Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, PawełWie napisał:

Korzystacie z tego?

Wpisujac grudzień 2017 i dalej styczeń 2018 wszystko podpina pod 2018r. Posiadacie inną aplikacje, która działa w pełni sprawnie? 

Kolego bo to jest tak jakby roczny, nowy rok, nowa ewidencja. 

Opublikowano

Ewidencja sprzedaży i zakupów prowadzona na potrzeby VAT wystarczy do spełnienia wymogu prowadzenia ewidencji przychodów i rozchodów na potrzeby MR? Czy trzeba drugą prowadzić?

Opublikowano

potwierdzam tez mi dzisiaj w ODR powiedziała ze Vatowcy nie muszą prowadzic ewidencji

ma ktoś link do dobrego programu ewidencji przychodów bo mój cos sie niechce załadowac 

Opublikowano

No to kolega @Dodi niech się wypowie, był dziś składać wniosek o wypłatę II raty i odesłano go z kwitkiem bo powienien mieć Księgę przychodów prowadzoną w kwotach netto i faktury na 100 tyś netto a nie brutto...

Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.01.2018 o 16:50, zetorki napisał:

Ja też tego w decyzji nie doczytałem, a byłem na szkoleniu o OSNach i w odr mi powiedzieli że przy składaniu o drugą ratę muszę mieć takowy rejestr... ale może niech @freetaxi się wypowie

Nie bierz do głowy tego co mowia w odr Szepietowo bo tam mają fachowcow ze pożal się Boze

Edytowane przez KarolTD90
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, kuba24051 napisał:

no to kolege ktos ładnie w ciula zrobił....

Potwierdzam. Nazwali to podwójnym finansowaniem. Co dziwne przy pierwszej próbie składania wniosku rozgarnieta pani nawet o tym nie pomyślała. Dopiero teraz jak jechałem drugi raz zwróciła na to uwagę.

Co więcej sam do tej pory byłem pewny, że rozliczamy się w kwotach brutto (nawet tu to pisałem) ale Jednak nie.

Edytowane przez Dodi
Opublikowano (edytowane)

Powiedzieli w LU że jeżeli przeszedłem na VAT przed realizacją biznesplanu rozliczam się w kwotach netto. Zadzwoniłem na infolinię ARiMR i powiedzieli mi to samo. Numer jest bezpłatny. Można samemu się dowiedzieć. Mnie też to dziwi. Cały czas wałkowali nam na szkoleniach że rozliczamy się w kwotach brutto. Więc co wy na to?

Edytowane przez Dodi
Opublikowano

Panowie. Czy do wniosku o 1rate musza być wszystkie akty notarialne wlasnosci i umowy dzierżaw? Bo od rodziców juz mam wszystko i darowiznę i dzierzawy lecz brakuje mi jeszcze jednej dzierzawy od innej osoby a ta bede miec dopiero w następnym tygodniu. A zależy zeby to jak najszybciej wysłać.

Opublikowano

Do wniosku dołączasz dokumenty potwierdzające tytuł prawny do gospodarstwa wskazanego w biznesplanie. Wypadałoby poczekać aż będziesz miał umowę dzierżawy od tej osoby i wysłać wszystko w komplecie.

Opublikowano (edytowane)

Ale jest podwójne finansowanie, które jest niezgodne z ogólnymi zasadami zatem kto jest na vacie otrzymuje pomoc 100 z ARiMR a Vat z US

Edytowane przez PawełWie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v