Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, matek89121 napisał:

Tak całość możesz przeznaczyć na zakup ziemi

A jakbym od rodzicow chcial kupic?

Chodzi o to, ze rodzice rozpisuja ziemie na swoje dzieci i ja chcialbym od rodzenstwa odkupic ich czesc. Wiec najlatwiej by bylo odkupic od rodzicow zeby nie motac sie u notariusza i placic dodatkowo.

Czy jest to zabronione? Kupowac ziemie od rodzicow?

Opublikowano

tylko jeden akt byś musial sporządzić teraz ze otrzymales darowiznę z ta powierzchnia co mieli Ci rodzice przespisac żeby wystapic o wyplate pierwszej raty mlodego a po wypłacie odkupić resztę juz na mocy drugiego aktu notarialnego

ja jak pytałem swojego doradcy co pisal wniosek to mowil ze nie można bo jakies oświadczenie trzeba bylo pisac o niespokrewnieniu ale kilka osób na tym forum pisali ze kupowali tyko nie pamiętam czy oni byli z ostatniego naboru

Opublikowano (edytowane)

matek89121 u mnie kolega w tym naborze składał na kupno od rodziców i z tego co się dowiadywali nawet w regionalnym biurze ARiMR to powinno przejść bez problemu, no ale nie wiem czy decyzję dostał

Mam kilka drobnych pytań dotyczących ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie rolnym, jaką my młodzi rolnicy jesteśmy zobowiązani prowadzić od rozpoczęcia realizacji biznesplanu:

• czy do tej ewidencji trzeba posiadać faktury/umowy czy można też załączać paragony (bo mi się wydaje że tylko faktury i umowy "imienne")

• czy do ewidencji trzeba wpisywać też dopłaty i samą premię (bo mi się wydaje że tak, ale może ktoś jest mądrzejszy i podpowie)

• no i jeszcze czy prowadzić jedną ciągłą ewidencję, czy przyjmować jakieś okresy rozliczeniowe (najprościej od 1stycznia do 31 grudnia) i w tym przypadku dla każdego roku prowadzić oddzielną ewidencję?

* przepraszam, że tłustym drukiem ale nie chce mi się ta opcja wyłączyć

Edytowane przez Kolek123
Opublikowano

chyba wszystkie przychody i wydatki związane z prowadzeniem gospodarstwa razem z doplatami i premiami

a jesli chodzi o księgę przychodów to ciągiem raczej

jak skladalem wniosek o płatność to musiałem kopie za potwierdzeniem orginalu z księgi rozchodów i kopie faktury ze rozpoczelem działalność równie potwierdzona (ja akurat od decyzji nic nie kupowalem to wzielem paliwo na fakturę )

Opublikowano
2 godziny temu, Kolek123 napisał:

matek89121 u mnie kolega w tym naborze składał na kupno od rodziców i z tego co się dowiadywali nawet w regionalnym biurze ARiMR to powinno przejść bez problemu, no ale nie wiem czy decyzję dostał

Mam kilka drobnych pytań dotyczących ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie rolnym, jaką my młodzi rolnicy jesteśmy zobowiązani prowadzić od rozpoczęcia realizacji biznesplanu:

• czy do tej ewidencji trzeba posiadać faktury/umowy czy można też załączać paragony (bo mi się wydaje że tylko faktury i umowy "imienne")

• czy do ewidencji trzeba wpisywać też dopłaty i samą premię (bo mi się wydaje że tak, ale może ktoś jest mądrzejszy i podpowie)

• no i jeszcze czy prowadzić jedną ciągłą ewidencję, czy przyjmować jakieś okresy rozliczeniowe (najprościej od 1stycznia do 31 grudnia) i w tym przypadku dla każdego roku prowadzić oddzielną ewidencję?

* przepraszam, że tłustym drukiem ale nie chce mi się ta opcja wyłączyć

Ja byłem u pani w ODR w tamtym tygodniu , która pomagała mi z wnioskiem na MR, i podpisaliśmy umowe że bedzie za mnie prowadzić   tą ewidencje, nieodpłatnie. Podobno ODR-Y  dostały na to pieniądze.

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

a co to za problem wpisać z kratkę datę .kwote .numer faktury i czy to zakup czy sprzedaż ze aż ktos musi za Cb to robic ?

Nikt nie twierdzi, że to problem. Taka była propozycja ODR i tyle w temacie.

Opublikowano (edytowane)

Kurczę to u mnie szybciutko wszystko poszło ( Lubelskie)

prośbę o uzupełnienie dostałem na początku września 

a decyzja na początku listopada :) teraz czas na wydawanie :D 

Edytowane przez Suzaku95
Opublikowano

Akurat ja bym podziękował jakby odr miał by mi prowadzić ewidencję przychodów i rozchodów, i tak o wszystkim trzeba by ich informować, to już lepiej samemu wpisać w ewidencję, no chyba że jest się na Vacie, no to wtedy dobrze posłużyć się księgową

Opublikowano
9 godzin temu, Suzaku95 napisał:

Kurczę to u mnie szybciutko wszystko poszło ( Lubelskie)

prośbę o uzupełnienie dostałem na początku września 

a decyzja na początku listopada :) teraz czas na wydawanie :D 

czyli wyrobili sie przed upływem 90dni ?

Opublikowano
14 godzin temu, Gustawek napisał:

Przepisanie ziemi musi się odbyć notarialne czy w gminie też przejdzie?

Sprzedaży ziemi czy też darowizny to od kilkunastu lat w gminie się nie robi, na dodatek dzierżawy z datą pewną też nie można od bodajże 2 lat tylko niektóre urzędy gminy nie wiedzą że przepisy się zmieniły i cały czas przyklepują podpis

Opublikowano
3 godziny temu, PATr napisał:

Sprzedaży ziemi czy też darowizny to od kilkunastu lat w gminie się nie robi, na dodatek dzierżawy z datą pewną też nie można od bodajże 2 lat tylko niektóre urzędy gminy nie wiedzą że przepisy się zmieniły i cały czas przyklepują podpis

Racja, jeden wójt nie chciał mi potwierdzić podpisów, związku ze to nie ma mocy prawnej, a drugi to zrobił i nie wiem czy był świadomy że te przepisy się zmieniły

Dochodzi kwestia tego czy agencja te potwierdzenie przez Wójta zaakceptuje. W moim przypadku uznali, ale mieli jakieś inne sugestie co do umowy dzierżawy i już końcowe dokumenty wysłałem potwierdzone notarialne, to nie duży koszt, zapłaciłem chyba 36 zł za wszystko 

Opublikowano
20 godzin temu, matek89121 napisał:

chyba wszystkie przychody i wydatki związane z prowadzeniem gospodarstwa razem z doplatami i premiami

a jesli chodzi o księgę przychodów to ciągiem raczej

jak skladalem wniosek o płatność to musiałem kopie za potwierdzeniem orginalu z księgi rozchodów i kopie faktury ze rozpoczelem działalność równie potwierdzona (ja akurat od decyzji nic nie kupowalem to wzielem paliwo na fakturę )

mi w oddziale regionalnym powiedzieli właśnie że w księgę nie wpisuje się dopłat, premi MR oraz jak ubezpieczasz uprawy czy budynki to tego rowniez nie

Opublikowano

Chłopaki, ja jestem teraz na eetapie poprawek, śląskie, i mam pytanie, bo chcialem zakupic deszczownie i opryskiwacz, ale otworzył mi sie zbyt na szyty worek z ziemniakiem i chciałbym zmienic to na raszlownice, wagoworkownice i kalibrownice, jak myślicie, czy idzie jakoś przepchac takie zmiany??

Pozdrawiam

Opublikowano
5 godzin temu, Gustawek napisał:

Ja dzierżawę zrobiłem w gminie i przeszło 

Dlatego napisałem że niektóre, u mnie od razu jak przepisy się zmieniły to wiedzieli ale wiem że w gminie obok cały czas podpisują

Opublikowano
3 godziny temu, piotr2691 napisał:

Chłopaki, ja jestem teraz na eetapie poprawek, śląskie, i mam pytanie, bo chcialem zakupic deszczownie i opryskiwacz, ale otworzył mi sie zbyt na szyty worek z ziemniakiem i chciałbym zmienic to na raszlownice, wagoworkownice i kalibrownice, jak myślicie, czy idzie jakoś przepchac takie zmiany??

Pozdrawiam

W ODR szybciej Ci powiedzą 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v