Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy koszeniu kukurydze cały dzień czasem pojawiał mi sie problem z WOM, a mianowicie sam sie rozłaczał gdy puszczałem do minimum noge z gazu i cheba wtedy sie na chwilke zawsze zapalała tak czerwona kontrolką z kropą oleju pod trybikiem i zaczeła mrugać kontrolka od WOM, musiałem wtedy wył ciągnik i włączyć jesio raz i już wszystko było oki. Cio to może być za przyczyna?? a może przeciązenie WOM?

Opublikowano

to mi wygląda na takie zabezpieczenie zeby niezdusić ciągnika na małych obrotach

Opublikowano

Miałem w swoim Mf tak samo. Przyczyną tego byla wyrobiona taka tulejka od zalączania WOMu. Znajdowaly się w niej dwa pierścienie które wyrobiły rowki i tymi rowkami uciekał olej. I dlatego nie było ciśnienia. Koszt tulejki ok 1200 zł.

Opublikowano
Miałem w swoim Mf tak samo. Przyczyną tego byla wyrobiona taka tulejka od zalączania WOMu. Znajdowaly się w niej dwa pierścienie które wyrobiły rowki i tymi rowkami uciekał olej. I dlatego nie było ciśnienia. Koszt tulejki ok 1200 zł.

A gdzie się znajduje ta tulejka oraz pierścienie i gdzie kupywałeś tą tulejkę ?

Opublikowano

Robił mi to mechanik od MF tak więc nie wiem gdzie się to znajduje. Wiem tyle, że odkręcał dekle z tylu. Ciąnika nie rozpoławiał. A części też miał swoje. Wytłumaczylem mu przez tel co się dzieje, przyjechal i zrobil ;)

Opublikowano

Ja myśle że poprostu już kosz siada od WOM, a kontrolka mróga bo jest za małe ciśnienie oleju na skrzyni biegów (mały wydatek pompy) ale mogę się mylić. U mnie przed remontem WOM chodził na małych obrotach na dużych nie, ale kosz i pompa wyjechana, a kontrolka mrugała jak załonczyłem wszystkie możliwe napędy załanczane hydraulicznie ( oczywiście na małych obrotach ).

Opublikowano

W ciągnikach M-F występuje również ochrona przed zatrzymaniem silnika,jeżeli włączenie WOM będzie powodem spadku liczby obrotów silnika o więcej niż 50% to wtedy układ kontroli wyłąnczy zawór elektromagnetyczny i poprzez CAN-Bus przekaże informacje dalej,i wtedy lampka na tablicy powinna błyskać,nie wiem jak to jest dokładnie w serii 30XX,ale takie zabezpieczenie występuje w serii 54XX

Opublikowano

Zaczeła mi mrógać także ta kontrolka od WOM ale jej nieużywałem-czyżby też ta tulejka? wałek jest zablokowany niemogę nim obrucić ,czy czujnik od ciśnienia WOM jest przy dolnym zaczepie z prawej strony w mf 3645?????

Opublikowano

koledzy mam taki problem kupilem uzywanego mf 3070

w srodku sa dwie wajchy kolo siebie jedna zmienia sie predkosc wom miedzy 540 a 1000

druga powoduje ze obroty 540 (lub 1000) uzyskujemy przy 1550 obrotow silnika lub 2000 (czyli tzw tryb eko)

ta druga wajcha jest rozlaczona, ale stojac z tylu ciagnika z lewej strony jest ciegno ktorym powinna wodzic

jak otworze wlew oleju do skrzyni to widac tam rozne tryby i miedzy innymi widze wodzik przesuwajacy zebatke i to jest od tej wajchy od eko

i jak jest rozlaczone to walek sie nie kreci a jak jest zalaczone zazebiobe to dziala tylko to teraz  nie wiem czy to na eko dziala czy na normalnym 

Opublikowano (edytowane)

Jak sprzęgło kłowe ( ta zębatka co się przesuwa ) jest zazębione to masz obroty ECO ( wajcha / wodzik popchnięty do przodu ciągnika )

___________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

problem byl w tym ze jak nie jest zazebione to sprzeglo to wtedy powinien walek pracowac w trybie normalnym a u mnie wcale nie chodzil, ale to byla moja wina bo za malo wychylalem ten wodzik i pozostawalo takjakby w pozycji neutralnej  teraz jest wszystko ok dzialaja obie funkcje

byly dwie wersje autotronic i datatronic z takim wyswietlaczem 

u mnie jest jakis wyswietlacz ale inaczej wygladajacy  z tego co zdazylem zauwazyc to chyba rolnicy w niemczech takie im zakladali  wie ktos cos na ten temat

Opublikowano

Witam posiadam 3080 dziś po wymianie oleju nie działa wom : / kontrolka się zaświeca i mruga , co polecacie sprawdzić ? który elektrozawór odpowiedzialny jest za wom i czy może być on przyczyną przed wymianą działał lecz wydawał metaliczne pukanie https://www.youtube.com/watch?v=zh44FByyaRo . Dodam, że odkręcana była pokrywką i wyciągany wałek w celu sprawdzenia luzów na łożysku i ogólnego stanu jego poskładaliśmy do kupy a tu lipa wydaje się że wajcha od załączania inaczej pracuje . MF 3080 AUTOTRONIC

Opublikowano

@lukbold gdzieś pisałeś że trzeba zblokować śrubami przekładnie (żeby się nie rozsypała) przed wyjęciem wałka. Ciekawe czy kolega to zrobił ale coś czuję że nie i teraz wałek się nie kręci i czujniki "widzą" poślizg i rozłącza się WOM (kontrolka mruga)

Opublikowano

no jak wyjmiesz wałek bez zablokowania tryba to własnie trybo z którego czujnik zczytuje obroty po prostu spadnie... w sumie też może być przyczyna nie działającego WOM ;) u mnie tez dziś zaczęło grzechotać... MB300 daje popalić a jeszcze 3ha ;)

Opublikowano

Mi ostatnio to trybo spadło, i po złożeniu działa bdb, niekiedy też tak mam że jak chce załączyć wom to nie działa tylko kontrolka mruga ale po ponownym przekręceniu (mocniejszym) działa,  podejrzewam że problem tkwi w pokrętle :wacko: 

Opublikowano

Pewnie się tak stało, kolega miał dobrze i sobie polepszył. A grzechocze każdy WOM, było o tym nie raz .

Ja ze swoim też miałem ostatnio problemy (pękły kamienie na przesuwce A/B) i jeszcze ostatnio przestał działać EHR a potem zaczął i nie znam przyczyny. Ale to nie o tym temat.

Opublikowano

No nic nie blokowaliśmy w sumie : / moja wina . Spadło tylko duże koło zębate nałożyliśmy je i ładnie wszystko weszło . Poratujcie bo kukurydza w polu słoma czeka : / a wałek stoi :DD jak się do tego zabrać ? Podstawowe umiejętności mam zawór już znalazłem będe jutro działał z rana . Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź ,