Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest szansa na taki sam owoc jak z sadzonej jesienią, o ile to będzie A lub A+ w zależności która szkółka, jeżeli A- lub B to obowiązkowo trzeba zerwać kwiaty, bo owoc zebrany w 1 roku nie jest wart tego, co stracimy w roku następnym. 

Opublikowano

W ostatnim tygodniu sierpnia posadziłem marmoladę z multiplatu, przyjęły się pięknie, przezimowały tez bardzo ładnie i tak samo ładnie ruszyły teraz na wiosnę. Zauważyłem tylko ze niektóre krzaki maja już widoczne wychodzące kwiaty, a jest to uprawa w gruncie bez żadnego przykrywania. Nie ukrywam ze wolalbym żeby najpierw złapały masę liściowa. Myślicie ze to przez ciepłą zimę i nie zatrzymanie wegetacji?

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jest szansa na taki sam owoc jak z sadzonej jesienią, o ile to będzie A lub A+ w zależności która szkółka, jeżeli A- lub B to obowiązkowo trzeba zerwać kwiaty, bo owoc zebrany w 1 roku nie jest wart tego, co stracimy w roku następnym. 

Czyli najlepsza opcją jest jeśli teraz się nie wyrobię to posadzić na następną wiosnę frigo w najwyższej klasie i jeszcze zebrać z tego coś owocu tak? Pewnie przerobiłeś już trochę tych sadzonek to mógłbyś polecić jakąś szkółkę z rumba? Czy taka sadzonkę frigo da się dobrze posadzić taka zwykłą sadzarką z tymi plastikowymi talerzami?

Opublikowano

Ja sadzę sadzarką chwytakową, a co do frigo to sadź w tym roku i w następnym roku będziesz miał normalny plon ;) Jak masz podlewanie to cały maj możesz sadzić bez problemu. Rumbę brałem 2 lata temu w Borynie i wyszła super, ale rok temu już im się podobno jakaś wadliwa partia z fytoftorozą trafiła, jak zgłosiłeś, to dawali następne sadzonki w tym roku, ale już rok w plecy i pole zakażone. Ale to w sumie nie wina naszego importera, a Niemca/Holendra że to wypuścił ...

Opublikowano

Zarazę zwalczasz mniej niż co 14dni a fytoftorę co ile trzeba pryskać ?

To co jest na szklarniowe uprawy i alliette w sadach to jest przez podlewanie

Opublikowano (edytowane)

Scorpion, Switch średnio dają radę ... W zeszłym roku miałem małą kwaterę sadzoną truskawka po truskawce, musiałem po prostu zrobić nakładkę na polu, żeby pasowało mi pod opryskiwacze, ochrona była ta sama, i na tych 5m wywalała mi skórzasta zgnilizna mimo 3 zabiegów Switchem zrobionych w czasie kwitnienia i na początku wiązania owoców ... I to jeszcze takie jest perfidne dziadostwo, że zbierasz na wieczór i wszystko ok, a rano otwierasz chłodnię, masz ładować dla umówionego klienta i już wywalają się plamy ... I musiałem te kilka redlin zamiast w drewno zbierać to w plastiki, bo jak się zbierało, to niby 20% odpadu, ale za 24h w łubiance już co drugi owoc miał plamę.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Znam temat zgnilizny, 2lata temu miałem to w średnio późnej truskawce że praktycznie raz coś zebrałem a reszta została, sadzonka była pobrana bo nie było skąd i w młodej prawie nie było. w następnym roku więcej zabiegów było scorpionem na przemian ze switchem i praktycznie zero

Nie bagatelizowałbym możliwości scorpiona, być może jego skuteczność zależy od dawki i ilości zabiegów

Opublikowano
48 minut temu, racyl napisał:

Znam temat zgnilizny, 2lata temu miałem to w średnio późnej truskawce że praktycznie raz coś zebrałem a reszta została, sadzonka była pobrana bo nie było skąd i w młodej prawie nie było. w następnym roku więcej zabiegów było scorpionem na przemian ze switchem i praktycznie zero

Nie bagatelizowałbym możliwości scorpiona, być może jego skuteczność zależy od dawki i ilości zabiegów

Samo opryskanie Azoskrobiną daje radę..A jeżeli ma ktoś nawadnianie kropelkowe to w żyłę 0.8-1 l na ha amistaru

Opublikowano
4 minuty temu, damian303 napisał:

Scorpion nie jest środkiem na zarazę, a na alternarioze. Może i coś działa na zarazę, ale z układowych w tym kierunku jest najsłabszy.

Ale Azoskrobina zawarta w skorpionie już działa na zarazę

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Samo opryskanie Azoskrobiną daje radę..A jeżeli ma ktoś nawadnianie kropelkowe to w żyłę 0.8-1 l na ha amistaru

ja zawsze robię skorpiona z azostrobiny i difenokonazolu a co do ilości wody no to sami wiecie

Opublikowano

0,8 + 0,5 difenokonazol. taniej wychodzi

ważne ile się wody doleje. difenokonazol działa na alternariozę w ziemniaku ale na 300l wody tak samo azostrobina na zarazę

wiadomo mniej wody to i karencja dłuższa

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Ale Azoskrobina zawarta w skorpionie już działa na zarazę

Uja działa. Kiedyś sam się o tym przekonałem. Po fakcie od mądrzejszych od siebie dowiedziałem się, że do skorpiona brak dołożyć coś na zarazę, choćby powierzchniowe.

Opublikowano
2 godziny temu, damian303 napisał:

Uja działa. Kiedyś sam się o tym przekonałem. Po fakcie od mądrzejszych od siebie dowiedziałem się, że do skorpiona brak dołożyć coś na zarazę, choćby powierzchniowe.

Na zarazę lux działa cabrio Duo ale zrobił się drogi teraz 🤔

Opublikowano
15 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ja sadzę sadzarką chwytakową, a co do frigo to sadź w tym roku i w następnym roku będziesz miał normalny plon ;) Jak masz podlewanie to cały maj możesz sadzić bez problemu. Rumbę brałem 2 lata temu w Borynie i wyszła super, ale rok temu już im się podobno jakaś wadliwa partia z fytoftorozą trafiła, jak zgłosiłeś, to dawali następne sadzonki w tym roku, ale już rok w plecy i pole zakażone. Ale to w sumie nie wina naszego importera, a Niemca/Holendra że to wypuścił ...

nie ma opcji żeby wsadzić wcześniej niż połowa- koniec lipca więc chyba odpuszczę i dopiero na następną wiosnę wsadzę chyba. A co sądzisz o zielonych sadzonkach? Lepiej już poczekać z tymi frigo do przyszłej wiosny czy szukać właśnie zielonych ze szkółki na jesień?