Skocz do zawartości

uprawa truskawek

adasiorek

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś jakąś szkółkę, gdzie sprzedadzą mi powiedzmy po 2000 krzaków jednej odmiany? 

W niedziele spadło u mnie sporo deszczu, a w truskawkach sucha skała. Orientuje się ktoś czy podlanie nie rwanych truskawek (masa czerwonych, owiędniętych- będą rwane jutro wieczorem albo  pojutrze dopiero) im bardziej zaszkodzi? Będą gnić, ew. czy nabiorą trochę wody i będą jędrniejsze?

Dziękuje z góry za poświęcenie paru chwil na odp.

PS u mnie dzisiaj bardzo staniał przemysł, na 2.2- podobno nie ma za bardzo zbytu na szypułe. Łuskane 4.2+vat

Edytowane przez Pasquallo

Johndera to już niema a poza tym te przewody to za cienkie. Minimalna grubość to 0.8 mili emiter jak do truskawki to co 20 cm i niewież w te bzdury że wytrzymają 4 5 lat. Ja co 2 lata wymieniam przewody w tunelach foliowych a nieraz trafiały się takie partie że jeden sezon i wymiana albo w trakcie sezonu. 

Ile łubianek (plastikowych) dobry pracownik powinien zebrać truskawki bez szypułki  ?, u mnie rekordzistka zbiera 68, i mam wrażenie, że bardzo sprawnie jej idzie zbierania, ale słyszałem od sąsiadów ze u nich nawet są osoby co  95-105 łubianek zbierają, czy to waszym zdaniem jest możliwe? 

Edytowane przez franzmaurer

3 minuty temu, franzmaurer napisał:

Ile łubianek (plastikowych) dobry pracownik powinien zebrać truskawki bez szypułki  ?, u mnie rekordzistka zbiera 68, i mam wrażenie, że bardzo sprawnie jej idzie zbierania, ale słyszałem od sąsiadów ze u nich nawet są osoby co  95-105 łubianek zbierają, czy to waszym zdaniem jest możliwe? 

a ile im płacisz, ze tak sie uwijają

Edytowane przez Gość

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kamila79
      Witam! mam pytanie czy mogę teraz opryskac truskawki(sa po zbiorze skoszone i przejechane opielaczem miedzy rzedami)ale nie stety to nic nie dało. Jest bardzo , duzo tych chwastów(m.in. mam oste. trawe, i takie żółte kwiaty korzeń jak piertuszka).
      Tak pomyslalam, ze teraz bym je opryskala(pogoda dopisuje)i na wiosne poprawka. Ale czy mozna?
      jeżeli tak to podajcie dobry oprysk? pozdrawiam
    • Przez danu1234
      Witam Wszystkich!
      Mam około 8ha matecznika sadzonek truskawek.
      Na wiosnę chcę kupić kombajn do sadzonek truskawek.
      Ale nie mam pojęcia gdzię się o taką maszyne pytać i jaka jest cena nowej i używanej.
      Jaki ciągnik i o jakiej mocy jest do niej potrzebny???
      Chyba ze macie jakies inne tansze rozwiązanie!
      Wykopywanie sadzonek przez ludzi wychodzi bardzo drogo.
      Prosze o pomoc.
      Pozdrawiam
      danu1234
      Po co 2 te same tematy?
    • Przez dami21
      mam pytanie czym nawozić i w jakim terminie truskawki wiosną by uzyskać duży plon i dobrej jakości owoce ( truskwaki bez osłon oraz bez nawadniania )
    • Przez waldemaros
      witam wszystkich mam takie pytanie gdzie mozna kupic opakowania na truskawki tzw platony.prosilbym o informacje.moga byc urzywane.
    • Przez grucha2701
      witam panowie dziś zostałem nabywcą 1h zaniedbanej ziemi na której na dzień dziś jest zasiane słabe żyto jutro już to będzie za orane 4kl ziemi lecz strasznie zaniedbana brak tam nawozu i oprysków , mam zamiar uszykować tą ziemie pod truskawki możecie mi napisać co ta ziemia potrzebuje ?? w pewnym kawałku jest jakas szlaka pomieszana z ziemią nie dużo ale jest , napiszcie jak ją doprowadzić do ładu i składu .
      moje drugie pytanie co dać za nawóz przed zasadzeniem truskawek i po zasadzeniu z góry dzięki
  • Dodaj nową pozycję...