Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał:

w pożyczonej od znajomego tak to wygląda 

20210521_131852.jpg

w poprzednim roku takie identyczne noże   zrobiłem na nowej tarczy to od razu zacząłem tego żałować. to jest typowy układ do rozwalania, co zassie to wywali

Opublikowano

@racyl A jak to powinno wyglądać? I czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak wygląda pod spodem rozwiązanie łopatek "wentylatora" płaskie czy zaokrąglone jak w strumyku. nie wiem jak Wy ale ja lecę z grzybówką :)

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

w poprzednim roku takie identyczne noże   zrobiłem na nowej tarczy to od razu zacząłem tego żałować. to jest typowy układ do rozwalania, co zassie to wywali

Ale to, że nic nie tnie tylko przeleci w całości ta słoma. Weź wstaw jakieś foty swojego rozwiązania bo na drugi rok przymierzam się do zrobienia swojej bo mam takie szczęście, że  jak coś pożyczę to zazwyczaj coś pierdzielnie 😁

Opublikowano
59 minut temu, racyl napisał:

co już Ci fragaria nie wystarczy ? 😁

Na ten moment starcza ale myśle napisać wniosek na tunele opryskiwacz i nawadnianie :)

Opublikowano
Dnia 20.05.2021 o 20:01, sosyn94 napisał:

Ktoś ma jakiś pomysł co im może dolegać odmiana alba ? Roksana i Azja pryskana tym samym i wszystko ok a tu ...

Srodki i mieszaniny jakie stosowalem to:

1.siarczan mag, kb+si, topsin 24.04

2.black jack i kaptan 30.04

3. polyversum i vaxiplant 5.05

4.wapnowit, switch, scorpion decis 12.05

5. nisorun i ortus 13.05

Ktoś ma jakiś pomysł ? może to być fitotoksyczność ?

20210520_195118.jpg

dodam że żadnych herbicydów nie stosowałem 

raczej wątpię, że mieszanka 4 mogła zrobić takie spustoszenie. Zdarzało mi się robić fungicyd z owadobójczym i do tego chlorek wapnia ( bo wapnowit to chyba chlorek wapnia, choc pewny nie jestem, bo go nie stosuje). Do tego scorpion też raczej nie zaszkodził.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, sosyn94 napisał:

Zna ktoś cene krukowiaka octopusa zawieszanego do truskawki ?

Popatrz po firmach które robią takie opryskiwacze, jedna np w Kiernozi niedaleko Łowicza, zrobią ci dokładnie taki jaki chcesz, można sobie dobrac ilość wylotow taką jaka ci jest potrzebna, przekladnie wentylatora tak żeby dał radę twój ciągnik, rozdzielacz, pompe, rodzaj poziomowania belki (swobodne czy wymuszone) itd. A w Krukowiaku nie masz takiej możliwości konfiguracji, sam jak szukałem zainteresował mnie Krukowiak, ale nie chcieli mi zrobić na 12 dyfuzorow, a u takiego producenta bez problemu mi to zrobili. Pompy i tak wszyscy kładą te same, rozdzielacze też, a będziesz miał większą możliwość konfiguracji "pod siebie" i w efekcie będziesz bardziej zadowolony. 

Ja za swój dałem 34 brutto, pompa AR 140l/min, by matic, przekładnia turbiny powietrznej 2 biegowa, 12 dyfuzorow, rozdzielacz sterowany mechanicznie, hydraulicznie podnoszona i poziomowana belka, ręcznie rozkladana belka, dysze ceramiczne wirowe szerokość belki 10m.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jaki środek na bardzo duży krzak truskawki?

Sąsiad obok stosuje jakiś środek i ma truskawki po kolana i za cholerę nie chce powiedzieć co takiego daje w truskawki :D

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, blabla napisał:

Sąsiad obok stosuje jakiś środek i ma truskawki po kolana i za cholerę nie chce powiedzieć co takiego daje w truskawki :D

Daj im mocznika to też będziesz miał krzaki po kolana, tylko owoce będą pokryte biało-fioletowym "puchem". Znajomy też kiedyś wypompował krzak, a potem żałowal bo nie mógł dopryskac i wszystko mu spleśniało, a ludzie nie mieli jak zbierać, bo zrobił się jeden "łan" i nie było jak wejść żeby to zebrać. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Pogoda zapowiada się  chłodno deszczowo czerwiec mokry chłodny Truskawka Krajowa po 15 zeta a zagraniczna już po 10 zeta marny będzie zarobek wedle zeszłego roku truskawka już była .

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Daj im mocznika to też będziesz miał krzaki po kolana, tylko owoce będą pokryte biało-fioletowym "puchem". Znajomy też kiedyś wypompował krzak, a potem żałowal bo nie mógł dopryskac i wszystko mu spleśniało, a ludzie nie mieli jak zbierać, bo zrobił się jeden "łan" i nie było jak wejść żeby to zebrać. 

i Ty to widziałeś, czy tylko znajomy w sklepie opowiadał?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Pogoda zapowiada się  chłodno deszczowo czerwiec mokry chłodny Truskawka Krajowa po 15 zeta a zagraniczna już po 10 zeta marny będzie zarobek wedle zeszłego roku truskawka już była .

Za dużo komunikatów sadowniczych czytasz 😅

Był poruszany temat octopusa, tutaj najnowszy film, mówią, że wykonają opryskiwacz specjalistyczny pod klienta, także może zmieniło im się nastawienie do wymagań zamawiającego https://www.facebook.com/watch/?v=2749298381882445

Opublikowano
4 godziny temu, blabla napisał:

dużo, za dużo azotu. potem ten owoc nie ma smaku, jest rozmiękczony.

takie efekty to są po saletrze amonowej nie trzeba zaraz nawozu wysokoprocentowego jak mocznik.. zapewne inne składników też wpompował 😄

Opublikowano
4 godziny temu, pafnucy napisał:

i Ty to widziałeś, czy tylko znajomy w sklepie opowiadał?

Ja miałem taką sytułacje po sąsiedzku ,truskawki między moimi budynkami a sąsiada ,od wiosny ładnie rosły bo w zaciszu ,nie wiem czym dokładnie je pompowało ,ale podczas zbioru nie było poco wchodzić wszystko zgniło ,kilka koszyków było w pierwszej od brzegu grządce . Kilka osób mu wcześniej mówiło że za bujnie idą te krzaki ,ale jak to sam teraz mówił "zazdroszczą i tak gadają ".

Opublikowano (edytowane)

zazwyczaj ci co pakują tyle azotu nie dbają z taką samą starannością o zabiegi przeciw grzybom i w tym jest problem przede wszystkim. owoc rozmiękczony i jeszcze ukryty w większej ilości liści jeszcze bardziej trudniejszy jest do opryskania 

dodatkowo truskawka nie jest tolerancyjna na formę amonową

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Co masz na myśli mówiąc ze nie tolerancyjna na amonową? Co się dziej o zastosowaniu amonowej? Musze się przyznać ze sam podałem na prawde minimalne ilości saletry amonowej na nieprzykryte które się wcale nie zbierały i dość szybko ruszyły i ładnie wyrównały. 

Opublikowano

kolego piwoszu to jeszcze dopierdziel mocznika bo w starcie też jest przecież 😂😁, tylko że to jest początek wegetacji a nie kwiecień-maj 😂

borówka jest amonolubna, malina 50%-50% a truskawka to zdecydowanie saletrzanolubna