Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

moze za trzybelkowcem wal mulczujacy potnie bryly? mysle,ze bedzie sie pchal. po sciernicku potrafi sie pchac z rozstawem co 25 cm, a jak beda takie drobne, ale geste graczki, pchac sie bedzie na pewno. lepiej kupic jakis spulchniacz, typu trzybelkowiec, albo plug dlutowy. moze ten plug nie wyciagal by tak bryl?

Opublikowano

ja posiadam lekkie gleby, 3-4klasa, ale latwe w uprawie. po rzepaku talerzowka, trzybelkowiec i przed siewem talerzowka pojdzie i siewnik solo. robilem bez talerzowki bo sucho, ale za duze koleiny. a po pszenicy najmuje strip till do rzepaku. pierwszy raz sie nie narobilem w wakacje😀 a pod soje to talerzowka ,wiosna tr,ybelkoaiec i przed siewem talerzowka. jak ym mial fajniejszy siewnik byloby super.

Opublikowano

Typowe maszyny do uprawy bezorkowej są bardzo długie i z różnymi kombinacjami. 
cześć ludzi myśli że mając zwykły gruber da się robić bezorke 

W normalnej bez orce często przypada 100Km na metr a część osób chciałby na 3m przeznaczyć 100koni i z 5 ton wagi…..

Opublikowano

kupilem 2.5 m trzybelkowca. wazy 1500 kg i moj Zetorek 12045 daje rade na 20 cm,moze ciut glebiej. jezdze 3 polowa, nie jest to zawrotna predkosc,ale lepiej niz plugiem. talerzowke kupilem 3 m astata, ale odkrecilem po jednym talerzu, bo mial za ciezko i robil dolek. skrajne talerze za daleko wystawaly, teraz jest dobrze, ale tez ma lzej,jezdze 2 szosowa, albo 4 polowa😀

Opublikowano
42 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

moze za trzybelkowcem wal mulczujacy potnie bryly? mysle,ze bedzie sie pchal. po sciernicku potrafi sie pchac z rozstawem co 25 cm, a jak beda takie drobne, ale geste graczki, pchac sie bedzie na pewno. lepiej kupic jakis spulchniacz, typu trzybelkowiec, albo plug dlutowy. moze ten plug nie wyciagal by tak bryl?

Myślałem o pługu dłutowym, ale na logikę wydaje mi się że będzie wyciągał bryły, gdyż słupica nie idzie pionowo tylko jest pod kątem, w przeciwieństwie do SUMO TRIO.

Opublikowano
27 minut temu, przemek28_28 napisał:

Typowe maszyny do uprawy bezorkowej są bardzo długie i z różnymi kombinacjami. 
cześć ludzi myśli że mając zwykły gruber da się robić bezorke 

W normalnej bez orce często przypada 100Km na metr a część osób chciałby na 3m przeznaczyć 100koni i z 5 ton wagi…..

U niektórych pług 4x40 chodzi w 100 KM, a u innych 160 KM ma ciężko. 

Opublikowano

swoim zetorkiem ciagalem 3x40 cm, ale ciagalem wal crosskill za plugiem. moja ziemia to glina od gory spiaszczona. wal cambella ubijal, ale robil takie szczeliny wzdluzne, ktore przesuszaly ziemie. zamienilem te pierscienie na crosskill koleczkowy, ktory ladnie zageszczal od gory. potem sialem wahadlowa z siewnikiem, to szlo bardzo fajnie. ziemia nie byla przesuszona, wschody byly rowniejsze. uwazam,ze za pługiem trzeba ciagac waly, by nie przesuszac ziemi. teraz za trzybelkowcem mam wal rurowy , jednak za malo ubija, musze go wymienic na daszkowy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

a wal mulczujacy nie porozbija bryl?

Jakiś wał można zawsze dołożyć. Za broną wirową jest np wał pakera i szału nie robi, tylko równa bryły. Cegły to przynajmniej się kruszą, a glina jak jest mokra to się lepi, jak jest średnio wilgna to nadal ciężko ją rozbić, a jak zaschnie to skała. Dopiero mróz, albo na przemian słońce i deszcz ją zlasują i się rozsypie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.06.2024 o 23:28, Siedzacybyk napisał:

swoim zetorkiem ciagalem 3x40 cm, ale ciagalem wal crosskill za plugiem. moja ziemia to glina od gory spiaszczona. wal cambella ubijal, ale robil takie szczeliny wzdluzne, ktore przesuszaly ziemie. zamienilem te pierscienie na crosskill koleczkowy, ktory ladnie zageszczal od gory. potem sialem wahadlowa z siewnikiem, to szlo bardzo fajnie. ziemia nie byla przesuszona, wschody byly rowniejsze. uwazam,ze za pługiem trzeba ciagac waly, by nie przesuszac ziemi. teraz za trzybelkowcem mam wal rurowy , jednak za malo ubija, musze go wymienic na daszkowy.

jak masz gliniastą ziemię to zamiast daszkowego wział bym c-ring - daszkowy gładkimi powierzchniami mocno zbija/wyślizguje glinę, c-ring nie ma tego problemu. Ja z packera zmieniłem na daszkowy i jest duzo lepiej ale teraz wział bym własnie c-ring (idealny by był podwójny)

Edytowane przez ziomster
Opublikowano
Dnia 10.06.2024 o 18:15, ROLOMAZ napisał:

Czy używa ktoś lemken kompaktor w uprawie bezorkowej ? przykładowo po talerzowce lub gruberze tym agregatem? Jak wygląda uprawa ? Nie zapycha ?

Zapycha się. Przerabiam temat od 3 lat. Jak dłuższej postoją resztki tak min. 3 tygodnie i popada w tym okresie, to jakoś idzie. Inaczej lipa. Po kukurydzy pszenicę to zapomnij. A po zimie już jest okej na wszystkim w zasadzie.

Co do klusek, to płytsze mieszanie brona talerzową i głębosz, który nie miesza, a spulchnia, to wg mnie jakieś rozwiązanie. Ewentualnie jazda zaraz za kultywatorami wszelkiego typu, bo wtedy jeszcze ziemia jako tako się rozsypuje. Bo jak to zaschnie po paru dniach, to już jest kaszana.

Opublikowano

Co zrobić w bezorce jeśli chodzi o wapno? Nowe dzierżawy doszły i pH jest bardzo kiepskie. Chcę dawać wapno kujawit 5,5 tony na ha. Nawóz jaki ma iść to polidap + korn kali. Tylko jak to teraz zrobić jeśli chodzi o pogodzenie wapna z fosforem? Najpierw wapno na ściernisko następnie płytka uprawa i wtedy po jakim czasie jechać można z fosforem?

Opublikowano

na sciernisko rozsyp wapno, potem talerzowka, ono nie wyparuje. polifoska i gleboka uprawa, albo jesli sie boisz najpierw gleboka uprawa, polofoska i dopiero np. na 15 cm. mysle jednak, ze najpierw wapno, potem przeorac to na 15 do17cm. polifoska,agregat. za rok bedziesz mial spokoj. ja tak robilem. posypalem tez na wierzchu, agregat bezorkowy, ale za duzo lezalo brylek wapna na wierzchu.

Opublikowano

Trzeba uświadomić sobie że bezorka polega na pozostawieniu słomy na wierzchu w  celu ogrania parowania wody -te całe grzebanie wszelkimi agregatami przykrywającymi słomę to wielka pomyłka nie warta tej dopłaty 

Opublikowano

masz racje, uprawa bezorkowa to nie robienie orki nie uzywajac pluga. trudno sie jednak sieje, a moze problem ze spulchnieniem bez mieszania? rzepak zasialem w tym roku srtrip till, bez roboty a bardzo ladny. po rzepaku pszenice to talerzowka i spulchnianie,ale mam tylko trzybelkowiec. mam tez spulchniacz z prostymi lapami,ale on wcale mniej nie miesza.