Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Włókujecie mieszanki gorzowskie? kratown nie widać, było zwałowane, jedyny problem to resztki po gnojowicy, kawałki słomy czy kiszonki na łąkach niema tego problemu, a tu trawa już dosyć spora. Boje się czy te resztki zdążą się same rozłożyć do koszenia

Opublikowano

Też się zastanawiam z tą saletra niby ziemia wilgotna i 2 l jutro nadają trochę kiepsko. Znów później w połowie kwietnia sypać na gorzowska saletrę to też późno bo wszystko się w kiszonkę zabierze 

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał(a):

Włókujecie mieszanki gorzowskie? kratown nie widać, było zwałowane, jedyny problem to resztki po gnojowicy, kawałki słomy czy kiszonki na łąkach niema tego problemu, a tu trawa już dosyć spora. Boje się czy te resztki zdążą się same rozłożyć do koszenia

Jeśli na jesieni kosiłeś i faktycznie jest brudno to delikatnie można.

51 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Był już czas na nawozy zwłaszcza pod wcześnie zbierane trawy 

Był albo i nie, początkiem marca walić saletrę na trawy to trochę przegięcie, jutro też symboliczne 4 l więc lipa póki co 

Opublikowano
12 minut temu, ThePerkins napisał(a):

Był albo i nie, początkiem marca walić saletrę na trawy to trochę przegięcie, jutro też symboliczne 4 l więc lipa póki co 

Czy ja wiem czy przegięcie rok temu sypalem na gorzowska 9 marca chyba i dobrze było 

Opublikowano

A w d*pie z tymi saletrosami i innymi wymysłami nie ma to jak saletra zrobiłem małe doświadczenie i ręką posiałem saletrę na gorzowska to dzień a noc po saletrze to trawa już zregenerowana i piękna zielona a po saletrosanie jakoś nie ma tego efektu. Za rok Tylko saletra i kizeryt żadnych wymysłów 

Opublikowano

Takie placki leżą, raz więcej raz mniej, trochę szkoda mi teraz w tą trawe wjeżdżać 

20250322_155905.jpg

U siebie posiałem już cały azot na łąki, podobnie z włókowaniem, większość się już ładnie zazieleniła, a gorzowska idzie jak głupia, byle wody było. Tak wogóle to nie wiem czy mogę to nazywać gorzowska, bo jest to własna mieszanka, na wzór gorzowskiej, koniczyna, wyka, i życica kupiona od znajomego.

20250322_160030.jpg

20250322_155916.jpg

Opublikowano
35 minut temu, dantur96 napisał(a):

A w d*pie z tymi saletrosami i innymi wymysłami nie ma to jak saletra zrobiłem małe doświadczenie i ręką posiałem saletrę na gorzowska to dzień a noc po saletrze to trawa już zregenerowana i piękna zielona a po saletrosanie jakoś nie ma tego efektu. Za rok Tylko saletra i kizeryt żadnych wymysłów 

Ja już dawno się wyleczyłem z tych wynalazków. Jak jest gleba dobrze zadbana i ma z obornika czy gnojowicy przeróżne dodatkowe składniki to tylko saletra i nic innego nie potrzeba. Najlepszy efekt jest. I najtańszy. 
Jak są gdzieś jakieś niedobory siarki czy w zbożach żeby uzyskać jakieś określony parametry to może i warto się w to bawić. Nie wiem bo nie mam zbóż . Ale na trawy mie ma nic lepszego jak saletra 

Opublikowano

@krzychu121Teraz już to wiem na 100% rok temu dałem azot już 9 marca czy jakoś tak wiem że super wcześnie ojciec się kłócił ze mną że robię głupotę że zaraz przestanie działać i będą słabe trawy a później w kwietniu mówił k**wa jaka już trawa 😂w tym roku zrobiłem głupotę bo zachciało mi się saletrosanow i nie ma tego efektu już. Jak nie dobór siarki to lepiej iść w kizeryt i saletra. Ale co człowiek uczy się na błędach już nic nie zmieni 

• Like 1
Opublikowano
dantur96 napisał:

@SamaPrawdajaki azot dawałeś na gorzowska w jakiej postaci 

Saletra, na początku marca 170kg i teraz dorzuciłem 100kg No i dodatkowo na jesień i na wiosnę poszło po 25tyś litrów gnojowicy z pod ruszt, co daje łącznie 270kg saletry i 50tyś gnojowicy

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

Dlaczego przegięcie? Co by się złego miało stać?

• Like 1
Opublikowano

Guzik prawda że saletra działa szybko i krótko Zaraz wam wrzucę jak rok temu mi się podnośnik popsuł i na jednym polu nawalilem kilka pasów to ten azot na tych pasach było znać do czerwca jak kosilem trzeci pokos gorzowskiej 😂

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

Nie wiem co wprowadzacie panowie za mody azot na łąki stosuje się przed ruszeniem wegetacji. On tam jest i czeka na roślinne u nas nie Ameryka Południowa że go wypłucze. Drugą trzecią dawkę daje się po pokosach. Tyle w temacie. 

Ktoś tam pisał że 15 kwietnia ja tak raz późno dałem to cała obora była zasrana na rzadko. Trawę kosiłem mocno zieloną wręcz czarną. No ale człowiek uczy się na błędach.

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Guzik prawda że saletra działa szybko i krótko Zaraz wam wrzucę jak rok temu mi się podnośnik popsuł i na jednym polu nawalilem kilka pasów to ten azot na tych pasach było znać do czerwca jak kosilem trzeci pokos gorzowskiej 😂

Prawda, jak zapomniałem zamknąć zasów w rozsiewaczu to miałem pas przez 10 metrów czarny jakoś do lipca sierpnia  

• Like 1
Opublikowano

Idąc myśleniem, że azot po 15 kwietnia, to dlaczego już posiane na zboża? przecież do żniw kupa czasu, jakby posiać w czerwcu to ten nawóz by działał, a tak to zaraz przestanie 🤷‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano

No właśnie i zboża do kiedy potrzebują azotu do połowy czerwca gdzieś takie minimum a trawy do połowy kwietnia 😂 pochwaliłem się tym zdjęciem miałem je ale się usunęło 

Bo to że saletra działa szybko i krótko to się przyjęło napewno przez starsze pokolenie bo szybko się rozpuszcza i ginie tak mi się wydaje że tak ludzie myślą 

Opublikowano
29 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Idąc myśleniem, że azot po 15 kwietnia, to dlaczego już posiane na zboża? przecież do żniw kupa czasu, jakby posiać w czerwcu to ten nawóz by działał, a tak to zaraz przestanie 🤷‍♂️

Zboża zaczęły wegetację już 3 tygodnie temu, w pszenżycie i życie 1kolanko już półtora cm. Trawa ani myśli ruszać. Brązowo wszędzie, pojedyncze pędy zielone. 

Jest takie mądre powiedzenie "róbta co chceta" 😉

Opublikowano

U mnie też ta trawą jakas biedna. Mieszanki zasiane jesienią wyglądają że już ruszyły dawno. A stare tuzy to wyglądają jakby luty był. No ale nie wytrzymałem. Miałem po drodze z ostatniego pola do siewu 3ha łąki to wysypałem bo mi zostało w rozsiewaczu. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, dantur96 napisał(a):

@krzychu121Teraz już to wiem na 100% rok temu dałem azot już 9 marca czy jakoś tak wiem że super wcześnie ojciec się kłócił ze mną że robię głupotę że zaraz przestanie działać i będą słabe trawy a później w kwietniu mówił k**wa jaka już trawa 😂w tym roku zrobiłem głupotę bo zachciało mi się saletrosanow i nie ma tego efektu już. Jak nie dobór siarki to lepiej iść w kizeryt i saletra. Ale co człowiek uczy się na błędach już nic nie zmieni 

Poczekaj a przekonasz się że saletrosan jest dobry , jest inny od saletry ma trochę azotu amonowego a on potrzebuje ciepła , azot amonowy to taki jak w moczniku . Pomyłka z RSM ale znajomy stosował saletrosan kiedyś i chwalił 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

To że zadziała to wiem napewno ale to już jest prawie kwiecień a trawa słabo się zieleni . O tej porze to gorzowska już powinna rosnąć a nie się jeszcze regenerować po zimie. Zaraz zacznie słońce grzać to woda zacznie szybciej uciekać a padać coś narazie nie chcę