Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sadzonki to z mazowieckiego miałem,ja z podkarpackiego jestem (u mnie też bym o tej porze nic nie wykopał). Nie wiem skąd miał te sadzonki może z pod folii, nie pytałem.

@racyl co na samosiewy gorczycy i rzepaku na wiosnę ?Odmiany Azja i roxana.

Opublikowano

nie masz jakiś innych środków niż te co były: stomp, devrinol, beetop, venzar, goltix, lontrel

rzepak to  goltix załatwi

Opublikowano

Od kogoś (z forum) słyszałem że Azja nie bardzo toleruje metamitron(sub.w goltixie). Goltixem to w honeyu i rumbie pryskalem,tam czysto. W Azji i roxanie  dervinolem ale coś poszło nie tak bo łąka.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli plantacja wolna od chorób to czemu nie, pobiera się z jednorocznych głownie z tego powodu, że krzaki są mniej schorowane, jeżeli pobierzesz z nowych rozłogów w 2 letnich, pod warunkiem , że sadzonka jest wolna od chorób to też będą rosły, tak samo jak z truskawki jednorocznej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

w starych to zawsze jest problem i zastanawianie się czy to młoda sadzonka czy stara. lepiej z pierwszorocznych, szybciej prościej i bez ryzyka

Opublikowano

Do tej pory to robiłem tak że rwaliśmy jak wypuściły małe korzonki i do multiplatów (sadzonka tray) i albo jesienia albo wiosna w pole. Myślicie że to dobre rozwiązanie czy szkoda zachodu ??

Opublikowano
1 godzinę temu, tomn95 napisał:

Czym i kiedy pryskacie mlode po posadzeniu? Samym devrinolem czy mieszacie z czymś? 

Devrinol? 6 miesięcy od posadzenia się dopiero pryska, Stomp 2-3 tygodnie i pryskasz.

Opublikowano

to po cholerę wam te wszystkie gwiazdy, słoneczka pielniki ?

ja młodych nie ruszam aż do marca. stare mogę opryskać teraz czy jeszczę trochę ale młodych to szkoda zniszczyć

a 2 tygodnie to zwykłe przechwałki i narażanie kogoś na straty

Opublikowano

Ja już po pryskalem zawsze pryskam koniec października początek listopada. Młode od lat 2-3 tygodnie po posadzeniu i jest ok do wiosny przy tych zimach  i takiej wilgoci to murawa by była na polu. Na wiosnę devrinol na starsze plantacje i dopiero się przykrywa włóknina, na młode venzar ale to przed kwitnieniem dopiero

Opublikowano

jak jest murawa na tych sadzonych w połowie października to tych truskawek nie powinno być w tym miejscu

ja zostawiam i żadnej murawy nie ma a spię spokojnie

venzar przed kwitnieniem to jazda po bandzie i opóźnienie zbiorów

Opublikowano

No a pomyślałeś że nie wszyscy mają takie  ziemie jak u Ciebie i pomimo że truskawkę sadzi się na danym polu co 5 lat  to chwasty i tak są mimo że się dobra chemię na chwasty w zbożach daje. U nas kto nie wsadził do połowy października to przepadł woda na polach stoi i to obojętne czy piach czy czarnoziem wszędzie zupa. Na młode venzar dla mnie bez znaczenia bo i tak zawsze przymrozki załatwiają zbiór na młodej plantacji a przykrywanie mija się z celem

Opublikowano (edytowane)

woda jak stoi to i będzie stała a potem truskawka tam zgnije jak nie umarznie

przez 2 tygodnie to nawet nie zdąży wypuścić na tyle dużo korzeni przybyszowych a tu dodatkowy stres

z resztą każdy robi jak chcę ja nie ryzykuję a sadzonki sadzę duże

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Zgnić nie zgnije ale tyle deszczu co spadło to żadnej jesieni nie było na szczerym piachu 4- 5 klasa nie idzie w pole wjechać. Ja pola gleboszuje to wody nie ma ale u nas pola bez melioracji a spodem iły to bagno

1 godzinę temu, tomn95 napisał:

Ja też od lat dwa tygodnie i pryskane niektórzy i wcześniej. A ile stompu dajecie na mlode? 

Dzisiejszy stomp jest słaby 3-3,5 litra na młode u mnie piachowa ziemia tylko wody daje 300 litrów na hektar.

• Like 1
Opublikowano

co region to inna technika

u mnie np nie wyobrażam sobie jak można nie zbierać truskawek 1 roku. tak malwina to tylko cała słodka, smaczna, jędrna jest tylko w pierwszym roku a plon nie taki mały i co najmniej 3 rwania

kiedyś wiosną posadziłem truskawkę i też poleciałem stompem po całości i od tego czasu żadnego oprysku po posadzeniu

@pablo6234     dzięki za paten z modyfikacją ścielarki

Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

to ile tys sztuk do multiplatów tak przygotowywałeś

różnie, ile potrzebowałem czasami 15tys czasami i na hektar 30tys sie rwało, ale co wsadziłem to 100% się przyjeło i elegancko to wyglądało, stąd moje pytanie czy warto w to sie bawić czy lepiej poczekać aż dobrze sie ukorzeni i rwać i prosto sadzić w pole

Opublikowano
2 godziny temu, pablo6234 napisał:

Zgnić nie zgnije ale tyle deszczu co spadło to żadnej jesieni nie było na szczerym piachu 4- 5 klasa nie idzie w pole wjechać. Ja pola gleboszuje to wody nie ma ale u nas pola bez melioracji a spodem iły to bagno

Dzisiejszy stomp jest słaby 3-3,5 litra na młode u mnie piachowa ziemia tylko wody daje 300 litrów na hektar.

Mówisz o stompie aqua? 

Opublikowano
6 godzin temu, sosyn94 napisał:

różnie, ile potrzebowałem czasami 15tys czasami i na hektar 30tys sie rwało, ale co wsadziłem to 100% się przyjeło i elegancko to wyglądało, stąd moje pytanie czy warto w to sie bawić czy lepiej poczekać aż dobrze sie ukorzeni i rwać i prosto sadzić w pole

Tu nie ma co porównywać. Z multiplatu jest szybsza

Dnia 1.11.2020 o 21:00, racyl napisał:

kto ma truskawki faith ?

Mam "parę" krzaków. Jeśli się sprawdzi to w przyszlym roku zastąpi Florence

Dnia 1.11.2020 o 19:43, sosyn94 napisał:

Panowie sadze truskawke od paru lat na zagonach na agrowłoknienie i problem zawsze ten sam co z tym zrobić po likwidacji ... ??

Drugie pytanko to czy ktoś z was okrywa miedzyrzedzia też agrowłoknina przeciw chwastom ? (dotychczas pryskałem basta i reglone ale wycofali)

Patrzac na cene za tą agrowłoknine w miedzyrzedzia to byloby koło 3tys, licząc środki i prace przez 4 lata to wydaje mi się że ta agrowłoknina wyjdzie korzystniej i bez roboty ...

Co myslicie ktos praktykował ?

Jest opcja kupic glebogryzarke i tak niszczyc ale tak czy siak trzeba opryskac te 10cm co bedzie nie ruszone obok samej agrowlokniny  

U mnie zawsze w śmietnik idzie. Ja mam folie. A foliarke mam taką że możesz do samego zagonu uprawiać bo folia nie jest przysypywana tylko pionowo wciskana w ziemię