Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Najszybciej z płaskich okryw wychodzi pod folią perforowana potem włóknina. Zaletą włókniny jest to że nie trzeba cały czas odkrywać . A folie trzeba się naokrywac . W dzień ciepło w nocy możliwy przymrozek. 

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie przykrywanie włóknina nie ma sensu, obecnie gdy cały Czerwińsk siedzi pod folią, już nie są te pieniądze co były za przykrywaną 15 lat temu, gdzie pierwszy zbiór(200łub/ha) był po 30 zł za łub a drugi po 20zł za łub, teraz musi być dobrze żeby za pierwszy zbiór wziąć te 20 zł. A nie raz bywa tak, że jak zaczyna wychodzić grunt to jest najgorszy kryzys, bo na giełdy przyjeżdża drobnica z pod folii, skupy jeszcze pozamykane i nawet najgorsze dziadostwo przyjeżdża na giełdę psując cenę. Więc albo przykrywać folią( wcześniej niż spod włokniny) albo darować sobie w ogóle przykrywanie. Może lepiej pieniądze które mają pójść na folię/włókninę lepiej zainwestować w dobre nawadnianie, a włókninę kupić raz, na wypadek przymrozków, zwijając ją od razu a nie po zbiorach starczy na dobre kilka lat ochrony przed przymrozkami.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

@Tomasz0611 włókninę mam na przymrozki. Honey wiem odmiana stara i bez rewelacji (ostatnie rzędy mi zostały). Ja nie z Czerwińska więc szansa że mniejsza konkurencja. To znaczy że nakrywając teraz włóknina nic nie da? Nie robiłem jeszcze na zbiór przyspieszony a pchać się w koszty nie zamierzam jeśli niewiele z tego będzie.

Opublikowano

To budżet Państwa ma na tym zarobić a nie chłop na wsi 😁

poproś dudę to ci obieca że podniesie ceny truskawek 😂

puki co na wsi nie ma dobrej zmiany

Opublikowano

już widzę jak duda ustala gwarantowaną cenę truskawki 8zł w skupie 😁

Opublikowano

Co tu dużo mówić w Polsce uprawia się na rynek truskawki które mi nie smakują albo kwaśne mało smaczne ale za to ma być wielka i tu jest też problem co się nie sprzedana rynku pchają do skupu i psują rynek deserowej truskawki słodkiej .

Sytuacja nie napawa optymizmem. Wspomniana wyżej konkurencja Egiptu, ale także Turcji, Hiszpanii czy Maroka, które oferują coraz większe ilości truskawek przemysłowych, często w atrakcyjniejszych cenach niż polscy producenci jest niebezpieczna dla polskich .

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, galan99 napisał:

Co tu dużo mówić w Polsce uprawia się na rynek truskawki które mi nie smakują albo kwaśne mało smaczne ale za to ma być wielka i tu jest też problem co się nie sprzedana rynku pchają do skupu i psują rynek deserowej truskawki słodkiej .

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Wszystko zależy od odmiany. Oczywiście są takie jak kartofle ale to niewielki odsetek wg mnie... Jak się odpowiednio zadba to i Alba potrafi smakować :)

Edytowane przez dymek333
Opublikowano (edytowane)

Panowie nie stresujcie się tym co mówią zakłady, oni zawsze przed sezonem mówią, że mają pełne magazyny, że zza granicy można taniej sprowadzić itd. Ważne żeby przyszło trochę przymrozków, trochę suszy, strach im do tyłka zajrzy i będą kupować. Dla nich zawsze import jest tańszy od 10 lat a i tak co roku skupują wszystko co wyprodukujemy. To jest zwykła nagonka, żeby jak najbardziej zbić cenę przed sezonem, na razie nie ma co się stresować, trzeba robić swoje, przecież nie będę teraz sypał mniej nawozu bo jakiś prezesik robi nagonkę, że będą tanie truskawki.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Magazyny już dawno puste pewne źródło. Co roku ta sama gadana. Ale jeśli zobaczą że sezon będzie bez przymrozków suszy czy innych anomalie to nie będą mieli skrupułów aby obniżyć ceny. Tak samo jest z kolejkami na przetwórnie podczas sezonu. Celowa gra aby zbić cenę. 

• Like 1
Opublikowano

Pozwólcie że Wam coś wyjaśnię. Truskawkę kupuje się do mrożenia pod konkretne kontrakty. Nie kupuje się dla samego posiadania towaru, tylko aby sprzedać a są to pierwsze pieniądze w sezonie. To że nie ma w magazynach nie świadczy iż na rynku jest ssanie na mrożonkę, bo nie ma. W sezonie trafiają się oszołomy co kupują bez kontraktu. Dają więcej za surowiec, czasem płacą, czasem nie. Jeżeli magazynują to czasem potem sprzedają po niskich cenach, aby tylko sprzedać. Po takim numerze odbiorcy sugerują się tym że na nowe kontrakty należy obniżyć cenę, bo widocznie Polacy są w stanie wyprodukować jeszcze taniej.

O tej porze roku dobrze już mieć prawie puste magazyny, ponieważ miejsce będzie potrzebne pod nowy sezon. Słuchajcie skupowych, będziecie mieli wiarygodne wiadomości. Im tylko zależy na przewalaniu Waszego towaru. Co więc mają Wam powiedzieć przed sezonem? 
W ubiegłym roku był cyrk bo większość zakładów nie miała zamówionego prądu do pracy a zbiory zaczęły się wcześniej niż planowali. Ci co mieli prąd mrozili. Bardziej opłacało się robić usługę niż mrozić dla siebie.