roztwor nawozu to error wyskakuje( o,5 kg nawozu w 10 l wody)

a tak po prawdzie z ta hydroponika to jest tak ze wazniejszym elementem jest EC, bo jak przewalisz nawozem w basenie to podpali Ci rozsade lub pouszkadza slabsze rosliny po wschodach ,w ubieglym sezonie robilem proby na mniejszych basenach to rosliny sa w stanie, w fazie krzyzyka wytrzymac ec 1,8 ,ale nie polecam takich zabaw bo to zawsze jakas strata. jezeli dajesz nawozy npk typowo fosforowe lub  zrownowazone to zawsze obniza Ci ph w basenie do poziomu w miare znosnego.u siebie w gospodarstwie mam kiepskiej jakosci wode ec startowe mam 0,5 a ph 7,8 jak dodam jakies 300-400 gram nawozu przed puszczeniem tacek to na basen na okolo 2000 l wody musze dodac jeszcze po nawozie 200-300 gram pekacidu zeby to zawasilo zeby ten fosfor byl lepiej pobierany.duzego doswiadczenia w hydroponice nie mam ale wiem jakie sadzonki mi wychodzily bez dawania niczego do wody na poczatku a jakie np na samym kristalonie bez kombinacji innych.terzaz jest moj 3 sezon jak sie w to bawie i zobaczymy

Jutro sprawdzę ten miernik ostatnio 2 lata temu używany. Piąty sezon mam hydroponike nawóz daje w fazie krzyżyka kristalon zielony 1kg na 1000 litry wody później dodaje jeszcze siarczan magnezu. Jeśli chodzi o pekacid kiedyś kupiłem ale nie dawałem tego niektórym przez ten nawóz sadzonka przepadała musieli wylewać wodę i dawać drugą. Tylko kristalon SMg i ewentualnie saletra u mnie to się sprawdza

11 minut temu, GRtobacco napisał:

Jutro sprawdzę ten miernik ostatnio 2 lata temu używany. Piąty sezon mam hydroponike nawóz daje w fazie krzyżyka kristalon zielony 1kg na 1000 litry wody później dodaje jeszcze siarczan magnezu. Jeśli chodzi o pekacid kiedyś kupiłem ale nie dawałem tego niektórym przez ten nawóz sadzonka przepadała musieli wylewać wodę i dawać drugą. Tylko kristalon SMg i ewentualnie saletra u mnie to się sprawdza

20200505_064515.jpg20200505_064515.jpg

Ubiegły sezon 

20200504_091307.jpg

Edytowane przez Gość
.
Opublikowano

ja dalem zolty na poczatek potem tez bede juz tylko do konca na zielonym jechal.a sadzonka bardzo ladna oby same takie w tym sezonie byly. chlodne noce zapowiadaja. ja robie proby pieca nadmuchowego od wczoraj i w tunelach calkiem milo jest. troche pozno wysialem na piachu mam nadzieje ze na hydroponice do piatku cos wzejdzie.pierwsze tacki puscilem 27 marca. a pamietam ze w tamtym roku 10 kwietnia na piachu mialem juz krzyzyk a na hydroponice 2listki.. z tm ze piach sialem 18-21 marcaa w tym roku skonczylem zapas siac wczoraj ..w razie czarnej godziny.

Opublikowano
Dnia 4.04.2021 o 11:06, Elektro2015 napisał:

Po jakim okresie od siania w paletach na piasku robi się zielono?

po wschodach to są tzw. glony nie ma się co tym przejmować tylko podlewać 

17 godzin temu, basserman89 napisał:

w ciagu dnia staram sie zeby bylo max 28 min 18

u mnie w dzień 30 stopni w nocy nie palę żeby było minimum 6- 8 stopni C wskazane jest po posianiu 20 stopni C w nocy ale komu się chce utrzymać taką temperaturę przy tak niskich cenach za tytoń nie żebym komuś odradzał palenia w tunelu ale to zarywanie nocy to mnie wkurzało 

Opublikowano

na hydroponice nie powinno przy przymrozkach zmarznac to takiej potrzeby dogrzewania tunelu nie ma.dwa lata temu byla taka sytuacja ze ludzie porobili tyle co doslownie piowke i ja szlag trafil przez mroz jednej nocy.ja w sobote zamontowalem piec nadmuchowy w tunelu gdzie mam palety na piachu i mam rure jedna spiro izolowana do tunelu gdzie mam hydroponike.do pt powinno juz mi powschodzic na hydroponice to wole nie ryzykowac ze cos w ktoryms tunelu pojdzie nie tak.wszyscy wiedza jak ciezko jest z sadzonka a kazdy ma praktycznie tylko dla siebie czasem maly zapas.sa i tacy co w polowie sadzenia rozkladaja rece i zaczynaja szukac bo nie ma czym skonczyc.oby tylko ten chlodny tydzien przemeczyc.

Opublikowano (edytowane)

ja tam dogrzewam od soboty :P akurat trafilo chlodem w moment jak na hydroponice mam wschody a dwa dni temu w nocy bylo -6 gdzies o 4 nad ranem a momentami mrozi od 20 godziny.w tunelu gdzie mam piec ustawiony przy nadmuchu na pol gwizdka na waleta mozna latac takze sie wyrabia ogrzewanie.pozno skonczylem tam siac to wole dogrzac go troche bo potem wyjdzie mi do sadzenia na koniec maja? 3 kwietnia bylo posiane.

a najlepszy bajer to mialem na hydroponice bo sialem na prasowanym klesmanie i mialem ziemie z workow 70 l nieprasowana, ponad dobe woda mi podsiakala w paletach.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
3 godziny temu, Aroo22 napisał:

Kto grzeje ten grzeje. U mnie i bez tego zszedł. 

kiedy siany ? wschody równe bez ogrzewania ? u mnie siany na pikówkę 40 % może na razie wzeszło termin siewu 27 marca

Opublikowano

Posiany 27 marca, hydroponika. Wschody równe, gdzieś się trafi jakiś brak ale może jeszcze zejdzie. Przedwczoraj jak był ten mróz to tylko od drzwi przykryłem agrowłókniną i to wszystko. 

Opublikowano

u mnie dwa glowne tunele w dobrym miejscu stoja jest duzo slonca i zero cienia, siane bylo tez w dobra pogode woda zlapala dobra temperature i tak szybko jej nie wytracala, to juz ladnie bedzie roslo.teraz tylko ten tydzien chlodne noce,dlatego tunel co mam na piachu zrobiony dogrzewam bo dopiero od jutra normalna pogoda jest zapowiadana.w 3 tunelu jakies 4 gramy posiane tradycyjnie podkielkowany niby byl i czarna ziemia a wysiane bylo chyba 1 kwietnia,ale dogrzewany nie jest. ogolnie mysle ze jesli jakis blad nie bedzie popelniony po drodze bedzie z czym wyjsc w granicach 15 maja. 

Opublikowano

mam pytanie odnośnie płatności niezwiązanej do tytoniu była ona stopniowo zmniejszana i miała chyba jakoś nie długo kończyć przysługuje jeszcze w 2021r czy jak to jest mógłby się ktoś wypowiedzieć ???

Opublikowano

nie wiem ale mi sie wydaje ze ogolnie mialem ja np kiepskiej jakosci te substraty , niby klesman ale ta na hydroponike strasznie dlugo ciagnela wode, jakas sucha strasznie , doslownie popoioly z trupa,ta do tacek na piachu strasznie duzo zanieczyszczen drobnych patykow itd.jakby rebakiem wyarczowali jakies zakrzaczenie wpadla kopara i to co pozbierala po wierzchu spakowali w worki..w ziemi na hydroponike tej nie prasowanej bylo tak ze w jednym worku perlitu tyle co kot naplakal a w drugim prawie sam perlit 0.0..moze to trzeba bylo mieszac , kur.. worek A i B zmieszac przed napelnieniem tacek.ale to takie moje spostrzezenia.znowu w ubieglym roku w prasowanej ziemi do szlaka chwastu bylo oboda jakies trawy itd..

nie wiem jak to bedzie ale cos ubogo z opadami w prognozach ..moze dalej 'susza ' stulecia sie szykuje

Opublikowano

@basserman89 Według najnowszych prognoz to w tym tygodniu w południowo-wschodniej Polsce ma spaść tyle deszczu i śniegu  ze wszystko ma pływać. Tak z innej beczki słyszał ktoś o innych zasadach jeśli chodzi o ubezpieczenie tytoniu w tym sezonie ??? Nie chcę roznosić plotek ale chodzą słuchy że ubezpieczyciele przesunęli termin odszkodowania za przymrozki po 20 mają no i składka znacząco zrosła.