Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thor, tu Ci napiszę- ponoć P. rezygnuje z Sycyny, ewentualnie umowa się kończy.

W tym roku mocno umoczył bo trawa zgniła

Opublikowano

Według danych ARiMR rok do roku zmniejsza się powierzchnia uprawy truskawek. Też planujecie ograniczyć produkcję?

Osobiście czekam na do następnego sezonu, jeżeli giełda i skupy nie zapłacą ograniczam o połowę uprawę truskawki.

truskawki.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tak zapytam  czyja truskawka z jakiego kraju  wypełni lukę jeśli w Polsce spadnie  produkcja truskawki .

Tak  to pomału zamyka się Polska gospodarka .

A co w zamian będziecie sadzić siać ? .

Tak ładnie powiedziane wzięło ale czy na drugi rok będzie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, jarecki napisał:

no tak ale jest wzrost wydajnosci , coraz więcej plantacji nawadnianych jest .

Obecnie można powiedzieć, że tych nowych odmian truskawki, jak chce się mieć plony to nie da się uprawiać bez nawadniania ;)

26 minut temu, galan99 napisał:

Tak zapytam  czyja truskawka z jakiego kraju  wypełni lukę jeśli w Polsce spadnie  produkcja truskawki .

Tak  to pomału zamyka się Polska gospodarka .

A co w zamian będziecie sadzić siać ? .

Tak ładnie powiedziane wzięło ale czy na drugi rok będzie .

Dużo tego jest, Serbia, Egipt, Ukraina też już sadzi, Mołdawia, Turcja, w Rumunii coś też ponoć próbują ;) Jak widzisz, większość z poza UE, więc mają dużo większy dostęp do różnych ŚOR ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

Chyba że cena na skupie zaskoczy

Czytałem, że chłodnie ze względu na koszty energii będą chciały przerzucić koszty mrożenia na rolników. Czyli przy sprzyjającej pogodzie zapomnieć można o dobrej cenie przemysłu. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 3grosze napisał:

Czyli przy sprzyjającej pogodzie zapomnieć można o dobrej cenie przemysłu. 

Przy obecnych kosztach produkcji truskawka przemysłowa nie ma przyszłości w Polsce, tylko deser, a na przemysł to co się nie kwalifikuje do deseru... Bo gdzie zarobek, jak Ukrainiec weźmie 2,5 zł od łubianki, a kilogram w przemyśle po 2 zł?? 

A taka deserowa, gdzie kilogram za minimum 4zl się sprzedaje to zupełnie inna kalkulacja ;) nawet jeżeli koszty produkcji są większe w porównaniu z kosztami wyprodukowania truskawki przemysłowej. 

• Like 1
Opublikowano

Ja ograniczam sadzilo się 1-1,2 ha teraz tylko 0,5 ha dosadzilem razem jest z 3,5 a za rok 2 hektary orze, dziś tylko giełda i to pierwszy owoc przemysł to czysty wyzysk na rolniku

Opublikowano

Ciekawe z czego będą chcieli temu rolnikowi uciąć. Jak nawozy z 2600 tona na 4 pewnie. Signum z 600 zł na ha teraz 1000 zł. W tym roku jeszcze każdy będzie liczył na cenę. Jeśli nie będzie ceny na skupie która też wpływa na cenę w detalu. Bo jak jest niska cena to handlarze się zamówią i nie kupują a towaru przybywa. Każdy policzy że mu się to przestaje opłacać wtedy zmniejszy się areał. Truskawki na przemysł jest pożądana bo ma wysoki brix czy brakuje truskawce z Egiptu czy Hiszpanii. 

Opublikowano
17 minut temu, cinek1808 napisał:

Ciekawe z czego będą chcieli temu rolnikowi uciąć. Jak nawozy z 2600 tona na 4 pewnie. Signum z 600 zł na ha teraz 1000 zł. W tym roku jeszcze każdy będzie liczył na cenę. Jeśli nie będzie ceny na skupie która też wpływa na cenę w detalu. Bo jak jest niska cena to handlarze się zamówią i nie kupują a towaru przybywa. Każdy policzy że mu się to przestaje opłacać wtedy zmniejszy się areał. Truskawki na przemysł jest pożądana bo ma wysoki brix czy brakuje truskawce z Egiptu czy Hiszpanii. 

Coś pan kłamiesz, w tym tygodniu Bellis(troche mocniejszy Signum) kupowałem, to 1300 za 5kg, czyli jakieś 500zl na ha 

Opublikowano (edytowane)

Bajki ludzie opowiadają ;) trochę zdrożały ŚOR, ale w ogólnym rachunku myślę, że nie więcej niż te 7-8% pójdzie do góry koszt ochrony chemicznej w przyszłym sezonie ;) np difenokonazol(Scorpion) zdrozal. Pyrus(Mythos) też podobno w górę, ale to są kilkuprocentowe raczej podwyżki. Już się zaopatruje po trochu w chemię, i nie zauważyłem jakichś drastycznych podwyżek, raczej tak max 10%, nawozy do fertygacji też jakoś na razie nie zdrożały, te 10 czy 20 zł na worku 25kg to nie jest jakaś drastyczna podwyżka w porównaniu do nawozów posypowych ;)

• Like 1
Opublikowano

teraz to się możesz po drożyźnie zaopatrywać, co było tanie w cenach z wiosny to już ludzie wykupili.

na jednym 20 na drugim 30, a tam gdzieś 50-80zł na opakowaniu u już koszt na sezon robi się duży

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, blabla napisał:

Co dać truskawkom na start wiosną aby je "bujnąć" ? Sąsiad w szczycie sezonu miał krzaki truskawek po kolana

I pełne kisteny zgniłych truskawek ... Takie krzaki po kolana wbrew pozorom nie są dobre.

NPK w połowie/pod koniec marca i potem saletra wapniowa jak wychodzą pędy kwiatowe z ziemi. I nic więcej nie trzeba. Dawek celowo nie piszę, bo nie wiem co masz w glebie i jakie odmiany. Bo inny program nawożenia będzie na np Allegro a inny na Rumbę.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jaka będzie opłacalność truskawki wedle cen nawozów i ochrony na nowy sezon ? .

Nwm, ja mam już chemię i nawozy kupione ;) Przy hydrocomplexie po 2700 to może nie będzie źle ;) 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KrzyszsztofGaat napisał:

Już okrywacie truskawki ?

A dasz radę ruszyć ziemię żeby okopać folię/włokninę ?? Bo u mnie śnieg leży i ziemia zamarznięta pod spodem xD 

Torebki z piachem które mam na paletach ułożone na zewnątrz też nie do ruszenia. Nowa folia dała by się rozwinąć, ale ta z zeszłego roku to jedna zmarznięta bryła nie do ruszenia, bo coś tam wody zawsze wewnątrz zostanie po zwijaniu ;)