Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Szkoda pieniędzy na środki, które kosztują po 600 zł/ha. Nie używam wyżej wymienionych i jakoś nic nie gnije w suszarni... Jak ktoś oszczędza 200 zł na suszeniu to potem traci tysiące na suchym.

Opublikowano

Od kiedy pictor kosztuje 600 na hektar? Masz akurat szczęście. Często bywa inaczej. Ja pryskam, odkażam w suszarnię dwa razy w sezonie i wieszaki i dopiero jest czysto.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dragonmt852 napisał:

Jemu chyba chodzi o Luna sensation 

Dokładnie o ten. 

A odkażanie suszarni to mit. Nie odkażana od zakupu i nie ma z tym problemu :) Po co dodawać sobie roboty jak to nic nie daje. Wiele osób odkaża a i tak im gnije, ale zazwyczaj są to Ci, którym idzie mało opału.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano (edytowane)

zgadza sie, duzo zalezy od wentylacji podczas suszenia. Ale mam przyklad na sobie przez ostatnie kilka lat musialem zolcic na otwartych wentylatorach i to dosc mocno. Po stosowaniu luny przez 2 lata wystarczylo uchylenie na 1 cm wentylkatorka czy to z przodu czy z tylu i zgnilca 0 co z tym idzie  automatycznie mniej opalu. Mam porownanie z wujkiem ktory niczym nie pryskal a zgnilca na polu i wsuszarni ze mozna przyczepa wywozic , pola oddalone od siebie moze 600m

Edytowane przez Lipiny2020
Opublikowano

Mam gdzieś zdjęcia porównawcze. Najpierw nie robiłem. Rok po zakupie przy szpilach były ogniska zepsucia. Na samych igłach. Umyłem wszystko, opryskałem środkiem i nagle znowu czysto. Rok później ta sama historia.

Opublikowano

2 lata temu nam gnił w kontenerze (48, kicha) na polu stosowane te środki co wyżej napisane a rok temu pryskalem szpile i kontener środkiem na bazie octu do odkażania i tylko jeden kontener był taki co w szpilkach zagniwa. Sprzedająca SOR w ksiezpolu mówiła mi że bardzo dużo osób tak robi 

Opublikowano
Dnia 26.02.2021 o 15:27, tomek105 napisał:

Od 2 marca Łukowa Tobacco zaczyna wydawać umowy indywidualnym plantatorom ktoś orientuje się jakie ceny proponują na firmy ???

Jak ktoś odbierze niech poda ceny jakie nam proponują.

Opublikowano

Byłem dziś u grzyba to pan w biurze mówił, że ceny zostają z tego roku a ewentualne wzrosty cen będą w lipcu na ten moment zostaje po staremu.

Opublikowano

Czyli wszystko po staremu ceny zostają z poprzedniego roku, inflacja idzie do góry olej opałowy już jest po 3,30 i nie zapowiada się na tańszy no i jeszcze wirus czyli okazja i wymówka do gorszego klasyfikowania tytoniu.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko idzie w górę. Koszty związane z życiem rosną tak samo jak koszty produkcji tytoniu a ceny za kg stoją w miejscu. Coraz mniej opłacalny ten biznes patrząc na to ile pracy trzeba włożyć w produkcje.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

PMP bez zmian w taryfie wykupowej,delegat dawał sianie,i na 99 procent po staremu a jeśli by się miało coś zmienić to symbolicznie.

Opublikowano

Już od lat mamy do czynienia ze zmową cenową wśród skupujących tytoń. Nikt się nie wychyla aby coś podnieść. Tak im pasuje niestety. Kupią od nas po 2,5 euro a sprzedadzą w De po 5 euro. Tak nas robią ale nic z tym nie zrobimy.

Opublikowano
30 minut temu, max95 napisał:

PMP bez zmian w taryfie wykupowej,delegat dawał sianie,i na 99 procent po staremu a jeśli by się miało coś zmienić to symbolicznie.

To kompletna  porażka w takim razie. Ludzie wcześniej rezygnować z uprawy a teraz to już będą masowo.

Opublikowano
10 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

To kompletna  porażka w takim razie. Ludzie wcześniej rezygnować z uprawy a teraz to już będą masowo.

U nas to już bardzo nie ma kto rezygnować,ludzie już poodchodzili od uprawy tytoniu pozostało po jednym plantatorze na wiosce lub nie ma nikogo kto uprawia,widać że pmp  będzie się zwijał z kontraktem tytoniu  Polsce,lepiej sprowadzić niż dać nam godziwe ceny za surowiec,po słowach delegata który mówił wprost taniej sprowadzić,a od maja Polak będzie dyrektorem w pmp żeby tylko nie zwinol uprawy do końca słowa delegata, także z tą firmą nie ma co wiązać przyszłości.