Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Zawsze się nałoży bo rumba ma bardzo rozciągniety zbiór, od siebie mogę polecić Verdi 3-5dni po Rumbie i Olimpie 10-12 dni po Rumbie. Ale to i tak najdzie na Rumbe, bo chyba żadna odmiana nie ma tak rozciągniętego zbioru jak Rumba. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

A to verdi nie jest przypadkiem takie delikatne jak grandarosa ?

3-5dni to jest jedno wielkie nic, lepiej już eksperymentować z przyspieszaniem opóźnianiem jednej konkretnej odmiany

Opublikowano (edytowane)

Verdi to jak ulepszona Rumba bym powiedział, wielkość owocu podobna ale trwalszy i smaczniejszy. 

A Grandarosa taka delikatna nie jest, tylko trzeba ją dobrze wapniem i krzemem faszerowac ;) i nie przeazotowac. Bo sama w sobie jest w miarę twarda tylko skórka delikatna. Ale Grandarosy nikomu nie polecę, taki przeciętniak. 

Dla mnie te 3-5 dni później niż Rumba to dużo, bo jak Rumbe zrobię pod folią to mogę zrobić 1-2 zbiory więcej nie patrząc że na kolejnej kwaterze robi się czerwono ;)

Opublikowano

to już allegro miała być ulepszona rumba i nie powiem choć mniejsze ale dużo tego jest, smaczne i trwałe

w tym roku to do wszystkiego dodaję regularnie mobical do każdego zabiegu i  w granderosie nic nie pomogło. azotu nie poszło dużo, krzaki praktycznie tylko stare, owocu od cholery ale drobiazg i mięciutki. już lepiej wyszła mi roxana co każdy mówi że miękka jest i  nie trwała. z granderosy jeszcze jeden zbiór jako tako a potem to szajs i miękki

Opublikowano (edytowane)

Ja Grandarose cały czas rwę w deser, a Roxana tylko raz w deserze poszla, spadło 20mm deszczu po upałach i nadaje się tylko w kisten, rozplywa się w rękach mimo podawania wapnia i krzemu. 

Dlatego juz kiedys to mówiłem i powiem jeszcze raz, nie da się tak po prostu polecić danej odmiany, bo każdy ma inne warunki glebowe, inne preferencje co do smaku i wielkości i innego klienta. Można podać kilka fajnych propozycji, ale nie da sie tak ostatecznie powiedzieć. 

Na pewno trzeba uważać na Aprice, Asie, Sybillę i Arose, bo ostatnia zima pokazała że te odmiany są wrażliwe na mrozy ;)

Opublikowano

Ja w zeszłym roku robiłem ,ale średnio mi to wyszło sporo się nie przyjęło ,niczym nie przykrywane .U mnie Aprice nie zaszkodziła zima sybilli też nie tylko dopiero na jesieni posadzone . @Tomasz0611 czym teraz opryskać młode truskawki ?

Opublikowano (edytowane)

Coś raczej na mączniaka, Topas/Penkona, Scorpion/Kier, Dagonis, Nimrod, Domark jest sporo tego do wyboru . Pryskac aż do jesieni co 2tyg wybierając któryś z wymienionych pamietając o rotacji substancji czynnych. Można też coś z zbożowych które nie mają rejestracji w truskawce, po zbiorach można się bawić w takie opryski bo nie wyjdą pozostałości w owocach, np Priaxor, Andros/Tern.

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ja Grandarose cały czas rwę w deser, a Roxana tylko raz w deserze poszla, spadło 20mm deszczu po upałach i nadaje się tylko w kisten, rozplywa się w rękach mimo podawania wapnia i krzemu. 

Dlatego juz kiedys to mówiłem i powiem jeszcze raz, nie da się tak po prostu polecić danej odmiany, bo każdy ma inne warunki glebowe, inne preferencje co do smaku i wielkości i innego klienta. Można podać kilka fajnych propozycji, ale nie da sie tak ostatecznie powiedzieć. 

Na pewno trzeba uważać na Aprice, Asie, Sybillę i Arose, bo ostatnia zima pokazała że te odmiany są wrażliwe na mrozy ;)

czy to do sprzedaży hurtowej czy detalicznej truskawka ma przetrzymać noc i następny dzień po zerwaniu a jak już następnego dnia ciapię i odgniata sie to jest do d*py taka odmiana. tak samo ja jak i twój klient chcę następnego dnia ten towar sprzedać i nic nie odrzucać .

byłem pod wrażeniem granderosy zaraz po sprowadzeniu ale poprzedni rok i ten to jakaś porażka. miękkie, podatne na zgniliznę, choroby liści

Opublikowano

@Tomasz0611 czy krzem wplywa na wielkosc owocu bo w malinie to nie zauważyłem jakiejś różnicy w wielkości natomiast miałem wrażenie,  że rośliny były jakby bardziej zielone. Podajesz krzem dolistnie czy w nawodnienie bo ja dolistnie ale ostatnio krawiec w jakimś filmiku mówił,  że lepiej pobierany jest przez korzenie.

Opublikowano
12 godzin temu, maro12 napisał:

Grandarosa gnije od samego patrzenia

W tym roku gnije wszystko co ma ładnie wyglądać. Na starej Florence zebrałem 1,5 tony z pierwszego i zarazem ostatniego zbioru. Dzisiaj pierwszy zbiór Malwiny lekko ponad 3 tony i nie wiem czy za 3dni będzie po co wchodzić. Wczoraj 52 mam opadu a za ostatnie 18 dni 135 mm. Plus piachów że 5  godzin po wczorajszym opadzie mogłem wjechać z opryskiwaczem

Opublikowano (edytowane)

A u mnie nie pada, sucho, cały czas podlewam, ale mogę podsumować Olimpie dla @galan99, wyszło 23,57 tony truskawki deserowej i 850kg truskawki w kisten z ha. Truskawka sadzona z frigo na początku lipca rok temu. Średni plon lekko ponad 1kg z sadzonki. Kwiatki rok temu nie były obrywane-normalnie owocowała. 

Opublikowano

Ja w kisteny nie rwę. Wszystko co za małe zostaje na krzaku. W normalnym roku z Florence 25 ton bez problemu. W zeszłym roku po 4 zbiorze szara zjadła a w tym to już całkiem porażka. Wiosną zastanawiałem się nad osłonami ale ten sezon przesądził. Podlewanie tylko 2 razy od wiosny. 

Opublikowano (edytowane)

A ja rwę na 2 łubianki, co z jakąs chorobą i drobnica to w plastik, a ładny towar w drewno, szkoda zostawiać na krzaku, bo potem się aby choroby mnożą. A i zawsze cos na jakieś opryski i nawozy z tego zostanie. 

Opublikowano

to jak kolego ma ci to nie gnić w czasie kolejnych zbiorów. truskawka przejrzała rozciapciuje się i zaraża kolejne.

żeby ktoś chciał latać po polu  z dwoma łubiankami to albo jest idiotą albo nie ma na chleb bo normalnego człowieka nie znajdzie żeby tak robił i wolniej pracował sortując truskawki

Opublikowano (edytowane)

To kurcze u mnie w okolicy wszyscy mamy nienormalnych pracowników, że latają z 2 łubiankami xD WSZYSCY którzy robią truskawkę deserową rwą na 2 łubianki, dobry towar w drewno, drobne i porażone w kisten.