Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś jak były deszczowe wiosny to się tak sadziło, ale to nigdy nie było to co sadzenie jesienne. Więc ogólnie nie polecam, jeszcze jak masz swoją sadzonkę to możesz spróbować, najwyżej drugi raz na jesieni zasadzisz xD Ale jak kupować to bym nie próbował. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

A dlaczego ma nie być ?? Z frigo sadzonego 10 lipca miałem w następnym roku 22t/ha deseru + 3-4 t/ha przemysłu ;) Ona normalnie się ukorzeni i jesienią zawiąże na kolejny rok bez problemu. Problemy mogą być jedynie z przyjmowaniem się sadzonek jak będzie sucho i ciepło.

Dlatego się pytam czy swoja sadzonka czy kupna, bo jak bym miał kupować to już wolałbym dołożyć do frigo.

Opublikowano

Jest sens pryskać jutro dewrinol+stomp jeśłl we wtorek prognozują 3 stopnie na minusie? Wcześniej nie było opcji zrobić zabiegu. a jutro ma padać to chyba już ostatnia okazja na oprysk 

Opublikowano

Nie koniecznie przypali jak będzie w następnym tygodniu  niższa temperatura w dzień i opady.

W deszcz opryskaj i będzie bezpieczniej . A jak się tak boisz to daj odżywkę dla truskawek poźniej

Pod folią to jest wegetacja a reszta nie ma jakiegoś szału. Zboża owszem ciemniejsze się zrobiły a truskawka ledwo co się budzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie już pierwszy nowy liść z ziemi wyszedł na gruntowej, a ten jest bardzo wrażliwy na Stomp ;) A o folii to nawet nie mówię ;) U siebie bałbym się dać Stompu w tej fazie, raz już przypaliłem i nie chcę tego powtarzać. Jedno takie przypalenie i 20% plonu idzie na spacer ... I żadne aminokwasy i algi tego nie naprawią ...

Opublikowano

Wrażliwy bo młody, delikatny ale też ta wrażliwość zależna od temperatury a ta ma być jednocyfrowa .

Nie musi być stomp ale jak ktoś lubi to lepszej okazji nie będzie tej wiosny a jak nic nie zrobi to będzie ona pracowita 😄

Opublikowano (edytowane)

Dlatego zrezygnowałbym na typ etapie wegetacji z Stompu i pojechał samym Devrinolem ;) Albo już prędzej Devrinol+Venzar.

Stomp jest na BBCH 93-00 czyli przed ruszeniem wegetacji,

stara etykieta Venzaru mówiła o oprysku po ruszeniu wegetacji, 

Devrinol spokojnie do BBCH 12-19, czyli po ruszeniu wegetacji.

A więc można Stomp'u próbować, ale trzeba mieć z tyłu głowy, że może to mieć nieprzyjemne skutki ...

• Like 1
Opublikowano

Mam to z tyłu głowy już od około 3tyg ale nie było opcji wcześniej wjechać do bagno. Przedwczoraj przejechałem glebogryzarką i od razu ekipa przeleciała z motyczkami i pasuje jutro prysnąć w deszcz. Jeszcze za bardzo tej wegetacji nie widzę zeby coś ruszyło, tak czy tak na lepszy moment nie mogę już czekać. Mam nadzieje ze deszcz w razie czego wszystko spłucze. 

Opublikowano

U mnie nie było bagna i żeby ziemia w miarę się rozsypywała po pielniku to dopiero we wtorek się przejechało i oprysk

Wcześniej owszem wjechać i pryskać można było ale bez ruszania ziemi albo glebogryzarką ale po co ryć głęboko gdzie nie trzeba np w młodej

Daję stomp po zbiorach i nie widzę jakiś przebarwień, zahamowań, wcześnie dawałem stomp+devrinol po zbiorze i więcej odczuwała truskawka po devrinolu niz po samym stompie. Przejaśnienia, zahamowanie  a ponadto devrinol bardzo szybko sie rozkłada przy dużym nasłonecznieniu, 50% nie ma już po 4 dniach a uszkodzenia zostają na dłużej

Prysnąć wiosną jak i po zbiorach trzeba bo nie nastarczyłby likwidować chwasty

Opublikowano

Coś innego dodał albo nie umył opryskiwacza po czymś, może odmiana wrażliwa, duża dawka. Problem w tej jego truskawce nie tkwi w stompie

Co roku pryskam pendimentaliną po zbiorach, potem sadzonki się pozyskuje i truskawka normalnie funkcjonuje.

Ludzie sadzą kapustę, kalafiora z rozsady, potem oprysk stompem i spłukiwanie i nie ma żadnych uszkodzeń ale jak fujara pojedzie w samo słońce nic nie spłuka, nic nie umyje opryskiwacza to potem wielkie zdziwienie że winny oprysk.

Mam takiego sąsiada, tyle razy mu mówię: jak najwcześniej pryskać żeby nie dopuścić do nadmiernego kiełkowania chwastów, wilgoć w glebnie, nie w samo słońce i spłukanie a ten zwleka,  jedzie przed samym południem w słoneczny dzień a potem zdziwienie że oprysk doglebówką nie działa

Raz dałem po zbiorach pendimentalinę, devrinol i dual, oprysk po deszczu a potem dalej padało to truskawka później długo odczuwała.

Daję 4l pendifinu po zbiorach na pierwszoroczną truskawkę pendifinu 400 i nic się nie dzieje a Ty straszysz ludzi pługiem 😄

Opublikowano

Panowie w jesiennym nasadzeniu zrobiłem już zabieg stompem, dokładnie w piątek. Całe pole mam dosyć czyste jednak jest trochę jednoliściennych. I teraz pytanie do was kiedy najlepiej i czy w ogóle zastosować select? Myślałem żeby jutro opryskać a po niedzieli dać coś stymulującego. Póki co zaczyna wybijać pierwszy liść wiec wegetacja mocno nie ruszyla, u mnie zawsze jest spore opóźnienie. dzięki za odpowiedz 

Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Wiem, że to nie temat ekoschematów, ale jak ma się truskawka do uproszczonego systemu uprawy? Mowa o takiej 2,3,4 letniej 🤔

4 letnia truskawka a po co to tyle trzymać ?😁 kto ci te poziomki będzie chciał zbierać ?

A ile masz tej dopłaty żeby się przejmować schematami 😄