Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zdobyć 1 punkt za przygotowywanie do sprzedaży (nie posiadając warzyw i owoców)
Przejdzie np: suszenie kukurydzy lub foliowanie bel :) ?
Jeśli przejdzie to, czy muszę tę kukurydzę utrzymywać w magazynie lub mieć kwity za sprzedaż jak to wygląda ?

I drugie pytanie co jest uznawana za przetwórstwo własnych produktów można tu podciągnąć np: wykonywaniem i sprzedaż bel siana :) ewentualnie jakieś inne pomysły :) ? czy poprzez przetwórstwo należy rozumieć wyłącznie wykonywanie wyrobów mięsnych, mleczarskich, soków itp ?

Opublikowano
18 minut temu, masa24 napisał:

Przygotowanie czyszczenie suszenie .

przerwarzanie to robienie sianokiszonki. Ale należy mieć sprzęt do tego 

Dziękuję za odpowiedź

Czyli mogę podać czyszczenie suszenie kukurydzy i powinno przejść czy kukurydza się nie wlicza ?

Mógłby Pan rozwinąć kwestię tego sprzętu i sianokiszonki podchodzi to pod przetwórstwo ? 

Opublikowano

Czemu ma się nie wliczać ? Z sianokiszonką tak naprawdę zależy kto będzie sprawdzał bo różnie interpretują . 
musisz wykazać w sprzęcie w Bp ze posiadasz suszarnie lub sprzęt do suszarek lub zaplanować do kupna. Inaczej nie zalicza

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Czemu ma się nie wliczać ? Z sianokiszonką tak naprawdę zależy kto będzie sprawdzał bo różnie interpretują . 
musisz wykazać w sprzęcie w Bp ze posiadasz suszarnie lub sprzęt do suszarek lub zaplanować do kupna. Inaczej nie zalicza

Czy w przypadku sianokiszonki potrzebny sprzęt może być użyczany czy jeśli chcę mieć punkt za przetwórstwo to wtedy wymagają aby posiadać sprzęt na własność ?

A samo czyszczenie tej kukurydzy by nie przeszło jakie wtedy są wymagania ?

sory za zawracanie gitary ale rozpaczliwie szukam najprostszego sposobu na dodatkowe punkty :)

Opublikowano

Witam. Będę składał wniosek o płatność drogiej raty jako młody rolnik, w środkach obrotowych mam zaplanowane koszty na energię elektryczną 500zl oraz na wodę 1000zł. Jak to udokumentować jeżeli rachunki są tylko na rodziców ?  Pozdrawiam 

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie odnosnie mlodego rolnika  a mianowicie decyzje dostalem w lutym 2020 roku a wyplata 1 raty listopad 2020r i teraz pytanie czy w tym roku czyli 2021 musze miec ekonomicznisc 13 000  czy moze byc 11 700? Na dzien skladania wniosku mialem ponad 13 000 i wiem ze musze podniesc ale dopiero w pozniej czyli 4 5 rok prowadzenia biznesplanu ale nurtuje mnie pytanie czy w 2 i 3 roku moze byc ponizej 13 000 bo moj doradca twierdzi ze nie powinno spasc.

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

Najpóźniej 3 rok od wypłaty  lub rok złożenia wniosku o wypłatę 2 ratt

czyli jak teraz dopiero zaczynam realizowac biznesplan w roku 2021 moge miec 11 700 so?

Opublikowano

Najlepiej zadzwoń do prowadzącego wniosek i Ci wszystko dokładnie wytłumaczy :) Wszystkim radzę z takimi problemami dzwonić do prowadzących żeby sobie kuku nie zrobić.

Opublikowano

Mam wykształcenie zasadnicze zawodowe inne niż rolnicze, czy kwalifikacyjny kurs zawodowy + zdany egzamin zawodowy przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną wystarczy do uzupełnienia wykształcenia?

Opublikowano

Witam, złożyłem wniosek na Młodego rolnika w lipcu 2020 roku. Byłem wtedy kawalerem, nie posiadałem i nadal nie posiadam na siebie ani 1 ara ziemi. Teraz wniosek jest rozpatrywany i został odrzucony z powodu, że moja żona ( ślub był we wrześniu) posiada na siebie 4ha od 4 lat. Czy jest jakaś szansa, żeby obejść tą sytuację? Pomocy!

Opublikowano

To coś nie tak przyjmuje się stan na dzień złożenia wniosku a po drugie żona miała przed ślubem właściwości jeżeli nie dopisała ciebie to nie stałeś się z automatu współwłaścicielem a nawet jeśli tak to od momentu ślubu prawo nie działa wstecz 

Opublikowano

Tłumaczą się tym, że jeżeli małżonka ma ziemie wiecej niż 2 lata to już po ptakach. W Polsce prawo jest nienormalne! Okazuje się, że nie będąc jeszcze małżeństwem, w sumie to planując ślub stałem się już posiadaczem ziemi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v