Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Maksu napisał:

Ale nazwa jest inna tylko czy zupełnie inny jest przedmiot szkolenia? Ja u siebie miałem ten problem, że nie mogłem znaleźć szkoleń, które wpisałem w biznesplan, to zawnioskowałem o zmianę biznesplanu, a tematy szkoleń wpisałem dokładnie takie jak nazywały się szkolenia, które odbywały się w okolicy (oczywiście w powiązaniu z założeniami biznesplanu).

własnie mam inne nazwy szkoleń które są zrobione. 2 daloby sie podciągnąc. bhp to jest ok. i ze straczkowymi tez. ale nie mam produkcji trzody i integrowanej produkcji roslin. co najlepsze nigdzie tych szkolen póki co nie robią. 

a ile pkt jesst za szkolenie bo nie pamiętam? 

Opublikowano
8 minut temu, grzesiek0150 napisał:

własnie mam inne nazwy szkoleń które są zrobione. 2 daloby sie podciągnąc. bhp to jest ok. i ze straczkowymi tez. ale nie mam produkcji trzody i integrowanej produkcji roslin. co najlepsze nigdzie tych szkolen póki co nie robią. 

a ile pkt jesst za szkolenie bo nie pamiętam? 

0,5 pkt za szkolenie. To ewentualnie znajdź w okolicy jakieś szkolenia zbliżone, złóż wniosek o zmiane w zakresie tych dwóch szkoleń i jak Ci ją zaakceptują, to zrób te szkolenia.

Opublikowano

Zaczynałem MR(wzięty w 2014) z 22ha, zadeklarowałem kupienie 2,80ha za premię- kupiłem, więc aktualnie działam na 24,80ha

Złożyliśmy z ojcem wspólny wniosek na PROW i pasowałoby mu "oddać" z 5ha, żeby mieć taką samą(podobną?) liczbę hektarów do równego zwrotu(200k/200k). Wyrażą zgodę na zmianę biznesplanu? Poniżej wojewódzkiej/krajowej nie spadnę, a startowałem z ESU równym 4.00 także rośliny z trochę wyższym przelicznikiem i zakończę powyżej 4.00 ESU. Do otrzymania równego zwrotu użytkowanie maszyn musi być 50/50 i hektary też mają być idealnie np 20ha/20ha czy jeden może mieć np 23ha, a drugi 17ha, ale wpisane 50/50 użytkowanie i pełny zwrot, nie podważą tego? hmm?

Opublikowano
Dnia 12.04.2018 o 19:50, falcon83p napisał:

Czy premię można przeznaczyć na zakup ziemi od rodzeństwa?

Można

Opublikowano

Szybcy i wściekli ;) Przelew na koncie 17 kwietnia, czas do 20 kwietnia. Prędkość światła, ale jest ;) Podlaskie

Opublikowano
12 godzin temu, grzesiek0150 napisał:

własnie tematyka sie nie zgadza. bo nie mam produkcji trzody chlewnej. a szkoleń nie ma. moze uda się cos zmienic sam nie wiem 

Docelowy masz 2018? Jak tak, to masz jeszcze trochę czasu. Nic Ci nie pozostaje, jak składać wniosek o zmianę o szkolenia o najbardziej zbliżonej tematyce i zobaczyć, co zrobi agencja

Opublikowano

Do mnie dzisiaj dzwoniła Pani z Poznania ze mam jedną działkę 18 arów na współwłasność z sąsiadem i tak jest bo jest to droga dojazdowa do mojego i sąsiada pola które są w środku innych pól i inaczej się dojechać nie da tylko ta nasza droga prywatna. Pani ma się skonsultować z ich prawnikiem bo nie wie jak to rozstrzygnąć bo niby nie można mieć współwłasności w młodym rolniku no ale to droga która nie jest uprawiana przecież. Może miał ktoś taka sytuacje? Sprawa wyszła dopiero teraz gdyż miała być przekazana cześć gospodarstwa ale z uwagi na wcześniejszą emeryturę przekazane zostało wszystko juz po otrzymaniu decyzji.

Opublikowano
17 godzin temu, freetaxi napisał:

Współwłasność inna niż małżeńska jest niedozwolona w młodym rolniku więc wybór należy do ciebie. 

W ksiedze wieczystej jest dzialka jako droga jednak w wypisie z rejestrow gruntow jako grunt orny ale to moze dlatego ze z 4 lata temu ojciec wraz z sasiadem zmienili przeznaczenie dzialki zeby placic mniejszy podatek gdyz od drogi bylo drogo. a moze jakby znowu zmienic przeznaczenie gruntu na droge z gruntow ornych to by to przeszlo gdyz Pani z agencji po konsultacji z prawnikiem  mowila ze droga by bylo ok jako wspolwlasnosc ale wtedy jeszcze nie wiedzialem co jest w wypisiem z gruntow gdyz akurat nie bylo mnie w domu. czy daloby rady znowu tak odkrecic przeznaczenie gruntu? bo oddanie dzialki rodzicom to pewnie koszta notarialne znowu plus zmiany biznesplanu itp

Opublikowano

Czy mozna robić zmiany w biznesplanie po wypłacie I raty?  Chodzi mi o zmiane cen maszyn? 

I jeszcze jedno, przeznaczyłem całą premie na środki trwałe i byłem święcie przekonany że nie będzie żadnych haczyków, otóż pewien pan z odr który pisał mi wniosek wklepał mi 40 tyś zł na środki obrotowe a ja nic o tym nie wiedziałem! Złożyłem wniosek o drugą rate i pani z agencji dzowni z zapytaniem gdzie są fv na 40 tyś zł na środki obrotowe... co mam zrobić? Zmiana do biznesplanu wchodzi w grę? Gdyby to było 4 tyś czy 14 tyś byłbym w stanie uzbierać faktur ale na 40 tyś nie mam szans... doradzcie coś bo to co w moim odr się dzieje to przekracza wszelkie granice.

Opublikowano

Nie będę tu roztłumaczał co i jak, zadzowniłem do osoby która pisała mi wniosek i pytam skąd taka suma i wgl dlaczego wpisał mi środki obrotowe odpowiedział mi że tabela nr 21 dla agencji tylko obrazowaniem tego że coś planuje w gospodarstwie robić i upierał się że żadnych faktur nir musze na to dostarczać, brzmi to komicznie ale taka sytuacja mi się przytrafiła.

Opublikowano
Dnia 19.04.2018 o 17:19, jarekvip99 napisał:

W ksiedze wieczystej jest dzialka jako droga jednak w wypisie z rejestrow gruntow jako grunt orny ale to moze dlatego ze z 4 lata temu ojciec wraz z sasiadem zmienili przeznaczenie dzialki zeby placic mniejszy podatek gdyz od drogi bylo drogo. a moze jakby znowu zmienic przeznaczenie gruntu na droge z gruntow ornych to by to przeszlo gdyz Pani z agencji po konsultacji z prawnikiem  mowila ze droga by bylo ok jako wspolwlasnosc ale wtedy jeszcze nie wiedzialem co jest w wypisiem z gruntow gdyz akurat nie bylo mnie w domu. czy daloby rady znowu tak odkrecic przeznaczenie gruntu? bo oddanie dzialki rodzicom to pewnie koszta notarialne znowu plus zmiany biznesplanu itp

Lepiej zapłacić 500 złoty notariusz niź oddać cało premiera i przekazać  na siostrę to ale wtedy punkty ci się pomniejsza o przekazanie w całości 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v