Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Wojtek to 1 nie używasz wcale ??? A do orki to też na 4 terenowej ??

czasem urzywam np w agregacie jak mi sie na 2 zdusi i nie zawsze uda mi sie płynnie zredukowac z 2 na 4 terenową to wole bez ryzyka jedynke wrzucic choc wolniejsza, bo lipa jak sie ciagnik z agregatem cofnie kawałek

za 1224 86 rok to 30tys jak dobrym satnie

Opublikowano

chciałbym sie jeszcze dowiedziec czym różni sie ursus 1224 od zetora 12245 i ursus 1614 od zetora 16145 niby takie same symbole i takei same maszyny a słyszałem ze są miedzy nimi jakies różnice

Opublikowano

Masz na myśli chyba zetora 12145, różnica polega na tym że mają inne wyposażenie kabin, drobne różnice w instalacji elektrycznej i w kilku innych podzespołach mniej istotnych.

Opublikowano
Ja kupiłem 4 lata temu nowego Ursusa 1634, z począdku to terz się zastanawiałem jaki kupić, 12 czy 16 zdecydowałem że 16 ponieważ tak jak piszesz terz była mała różnica w cenie, a koni więcej. Myślałem także z przyszłością, że za pare lat będzie pola więcej i potem będe żałował. A tak to jestem zadowolony z mocy tego ciągnika, ale jeszcze mogłem zastanowić się nad 1934.

Mogłes od razu kupic KIROWCA 240 KM a co tam cena mała a osiagi duze nawet w spalaniu żadko który go dogoni :P

Opublikowano

Większość ursusów eksportowych miała wysokie koła. Widzałem zetory z czech które miały standardowe koła więc raczej chyba wysyłane za granicę były wyposażone w taką opcję.

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu wykonujemy usługi transportowe. To jest przewózka materiałów budowlanych ziemi piasku itp. Kupiliśmy do naszego 385 przyczepe 8 ton. Czasem jednak jedna przyczepa nie wystarcza i trzeba zaczepić do tej 8-tonowej jeszcze 6 tonówkę z tyłu. Przy cięższych materiałach 385 sobie z tym zestawem nie radzi. W tej sytuacji padł pomysł aby sprzedać 385 i kupić 1224. Myślę że 1224 będzie sobie radził z przyczepami 8+6. Zastanawiam się nad spalaniem tego ciągnika. Czy 1224 pali po prostu o połowę więcej niż 385? Ile będzie więcej palił w transporcie od 385?

Czy ktoś mógłby podać spalanie 1224 w orce i innych ciężkich pracach? Jeżeli zdecydujemy się na 1224 to 385 będzie sprzedana i 1224 będzie wykonywał wszystkie ciężkie prace na niecałych 30 ha, z tym że gospodarstwo się cały czas powiększa. Do lekkiej pracy będzie 330 i 5211.

Jakie maszyny mogą być do 1224?Agregat bierny 3,6 metra?Pług zagonowy 5*40 - w razie czego ostatnia skiba będzie odkręcona...

Co o tym myślicie.

Opublikowano

Ja mam zetora 12045 i powiem ci że napewno da rade z tym zestawem 8+6. Spalania nigdy niemierzyłem, ale nieweżnie o wiele więcej paliwa niż 385 poniewaz będzie miał lżej, dla porównania orają 914 trzyskibowym pługiem kverland z zabezpieczeniemi resorowymi 3*40 spaliwa mi więcej niz zetor 12045 z tym samym pługiem. Średnio na jeden dzień zrywki drewna w lesie łyknie do 25 litrów ON/ na 8 godzin.

W czasie uprawy pod jęczmień w ciągu 7 godzin z agregatem biernym 3,6 m wzieła mi 40 litrów, ale cały czas chodziła na wysokich obrotach- tu jest filmik z tej akcji http://pl.youtube.com/watch?v=fCtHABZzlG8

Z tym agregatem 3,6 spokajnie da rade, a nawet z 4,5 by se poradziła i z pługiem tak sama, ale może mieć ciężko w zależności od rodzaju ziemi

Opublikowano

U nas 1224 chodzila z atlasem 5*45(a atlasy ciężko chodzą), no i z agregatem unia kombi 5.18, 1224 w polu szedł jak czołg ;), w transporcie chodziła w zestawie czeszka (9t) + niemka (6t) - początkowo chodziła z tym zestawem 912- radziła sobie, ale w raz z odmładzaniem parku maszynowego do zestawu trafiła 1224, a ze spalaniem było lepiej w ciężkich pracach przeliczeniu na 1 ha niż w 912 za to w lżejszych wiadomo gorzej- nie wykorzystasz w pełni silnika

Opublikowano
Średnio na jeden dzień zrywki drewna w lesie łyknie do 25 litrów ON/ na 8 godzin.

W czasie uprawy pod jęczmień w ciągu 7 godzin z agregatem biernym 3,6 m wzieła mi 40 litrów, ale cały czas chodziła na wysokich obrotach

Przy zrywce 3,1 l/godz., a w agregacie 5,7 l/godz. :)

To byłby jakiś fenomen bo taka C360 spokojnie mieści sie w tym przedziale spalania ;)

Opublikowano

przy zrywce to chyba ciezko oceniac zyzucie godzinowe, bo jak caly czas stoi, a do pily trzeba wlac wiecej niz do ursusa to calkiem mozliwe ;)

natomiast jesli chodzi o agregat to bardziej prawdopodobny wynik bylby gdyby jedynke dopisac z przodu, no chyba ze ktos galezia uprawia i wg niego jest dobrze przygotowane pole pod siew :)

Opublikowano

na jeden dzień zrywki do 12045 lejemy 25 litów ON, wiadomo że cały czas nieściąga bo tylko jakieś 4-5 godzin, bo musisz odlićzyć od tych 8 godzin dojazd do lasu i przerwy. Ciągnikowi w czasie zrywki niemożna też wygarniać, musi chodzić na optymalnych obrotach, ponieważ w mig się zagotuje i będziesz miał koniec z zrywki.

Dokładnie spalania w agregacie niemierzyłem, przed uprawą wlałem jej 40 litrów ON i po 7 godzinach skończyłem, wiadomo że całe 7 godzina nieuprawiałem, bo te 7 godzin zajeło razem ze siewem. Może lepiej przelićyć zużycie na hektar pola. Tego dnia uprawiałem około 3,5 hektara. A cały dzień w uprawie kiedyś wzieła mi 90 litrów. To teraz ocencie czy to dużo wzieła??????????

Opublikowano

Ja powiem ile mi pali 385:

lekkie roboty 6-7 litrow/mth, np transport z przyczepa 4 t, z prasa sipma Z224, bronowanie itp

średnie roboty typu orka w normalny warunkach, podorywka, kultywatorowanie itp - spali około 8 litrow/mth

Ciężkie roboty np transport z dwoma załadowanym przyczepami 8+6, orka w cieżkich warunkach wyjdzie wtedy 9-10 litrów na mth, w ekstremalnych warunkach pewnie więcej...

Czy 1224 będzie w każdych z podanych warunków palił o 50% więcej. Ciekawe czy jak zaczepie mu 2 przyczepy 8+6 to czy w 10 litrach sie zmieści ;)

Opublikowano (edytowane)
ja mam 1224 spokojnie nieraz targa 17 t pszenicy na odcinku 20 paru km , z plugiem 5*40 spokojnie da sobie rade ja ciagam 5*40 + wal 2m i pali od 14-16,5l na godz

po prostu szczyt marzeń taki ciągnik :D:D:D

Znowu zaczynasz? Ostrzeżenie.

Edytowane przez mirasek
Opublikowano (edytowane)
po prostu szczyt marzeń taki ciągnik :D:D:D

co ?? :D

Ja powiem ile mi pali 385:

lekkie roboty 6-7 litrow/mth, np transport z przyczepa 4 t, z prasa sipma Z224, bronowanie itp

średnie roboty typu orka w normalny warunkach, podorywka, kultywatorowanie itp - spali około 8 litrow/mth

Ciężkie roboty np transport z dwoma załadowanym przyczepami 8+6, orka w cieżkich warunkach wyjdzie wtedy 9-10 litrów na mth, w ekstremalnych warunkach pewnie więcej...

Czy 1224 będzie w każdych z podanych warunków palił o 50% więcej. Ciekawe czy jak zaczepie mu 2 przyczepy 8+6 to czy w 10 litrach sie zmieści :D

moim zdaniem powinna sie zmiescic w 10l ma 120 i VI cyl to ma lzej

Edytowane przez mirasek
łączenie postów