Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Agrest napisał:

Mospilan ma tą wadę że nie ma efektu wow.  Owady jeszcze długo żyją choć ponoć już nie żerują

Trudno powiedzieć bo wykluwają się następne i dalej żrą tak było w leszczynie .

Envidor 240 SC w sprzedaży tylko do 7 stycznia 2021r.  WYCOFANY I CO JESZCZE WYLATUJE .

--------

Envidor to środek roztoczobójczy.

W zastosowaniu profesjonalnym sprawdzony w działaniu:

- przędziorka chmielowca, przędziorka owocowca, a także pordzewiacza jabłoniowego dla jabłoni,

- przędziorka owocowca i pordzewiacza śliwowego dla śliwy,

- przędziorka chmielowca dla róży.

Dla zastosowań małoobszarowych posiada rejestrację dla: wiśni, czereśni, porzeczki czarnej, maliny, a także truskawki.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Kiedy zaczynacie sadzenie z sadzonek zielnych ? 

sadząc w połowie sierpnia truskawke z sadzonek świeżo kopanych na ile można liczyć plonu w nast roku ? 70 % ?

Opublikowano

Jak będzie widać, że idzie wiosna i będzie można wjechać w pole.

70% może i tak, ale musiałbyś zasadzić sadzonkę wielokoronową A+ w sierpniu czy chociażby frigo na wiosnę. 

Takie klasyczne B, A ze swojego matecznika to może 30%. 

Opublikowano
3 godziny temu, Małomiasteczkowy napisał:

Jak będzie widać, że idzie wiosna i będzie można wjechać w pole.

70% może i tak, ale musiałbyś zasadzić sadzonkę wielokoronową A+ w sierpniu czy chociażby frigo na wiosnę. 

Takie klasyczne B, A ze swojego matecznika to może 30%. 

ja mysle pobrac sadzonki jak tylko posci rozlogi do wielodoniczek i z tych wielodoniczek sadzic w sierpniu :)

Opublikowano

przecież to jest kupa roboty, nie masz wtedy nic do roboty ?

z gruntu też można cąłkiem przyzwoite sadzonki pobrać tylko trzeba odpowiednio zadbać

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

przecież to jest kupa roboty, nie masz wtedy nic do roboty ?

z gruntu też można cąłkiem przyzwoite sadzonki pobrać tylko trzeba odpowiednio zadbać

no wiem że kupa roboty ale sadziłem 2 lata temu tak z wielodoniczek to mi sie 100% przyjeło a jak wsadzaliśmy prosto zielne to ledwo połowa sie przyjeła ...

Opublikowano

jak połowa Ci się tylko przyjęła to coś zrobiłeś nie tak albo te sadzonki były wersja extra slim.

dobra bryła korzeniowa to nie masz szans żeby się nie przyjeły. a tylko w takich dobrze zbudowanych możesz mieć duży plon.

Opublikowano

Wiem wiem. To i tak ladnie na orginalnych nozach. Mam niedaleko glebogryzalke grudziadz za 2500 noze w bardzo dobrym stanie tylko blacha gdzie niegdzie zaczyna rdzewiec. Oplaca sie kupic za tyle? 

Opublikowano

przecież to nie chodzi czy to będzie płytko czy głęboko tylko o to czy nie będzie tak wał kręcił się nad krzakami i je wkręcał. te paręcentymetrów na przedłużanych to dobra sprawa

Opublikowano

Dobra, ale konieczna do pracy nie jest, robię już x lat na normalnych nożach i jest dobrze. Chociaż ja nie uprawiam jak krzaki są duże, bo aby raz z samej wiosny na płytko i potem to dopiero po skoszeniu bo zbiorach. Przed zbiorami to raczej pielnikiem.

Opublikowano

po zbiorach na nie koszonych może mieć problem, tak samo jak ktoś nie zwija taśmy. koszt dłuższych noży to jest z tego co pamiętam jakieś 300zł, to jest jakiś problem wielki ?

Ja bym chciał zobaczyć kiedy Ty chodzisz tym pielnikiem przed zbiorami 😁

Opublikowano (edytowane)

Tak do pełni kwitnienia, bo później to wiadomo nie da się wjechać, a po drugie o tej porze i tak są już wyściółkowane. Zazwyczaj robi się przejazd pielnikiem z saletrą wapniową + jakiś potasowy NPK jak zaczną dobrze kwitnąć, a potem się ściółkuje :) 

Nie wiem w czym masz problem w obchodzeniu pielnikiem przed zbiorami ?  Przed zbiorami to może być w marcu, kwietniu i maju , a nie jak są truskawki czerwone ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ty kup taki sprzęt żeby przekładnia nie miała luzów, nie była gdzieś pęknięta a nie to jak wygląda jej obudowa bo ona i tak ci się nie przyda .

dłuższe noże to nie jakiś wielki koszt

Opublikowano (edytowane)

Tak jak wyżej, możesz zawsze spróbować na krótszych nożach, a jak nie będziesz zadowolony to kupisz dłuższe, to nie jest jakiś wielki koszt. Najważniejsze żeby maszyna była dobra mechanicznie. 

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tak do pełni kwitnienia, bo później to wiadomo nie da się wjechać, a po drugie o tej porze i tak są już wyściółkowane. Zazwyczaj robi się przejazd pielnikiem z saletrą wapniową + jakiś potasowy NPK jak zaczną dobrze kwitnąć, a potem się ściółkuje :) 

Nie wiem w czym masz problem w obchodzeniu pielnikiem przed zbiorami ?  Przed zbiorami to może być w marcu, kwietniu i maju , a nie jak są truskawki czerwone ;) 

Lepiej się ściółkuje zanim te truskawki zaczną kwitnąć, słoma lepiej wejdzie między łodygi, z reszta co niektórzy uważają że słoma tłumi chwast.

W tym roku modyfikowąłem ścielarkę i przez to późno ścielałem jak już kwitły dość dobrze. rozszerzyłem co prawda ciągnik i nic się nie zjeździło ale nie uważam tego za dobre rozwiązanie ścielić truskawek jak już kwitną. krzaki po rozrastane a słoma aby się od nich odbija i dlatego pytam kiedy chcesz jeżdzić pielnikiem

dla mnie jak opryskane wiosną to temat zamknięty na uprawki mechaniczne,  w moich waruunkach klimatycznych na truskawce nie okrywanej to dobry moment na ścielanie koniec kwietnia, pierwsze dni maja. truskawka nie rozrośnięta, łatwiej słoma się rozkłada

Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

Ty kup taki sprzęt żeby przekładnia nie miała luzów, nie była gdzieś pęknięta a nie to jak wygląda jej obudowa bo ona i tak ci się nie przyda .

dłuższe noże to nie jakiś wielki koszt

Jak sprawdzic przy ogledzinach czy przekladnia nie ma luzu?

Opublikowano (edytowane)

Może i lepiej się ściółkuje jak krzaki mniejsze, tylko takie ściółkowanie ma też wady. A chyba najważniejsza to taka, że hamujesz emitowanie ciepła przez glebę. I jak przychodzą przymrozki to takie ściółkowane dużo gorzej przemarzają, sprawdzone około 10 lat temu ;) Odmiana ta sama, część ściółkowana przed przymrozkiem, część po. Na tych ściółkowanych przed przymrozkiem zmarzło około 50-60% kwiatów, na tych ściółkowanych po zmarzło "tylko" około 30%. I nawet jeżeli przykrywane są na przymrozki włókniną to lepiej jak są nie wyściółkowane. 

A rury do ścierarki mam tak dorobione, że słoma wlatuje między krzaki i wszystko jest dobrze ;) Nieraz ściółkowałem nawet jak były pierwsze zawiązki i też było wszystko dobrze ;) 

Jak chcesz to zrób sobie doświadczenie, nie wyściółkuj 2 redlin a następnie zmierz temperaturę minimalną w nocy tam gdzie są wyściółkowane i tam gdzie nie są wyściółkowane ;) 

Może i ściółkowanie redukuje chwast dwuliścienne, za to zboża po ściółkowaniu nie unikniemy, zawsze w słomie pozostaną jakieś ziarna zbóż ;) 

Opublikowano (edytowane)

wydaje sie być to sensowne i logiczne

Tylko Tomasz u ciebie wcześniej ta truskawka kwitnie bo przykrywasz a po za tym jest cieplejszy region kraju niż na wschodzie u nas. To co  u ciebie przekwitło to u mnie zaczyna kwitnąć 😁

Przymrozki jak się trafiają to praktycznie w tych samych dniach prawie w całej polsce. to jakby nie patrzeć musiałbyś później kryć żeby przetrwać przymrozki

Edytowane przez racyl