Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Hubert2523 napisał:

Gdzie można kupić tacki plastikowe do hydroponika na 210 oczek

zamowienie w uniwersalu wiekszej ilosci ,ilosc w poprzednich latach nie ograniczona potem masz standardowe potracenie na fakturze za fudusz plantatorski jak zamawiasz tacki lub nasiona albo w lukowej tobaco ale w ubieglym roku rozeszly sie bardzo szybko, proponowalbym sie zainteresowac juz teraz.ale po ubieglym sezonie nawet na olx bylo sporo ogloszen od 3 do 4 zl za plastikowa 210 na hydroponike

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Hubert2523 napisał:

Dzięki panowie. W łukowej maja tylko styropianowe. Z kolei uniwersal odpada bo z nimi już kilka lat nie współpracuje. Dzięki za podpowiedzi

ja myslalem jakis czas temu zeby nawizac kontakt z firma ktora produkuje tace styropianowe nie koniecznie w wersji takiej na 240 oczek jak ma standardowo lukowa...od 220 do 280 oczek w palecie tylko kwestia ceny i dogadania sie z producentem siewnika, podeslania tacy i wykonania na indywidualne zamowienie.bo taniej w dluzszej perspektywie zamawiac bezposrednio od producenta jednak jest niz byc zaleznym od firm posredniczacych.

o ile wiem to te z lukowej sa produkcji francuskiej sa tez wersje niemieckie na identyczna ilosc oczek ale nie pasuje do nich linia wysiewajaca.. jezeli masz zamiar siac siewnikiem takim tzw.. totolotkiem to szukaj w polsce producenta tac i zamawiaj siewnik.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Tytoń niestety jest coraz mniej opłacalny. 10 lat temu przykładowo nawóz kosztował 1600 a dziś 2600 a cena tytoniu taka sama. Prąd tak samo przez 10 lat dużo w górę. Stawki za robociznę też w górę. W obecnych czasach 1 klasa powinna być po 15 zł. Bo przy obecnych cenach jak komuś słabo wyjdzie z klasą i wychodzi średnia 10 zł to jest tragedia.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Aktualnie 100zl za kontener 48 wieszaków licząc max 6h pracy z dojazdem i jedzeniem śniadania to MAŁO a pracowników brak można powiedzieć a pamiętam jeszcze parę lat temu po 60zl i to było bardzo dużo dla zrywającego 

Opublikowano
1 minutę temu, mus napisał:

Aktualnie 100zl za kontener 48 wieszaków licząc max 6h pracy z dojazdem i jedzeniem śniadania to MAŁO a pracowników brak można powiedzieć a pamiętam jeszcze parę lat temu po 60zl i to było bardzo dużo dla zrywającego 

Jak ludzie tak nauczyli to mało..

Opublikowano

No niestety jak to bywa ludzie lubią podkupić. W sąsiedniej miejscowości rok temu był taki co płacił po 150zl, w tym roku gdzie nie urósł tytoń już tak nie szalał szkoda że tak późno potrafi człowiek liczyć 

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Jak ludzie tak nauczyli to mało..

Nie nauczyli tylko sytuacja zmuszała do tego aby tyle płacić. Srednia krajowa rośnie to i robotnikom trzeba płacić więcej.  

Opublikowano
5 godzin temu, grapen23 napisał:

Tytoń niestety jest coraz mniej opłacalny. 10 lat temu przykładowo nawóz kosztował 1600 a dziś 2600 a cena tytoniu taka sama. Prąd tak samo przez 10 lat dużo w górę. Stawki za robociznę też w górę. W obecnych czasach 1 klasa powinna być po 15 zł. Bo przy obecnych cenach jak komuś słabo wyjdzie z klasą i wychodzi średnia 10 zł to jest tragedia.

trzeba ciąć koszty albo iść na ilość  innej drogi nie ma jeszcze ewentualnie jakość ale tu trzeba sporo kombinować  

Opublikowano (edytowane)

Do  gaapen23 .     Człowieku skąd żeś się urwał 15 zł za 1 z vat  to już prawie wszyscy płacą, 15 pln za 1 to powinni płacić 4-5 lat temu . Dzisiaj przy obecnych cenach ,, wszystkiego,,  to cena satysfakcjonująca  to 20- 25 pln.  za 1.   15 pln to 3.     Marzenie  ? Niekoniecznie wystarczy nie wyskakiwać przed szereg i nie podawać firmom szacunków z kosmosu przed kontraktacją . a może się skrzyknąć i przeczekać ich do powiedzmy do 10 marca ,  wiem,wiem zaraz płacz bo kredyty  bo to bo tamto . Pozdrawiam

Edytowane przez ADAŚKOPOL
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ADAŚKOPOL napisał:

Do  gaapen23 .     Człowieku skąd żeś się urwał 15 zł za 1 z vat  to już prawie wszyscy płacą, 15 pln za 1 to powinni płacić 4-5 lat temu . Dzisiaj przy obecnych cenach ,, wszystkiego,,  to cena satysfakcjonująca  to 20- 25 pln.  za 1.   15 pln to 3.     Marzenie  ? Niekoniecznie wystarczy nie wyskakiwać przed szereg i nie podawać firmom szacunków z kosmosu przed kontraktacją . a może się skrzyknąć i przeczekać ich do powiedzmy do 10 marca ,  wiem,wiem zaraz płacz bo kredyty  bo to bo tamto . Pozdrawiam

Piszę o cenach netto. Mówię tu o realnej do uzyskania cenie a nie marzeniach o 25 zł. 

Cytat

trzeba ciąć koszty albo iść na ilość  innej drogi nie ma jeszcze ewentualnie jakość ale tu trzeba sporo kombinować  

Uciąć można to jedynie fotowoltaika....

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Fotowoltaika to inwestycja długoterminowa. Minimum 5lat na zwrócenie kosztów, a nie ma gwarancji ile jeszcze tytoń będzie uprawiany. Jak dla mnie to energia elektryczna nie jest największym wydatkiem przy uprawie tytoniu. Cena powinna wzrosnąć tak jak koszty produkcji. Ale jak to bywa u nas nie mamy na to wpływu w przeciwieństwie do przedsiębiorców. Każdy podnosi ceny żeby zysk sie zgadzał tylko nie rolnik. 

Opublikowano
22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

agrobiznes podaje że kontraktują na nowe zbiory pokazywali firmę Pękali 

Mówił że najbardziej interesuje ich tytoń pierwszej klasy tylko szkoda że jak się zawiezie to tylko patrzą aby gorzej wziąć.

Opublikowano
20 godzin temu, Aroo22 napisał:

Fotowoltaika to inwestycja długoterminowa. Minimum 5lat na zwrócenie kosztów, a nie ma gwarancji ile jeszcze tytoń będzie uprawiany. Jak dla mnie to energia elektryczna nie jest największym wydatkiem przy uprawie tytoniu. Cena powinna wzrosnąć tak jak koszty produkcji. Ale jak to bywa u nas nie mamy na to wpływu w przeciwieństwie do przedsiębiorców. Każdy podnosi ceny żeby zysk sie zgadzał tylko nie rolnik. 

wg mnie produkcja tytoniu w polsce tak szybko nie padnie,kwestia tylko zmian cen skupowych tak zeby byla nadal oplacalna lub wprowadzenie odpowiednich mechanizmow wsparcia. co do samej fotowoltaiki to jest to wg mnie najlepsza opcja jak odciac czesc kosztow. nawet jak przestaniesz sadzic tyton to zawsze ten prad idzie jakos wykorzystac inaczej potem nawet zebys mial przejsc na ogrzewanie domu czesciowo pradem lub tzw pompy ciepla.lub jakas dzialalnosc w ktorej prad bedzie Ci generowal jakies koszty przy fotowoltaice wyjdzie Ci taniej.

kilkanascie lat temu jak kupowalismy pierwsza suszarnie kontenerowa to tez bylo slychac glosy ,a ze nie wiadomo ile ten tyton bedzie, czy to inwestowac czy nie ale jednak nadal sie sadzi.pytanie tylko jak firmy skupujace podejda do tego tematu(oby nie podobnie jak w poprzednim roku).kwestia tylko pracownik i dogadanie sie z wynagrodzeniem.

Opublikowano

coraz gorzej bedzie ...delikatnie mowiac. jak nam nie podniosa to ja osobiscie nie zamierzam zajmowac sie uprawa tego cholerstwa hobbystycznie dla zajecia czasu. czas pokaze . u mnie bedzie simona i 35 ( ostatnia jej szansa ;p) moze kiedys jakas nowosc lub itb