Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zależy jaka masz uprawę, jak typowo gruntowa/na zagonach to raczej wiele nie trzeba robić, można jedynie zainteresować się nawozami zakwaszającymi wodę, bo pH jest lekko wysokie, przy tej ilości HCO3- nie myślałbym o dodawaniu kwasu jeżeli uprawiasz truskawkę typowo w polu.

Za to w glebie z tym potasem, fosforem i wapniem to jakiś dramat jest. Jeżeli rosną tam już truskawki to trzeba dawać raczej te z wyższych dawek nawozów, a jeżeli jeszcze tam nie ma truskawek, to na razie nie sadzic, doprowadzić chociaż do 50 P, 150K i 600Ca.

14 godzin temu, jaro86 napisał:

o wodzie to raczej nic nie powiem. Jedynie, że ph ponad 7 to już za wysokie, ale to tak w większości przypadków jest.

Jeśli dobrze obliczyłem do wartości 60mg/l P potrzebujesz 100kg czystego P czyli około 580kg superfosfatu

Do wartości 160mg/l K potrzeba 280kg K czyli około 550 kg soli potasowej.

Jeśli ktoś ma inne zdanie to moich obliczeń to proszę napisać.

Jeżeli wszystko się w 100% przyjmie w glebie i nic nie odparuje to tak zadziała, ale takie dawki to raczej rok przed posadzeniem pod jakąś inną, mniej wrażliwa na zasolenie uprawę ...

Opublikowano

Teraz dać po 250 kg soli 250 superfosfat i jakiś poplon. Jesienią powtórzyć takie nawożenie i wiosną zrobić analizę i zobaczyć co z tego wyszło. Chyba, że nawożenie mineralne lekko zmniejszyć na rzecz obornika. Lub jesienią już nie sól tylko siarczan potasu. 

Ale czy w niecały rok uda się to pole doprowadzić do optymalnych wartości npk to nie wie. I te dawki są dość wysokie i właśnie ciekawe jak będzie z zasoleniem

Opublikowano (edytowane)

Mnie to ciekawi dlaczego są aż tak niskie zawartości w tej glebie. U mnie na polach truskawkowo- bobowych mam około 50P,160-180K i 600-800 Ca.

Z ciekawości zrobiłem jedną próbkę na polach typowo zbożowych to też nie najgorzej wyszło bo 40P, 130K i 400Ca, więc te wartości z przytoczonych badań są jakoś bardzo dziwnie niskie albo ziemia zaniedbana ... Ph 6,2 w H20 też nie powala ... bo to jakieś 5,6-5,7 w KCl. Przydało by się podciągnąć o te 0,5 jednostki w górę, ale biorąc pod uwagę ostatnie lata suche, to dzięki tej wodzie z nawadniania pH gleby by pewnie lekko podskoczyło do optymalnych wartości.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Zależy jaka masz uprawę, jak typowo gruntowa/na zagonach to raczej wiele nie trzeba robić, można jedynie zainteresować się nawozami zakwaszającymi wodę, bo pH jest lekko wysokie, przy tej ilości HCO3- nie myślałbym o dodawaniu kwasu jeżeli uprawiasz truskawkę typowo w polu.

Za to w glebie z tym potasem, fosforem i wapniem to jakiś dramat jest. Jeżeli rosną tam już truskawki to trzeba dawać raczej te z wyższych dawek nawozów, a jeżeli jeszcze tam nie ma truskawek, to na razie nie sadzic, doprowadzić chociaż do 50 P, 150K i 600Ca.

Jeżeli wszystko się w 100% przyjmie w glebie i nic nie odparuje to tak zadziała, ale takie dawki to raczej rok przed posadzeniem pod jakąś inną, mniej wrażliwa na zasolenie uprawę ...

Znalazłem  tabele i według niej jeśli dobrze patrzę to w wodzie wszystko mam w normie nawet pH bo max tam jest 7.5 i żelazo choć rury i filtr który mam zamontowany i jeśli woda w nich postoi dłużej to są brązowe. 

Ale jeśli np. chciałbym zbić pH np.  do 6 to jak obliczyć ile kwasu azotowego musiałbym dać na 1000 l ?

Co do gleby to jest ona zaniedbana choc po jej zakupie 4 lata temu myślałem, że teraz będzie to zdecydowanie lepiej wyglądało bo w ciągu tych 4 lat 2 razy poszło wapno po około 3,5 tony na ha. Raz był to radkowit premium i raz morawica. 2 razy było nawożone solidnie obornikiem. Co do nawozu to fakt nie szalałem z nim bo szło zazwyczaj 150 kg poli 6 na ha. 

tabela którą znalazłem a moje wyniki pod nią 

stężenia.png

woda.png

Edytowane przez thor1984
Opublikowano (edytowane)

Bo woda jest OK, tylko trzeba uważać na pH gleby po podlewaniu tą wodą ;) U siebie jak truskawki podlewam taśmami to w międzyrzędziu pH 6,4 a w rządku 6,9 ;) 

Opublikowano (edytowane)

Około 6, zależy czy więcej jest z deszczowej czy więcej podciąga z wód gruntowych. Ale co bardziej ważne , to ta woda jest miękka a nie twarda. Jeden rok pryskalem trochę z głębinowej bez zakwaszania i zmiękczania, to szkoda aby pieniędzy na opryski ...

Opublikowano (edytowane)

Ja na razie nie mam możliwości łapania deszczówki więc pozostaje jakiś kondycjoner - zamówię chyba Proaqua z intermagu. 

@Tomasz0611 dobrze rozumie, że ta moja woda to nadaje sie do fertygacji bez zadnych zmiekczaczy i zakwsszaczy, natomiast do opryskow juz powinienem cos dodawac aby zakwasic i zmiękczyć?

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

Jak masz uprawę typowo glebową to bym nie kombinował, a do oprysków kupić pH-metr, jakiś kondycjoner wody i sprawdzać. Większość substancji to jak będzie 5,5-6 to będzie dobrze, chyba że Mospilan, to tu bym celował w okolice 5, kaptan to poniżej 6 i też będzie dobrze.

• Thanks 1
Opublikowano

Jaki jest najtańszy biologiczny śor na truskawkę? Chodzi mi o ekoschematy, znalazłem DiPel DF, wychodzi 90zł/ha, chyba nie ma nic tańszego co by się kwalifikowało? 

Opublikowano
Dnia 29.07.2023 o 17:12, thor1984 napisał:

dla tego nie wiem czy słusznie kombinuje ale chciałbym zbić pH bo mam w sumie w normie ale bliżej górnej granicy do 6. 

A Ty zakwaszasz wodę ewentualnie co byś polecił?

Wodę się zakwasza żeby zbić hco3. 

Co do pH to takie wychodzi im z tabeli że przy tej ilości hco3 powinno być. A niekoniecznie takie masz faktycznie w studni. Wystarczy że woda pobrana do badania jest przechowywana w cieple( np. wysłana) i badana dopiero na następny dzień i już pH może być o 1 stopień wyższe. 

Opublikowano

A kto Ci robi od ręki jakiekolwiek badania ?, wszędzie się czeka i wynik jest po kilku dniach

Nawóz podany w pożywce przez nawodnienie jest lepszy od tradycyjnego granulatu. Róźnicę widać nawet używając nie zakwaszonej wody i stosując normalne nawozy do ferdygacjii.