Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

hejka źle kojarzycie chyba punkty, WYRAZNIE po nowemu jest INNACZEJ niz wczesniej i zapomnijcie o wczesniejszej punktacji

przy czym rzeczywiście łatwiej z tym rozpoczęciem działalnosci jest i jest furtka

odnosnie punktów zobaczcie sami:

Zależy od sumy punktów przyznawanych wg następujących kryteriów wyboru:

• powierzchnia użytków rolnych (do 7 punktów); - PRAKTYCZNIE nie do przejscia w wiekszości województw
  • kwalifikacje zawodowe (od 2 do 5 pkt); - jak nie masz to lipa na starcie i tak
  • inwestycja budowlana związana z produkcją rolniczą (3 punkty); - musi byc nowa i bez współwłasnosci, nie w Polsce i na wsi..
  • udział w zorganizowanych formach współpracy producentów rolnych (1 punkt); - fikcja
  • przygotowywanie do sprzedaży produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie (1 punkt); =+ to stara zasada PLUS
  • przetwarzanie produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie (1 punkt);=+ to stara zasada PLUS
  • przygotowywanie i stosowanie planu nawozowego (2 punkty);=+ to stara zasada PLUS
  • inwestycje w zakresie ochrony środowiska i klimatu (do 5 punktów); - TRUDNA RZECZ po jest masakryczny wzór nie do przejścia żeby dostać w praktyce te 4 punkty, chyba że wydacie 100 tys na ochrone środowiska, ale jaki to ma sens??
  • różnica wieku pomiędzy przekazującym gospodarstwo lub największą część użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa młodego rolnika a młodym rolnikiem:
    • powyżej 15 do 25 lat (2 punkty),
    • powyżej 25 lat (4 punkty); - jak nie masz różnicy w dniu składania to nic nie pomoże, do tego liczy sie przy kilku osobach na niekorzyść.. sorry taki klimat.. 
  • przejmowanie przynajmniej jednego gospodarstwa w całości (3 punkty). - super,ale przekazujący najczęściej chce być jeszcze w KRUSIE a moze miec tylko wg młodego rolnika 0,5 ha, a w Krusie wymagają 1 ha co prawda przeliczeniowy.. 

Pomoc jest przyznawana, jeżeli wnioskodawca uzyskał co najmniej 8 punktów.

TO jak chcecie uzbierać te osiem punktów bez szkoleń..  impossible

zobaczcie sami W PRAKTYCE polskiej wsi, żeby to także miało sens, możesz miec przy maksymalnych deklaracjach z 4 punkty a reszta?

Edytowane przez JanKropka
Opublikowano
23 minuty temu, JanKropka napisał:

TO jak chcecie uzbierać te osiem punktów bez szkoleń..  impossible

Fakt,brak  teraz szkoleń.

Ale 8 punktów nie problem nazbierać.

3 punkty- inwestycja budowlana

2 punkty - plan nawozowy

4-5 punktów -opryskiwacz z dodatkami

Więc to nie tak,że się nie da,możliwe jak najbardziej.

Opublikowano
52 minuty temu, JanKropka napisał:

powyżej 25 lat (4 punkty); - jak nie masz różnicy w dniu składania to nic nie pomoże, do tego liczy sie przy kilku osobach na niekorzyść.. sorry taki klimat.. 

U mnie jest tak że rodzice maja na współwłasność i miedzy mna a mama łape sie na 2pkt a tata 4pkt i moja babeczka co robi wniosek dzwoniła do Arimr i powiedzieli jej ze biora ta większość liczbe pkt pod uwage, Bo dokładnie tam pisze tak: "różnica wieku pomiędzy przekazującym gospodarstwo lub największą część użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa młodego rolnika a młodym rolnikiem"

Do końca nie wiadomo jak to policza ale jeśli dobrze pojdzie bede miał 10pkt jeśli wezmą pod uwage wiek mamy to 8pkt. Tylko prawde mowiąc majac ten prog tylko 8pkt jest sens składać? 

Opublikowano (edytowane)

@misiekbz2  kobieta w ODR mówiła że w poprzednich latach wszyscy którzy przeskoczyli próg tych 12 pkt i mieli wnioski ok to każdy dostawał więc próbuj ;)

Czy ktoś z was jak otrzymał premie to bardzo pilnowali wielkości maszyn jakie się wpisane we wniosku a co później się kupiło czy była jakaś tolerancja że można było wziąć większą maszynę niż określały to przepisy ??

Edytowane przez piotrek538
Opublikowano

Gdzie holender jest ta lista z punktami, bo gdzieś to widziałem a nie umiem znaleźć,

Nastepnie, jakbym osiagnal punktt, to jak uzasadnic zakup raszlownicy z wagoworkownicą, mam 7ha ziemniaka, 0,5ha selera i do tego sieje poplonowo buraka czerwonego, mpzna liczyc na punkt za przygotowywanoe produktów do sprzedaży...

Opublikowano
2 godziny temu, misiekbz2 napisał:

U mnie jest tak że rodzice maja na współwłasność i miedzy mna a mama łape sie na 2pkt a tata 4pkt i moja babeczka co robi wniosek dzwoniła do Arimr i powiedzieli jej ze biora ta większość liczbe pkt pod uwage, Bo dokładnie tam pisze tak: "różnica wieku pomiędzy przekazującym gospodarstwo lub największą część użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa młodego rolnika a młodym rolnikiem"

Do końca nie wiadomo jak to policza ale jeśli dobrze pojdzie bede miał 10pkt jeśli wezmą pod uwage wiek mamy to 8pkt. Tylko prawde mowiąc majac ten prog tylko 8pkt jest sens składać? 

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-61-premie-dla-mlodych-rolnikow.html

"Pomoc jest przyznawana, jeżeli wnioskodawca uzyskał co najmniej 8 punktów. "

Opublikowano
41 minut temu, kaseton napisał:

Jesli bede chcial kupic silos zbozowy za mlodego rolnika to dzialka na ktorej bedzie on stal musi być moją własnością?

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Pomoc_dla_mlodych_rolnikow/nabor_2018/Rozporzadzenie_MRiRW_z_dnia_24_maja_2018_r._-_mlody_rolnik_poz._1021.pdf

na 3 stronie

d) ust. 8 otrzymuje brzmienie:„8. W ramach inwestycji, o której mowa w ust. 6 pkt2 lit. a, może być uwzględniona wyłącznie inwestycja która nie została rozpoczęta przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, oraz – w przypadku gdy biznes-plan przewiduje inwestycję polegającą na budowie, przebudowie, remoncie budynków lub budowli wykorzystywanych do produkcji rolnej, zwaną dalej „inwestycją budowlaną” – inwestycja, która będzie realizowana na gruntach stanowiących własność wnioskodawcy lub beneficjenta, przedmiot użytkowania wieczystego lub przedmiot dzierżawy z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego.”,
Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Kto nie ma to powinien być z miejsca skreślony, jak ktoś wiązał/wiąże z tym przyszłość to mógł wybrać taki kierunek kształcenia. Brutalne ale prawdziwe

Jeżeli piszesz i uważasz to na poważnie to jest głupi. 

• Like 4
Opublikowano

Tak. Wielkość ekonomiczna musi wynosić 13 tyś euro w roku składania wniosku z upraw w płonie głównym  z działek zadeklarowanych w biznesplanie oraz ewentualnie z produkcji zwierzęcej. 

Opublikowano (edytowane)

jeszcze pytanie,

Trzeba miec przed składaniem wniosku przynajmniej 1ha na siebie nie dluzej niz 24m-ce i biznesplan na przejęcie gospodarstwa wg warunków w województwie, a potem go zrealizować w ciagu 9m-cy od decyzji chodzi tu o powierzchnię gospodarstwa.

Dobrze to rozumiem? Czy tez nie trzeba miec gospodarstwa przed skladaniem wniosku.

Te szkolenia trzeba zadeklarowac w biznesplanie i potem ze tak powiem je odbebnić 😉 ?

Edytowane przez piotr2691
Opublikowano (edytowane)

może innaczej dostał ktoś kiedys na tym forum 4 punkty za ochronę środowiska :-)

Praktycznie nie ma szans bo jest magiczny wzór z opisem:

Liczba punktów przyznanych za pojedynczą inwestycję wpływającą na ochronę środowiska i klimatu jest określana według wzoru:

P = [o × u × 15] / m

m gdzie: P – liczba punktów za inwestycję wpływającą na ochronę środowiska i klimatu o – bezwzględna ocena klimatyczno-środowiskowa inwestycji (według tabeli) u – udział wartości inwestycji w kwocie premii (nie więcej niż 1) m – największa bezwzględna ocena inwestycji wśród wymienionych w tabeli, czyli 41

zobaczcie na formularzu biznesplanu MR i tam na ostatniej karcie pokazuje tę liczbe ale z tego co pamietam też ma wady ten kalkulator ..

tylko orientacyjnie

już 3 raz sie staram i mogę z uwagi na ten wyjątek z działalności 

i za kazdym razem cos znaleźli..

raz odpadła współwłasność  bo własnie nie dali tych punktów

potem powierzchnia

itd :-( zawsze cos znalezli a teraz Agencja z woj. to pozamiatane

........

przyklad tego watku z tego forum

Że c;)o!? 

Opryskiwacz może mieć mac 17 pkt bezwzględnej ochrony środowiska i to podstawiasz do wzoru. Kwestia tego jaki udział finansowy ma opryskiwacz w całym biznesplanie. 

P.S. mam nadzieję, że na prawdę przeczytałeś kilkanaście stron wstecz

Edytowane przez JanKropka
Opublikowano

Dostał, dostał. Nawet 5 :) Zobacz inwestycje budowlane w załączniku. @piotr2691 tak, przed złożeniem wniosku 1 ha przynajmniej w dzierżawie oraz zadeklarowane działki do przejęcia w biznesplanie. Szkolenia idzie ogarnąć w ciągu 1-2 dni.

Opublikowano
O co chodzi w tym że przejmowanie chodź jednego gospodarstwa w całości? U mnie sytuacja jest taka, rodzice mając 9ha w tamtym toku odpisali 2 działki bratu i siostrze(około 0.6ha włącznie) teraz będą mi przepisywać resztę w całości z budynkami, ale jeszcze 12 lat temu rodzice w gminie obok kupili całe gospodarstwo 14ha i z tego teraz by mi przepisali 9ha a resztę będą sprzedane ale i tak pójdzie w dzierżawę do mnie. To jeśli chodzi o punkty to zalapie się że będzie przepis jednego gospodarstwa w całości? Czy po kupnie tego drugiego 12 lat temu to wszystko stało się jednym gospodarstwem?
Opublikowano

O te szkolenia to sie tam nie martwie, 5pkt za wykształcenie bym mial, bo mam inżyniera i 3lata stażu, a reszte tez nazbieram do tych 8 i więcej...

Tylko jak z tymi maszynami do pakowania, mam troche warzyw i zbyt bym mial na opakowania 2,5kg ale czy mi dadza na 8 ha powierzni warzyw

Opublikowano

rodzice mają 10 ha. 1,5 ha  biorę od nich teraz w dzierżawę  a po decyzji wszystko razem z tą dzierżawą otrzymam w darowiźnie. czy będzie to przekazanie całego gospodarstwa żeby otrzymać 3 punkty?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v