Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Też miałem wątpliwości, ale jakoś działają doglebowe. Gorzej pozostałości trzeba bardziej się pilnować. Uprawa bez orki i uproszczenia to mniejsze straty erozyjne i inna struktura gleby. Gdzie naturalnie mamy gołą ziemię?

• Like 1
Opublikowano

Adengo i luamx po qq mocno trzymają buraki, sam się o tym przekonałem w tym roku niestety bo dowiedziałem się za późno. Buraki zasiane bezorkowo co spotengowało skutki uboczne, bo po głębokiej orce podobno mają aż tak tego nie odczuwać.

Opublikowano
18 godzin temu, startom napisał:

Przebrnalem przez caly temat - musze powiedziec ze samam nazwa tematu bardzo mnie zaintrygowala - i oto jakie sa moje spostrzezenia - wiekoszosc chyba nie zrozumiala prawdziwej istoty uprawy bezorkowej - w moim rozumieniu - ktore poznalem za oceanem - uprawa bezorkowa oznacza calkowita rezygnacje z uprawy mechanicznej ziemi. Te wszystkie metody oparte o talerzowanie itd  - to jest tylko udawanie. Istota uprawy bezorkowej polega na utrzymaniu pokrywy materii organicznej na powierzchni gleby - caly czas.To pozwala na zatrzymanie wilgoci, rozwoj zycia biologicznego, wzbogacenie ziemi o niezbedne mineraly itd. Zastapienie orki talerzowaniem pozostawia ten sam efekt - odkryta ziemie narazona na szybsze parowanie, pozbycie sie roznych gazow uwiezionych w ziemi itd. Natura nie akceptuje golej, nagiej gleby - jak tylko sie to pojawia, momentalnie stara sie przykryc - a wykorzystuje do tego chwasty, bo one rosna najlatwiej i najszybciej. To jest odpowiedz dlaczego na ziemiach obrabianych mechanicznie wystepuje tak duza presja chwastow. Bardzo dobrze wyjasnia istote uprawy bezorkowej Gabe Brown w tym filmie:

Dobrze piszesz ale bezorkowo można uprawiać tylko rzepak ,przejście na  100 % uprawę bezorkową  to masowy rozwój myszy i ślimaków.  Ja sieję rzepak stirp tillem a po rzepaku idzie talerzówka ,synkro i siew pszenicy agregatem talerzowym ,   myszy Cię zjedzą ,ziemi nie można oszukać a właściwie można raz na kilka lat przy siewie rzepaku 

• Like 1
Opublikowano

usa w wiekszosci kraju poza wyjatkami jakie sa plony przenicy ? z takiego plonu raczej ogromnej ilosci  słomy niema uprawa soi widzieliscie w usa  niejest zakryta ziemia przez stosowanie herbicydu totalnego   uprawy soja  , qq , przenica  płodozmian ilosc opadow klimat robi wielką ruznice  pola po 500 hektarow  z usa niema co porownywac   aumie po uprawie bezorkowej niewiem jak  a 5 lat tobedzie ziele kiełkowało  z lat poprzednich  jeden rok niedopilnowany i bank nasion starczy  na wiele lat

Opublikowano

jednak zalecenia aby pozniwach płytko uprawc ziemie zeby ograniczyc parowanie z kad sie wzieły ? po zniwach objechałem pole gruberem ze 2 razy była godzina 12 niechciało mi sie robic bo upał  reszta została w uprawie pod przenzyto tez gruberem a mam unia kos z podwojnymi talerzami wizualnie gleba po uprawie miała wiecej wilgoci  jakies deszcze przeszły  i ziema po uprawie głebiej pszesiąkła   

Opublikowano

Panowie a gdyby tak do siewnik talerzowego np Poznaniak, zamiast agregatu uprawowego z hydropakiem zastosować wał z talerzy falistych rozstawą talerzy odpowiadający redlicom siewnika. Zdało by egzamin takie no till?

Opublikowano

Wiem o WAVE DISC tylko tam nacisk na redlice na pewno dużo większy niż w standardowym siewniku.  Kiedyś znalazłem film z Ukrainy chyba z podobną przeróbka, niestety mam tylko screen 

Screenshot_20180703-174805.png

Opublikowano

He sam mysle nad tym rozwiazaniem. Jak duzo resztek to zeby ladnie przecielo i odgarnelo lekko resztki i dalej juz sekcje wysiewajace ewentualni redlic z nawozem. Ale to jak wiekszosc firm sie kopiuje. Warto amerykanskie ogladac bo jednak juz doswiadczenie bardzo duze aby ten siew niezaleznie od warunkow byl na jednej glebokosci. Gdzies fajne rozwiazanie widzialem jakies firmy do zmiany oryginalnych sekcji jd na innej firmy ale to juz elektrycznie sterowanie kazdej sekcji. Ktos pisal o plonach , bodajze sr pszenicy 4-4.5 tony z hektara ale nizszy naklad plus obsiany obszar i zysk maja zadowalajacy.

Opublikowano

ja u siebie widzę jak na razie problem ze stokłosą. Mam jej na kawałku 20 arów poprostu wysyp.

pryskałem dwa razy glifosatem po żniwach ale cały czas wschodzą nowe. Można to teraz czymś przydusić w pszenicy?

Opublikowano
22 godziny temu, Mikruss napisał:

Co masz za dluyowca?

Bo nie ukrywam ze sam o czyms mysle ale nie wiem czy warto np. doplacac gruby hajs do bednara..

Pinokio. Jak masz kamienie to opłaca się, hydrauliczna regulacja głębokości też.