Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak ludzie wychodzą na tym że 3 rok z rzędu będą kupować pasze w tak chorych pieniądzach. O ile wcześniej jeszcze cena za mleko była jako taka to teraz zapowiada się że będzie dużo niższa. Na okolicy ci co mają wyższe łąki zebrali po 3-4 belki z ha i zostało ściernisko. Musiałoby ze dwa tygodnie solidnie padać żeby ta trawa ruszyła.  Z roku na rok coraz większa bieda 

Opublikowano

Ci od pogody chyba w weekend nie pracują. Zawszę na kolejny tydzień nadają ze 3-4 dni z deszczem. I w sobotę czy niedziela praktycznie nic się nie zmienia w pogodzie, mimo iż na poniedziałek nadają deszcz. Człowiek budzi się w poniedziałek i patrzy na pogodę a tam nagle cały tydzień słoneczny. I tak od cały czas 

Opublikowano

Szykuję się kolejny ciężki rok jak jeszcze czerwiec przyjdzie taki suchy to nie będzie czym karmić mamutów. Sianokiszonka to będzie ponad 300 zł kosztować jak tak dalej będzie 

Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jak tak dalej będzie to niedługo zamiast zbóż wszyscy będą trawy siać bo biznes na tym w ostatnich latach bardzo dobry 

Ja wiem czy taki dobry...

Jak przypali to u każdego. Polne trawy niewypał.

Jakby z hektara urobił 40 bel w sezonie to ok.

Ale zrób poniżej 20 w suszy, policz sumiennie to hvj nie zarobek

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Ci od pogody chyba w weekend nie pracują. Zawszę na kolejny tydzień nadają ze 3-4 dni z deszczem. I w sobotę czy niedziela praktycznie nic się nie zmienia w pogodzie, mimo iż na poniedziałek nadają deszcz. Człowiek budzi się w poniedziałek i patrzy na pogodę a tam nagle cały tydzień słoneczny. I tak od cały czas 

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=2&bw=1&geoid=99438

Wybierasz sobie model i co 6h masz aktualizacje, a nie jakieś randomowe raz dziennie na Polsacie nie wiadomo z której aktualizacji wzięte a najlepiej to radary

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Nie wiem jak ludzie wychodzą na tym że 3 rok z rzędu będą kupować pasze w tak chorych pieniądzach. O ile wcześniej jeszcze cena za mleko była jako taka to teraz zapowiada się że będzie dużo niższa. Na okolicy ci co mają wyższe łąki zebrali po 3-4 belki z ha i zostało ściernisko. Musiałoby ze dwa tygodnie solidnie padać żeby ta trawa ruszyła.  Z roku na rok coraz większa bieda 

A jak wychodzą Ci co za dzierżawy płacą kosmiczną kasę?Za usługi siania i koszenia kukurydzy na owej dzierżawie płać i też susza nie oszczędza.O nawozach nie wspomnę....

Opublikowano
36 minut temu, Janusz napisał:

A jak wychodzą Ci co za dzierżawy płacą kosmiczną kasę?Za usługi siania i koszenia kukurydzy na owej dzierżawie płać i też susza nie oszczędza.O nawozach nie wspomnę....

Przestaną płacić i rzucą to w pizdu. 

29 minut temu, Troker1979 napisał:

Tylko szkopski trza jeszcze umić

Google ci przetłumaczy 

U mnie dopóki wiatr nie będzie północno zachodni lub z południa to nie mam co liczyć na jakiekolwiek deszcz. A ventusky widzi do początku czerwca cały czas wiatr ze wschodu. Czyli będzie 1,5 miesiąca bez kropli deszczu. 

Specjalistom od pogody najłatwiej powiedzieć że będa nawałnice i burze punktowo w całej Polsce i mają problem z bani. Ostrzegli przecież całą Polskę i nic zarzucić im nie można 

Opublikowano

Chłop skosił 8 ha pszenżyta, beluje. 

Tak się zastanawiałem co tam tak się kurzy w sobotę bo zboże było. A tu masz. Gęsto belki, jakby sieczkarnią na gps puścił za jakieś 3 tygodnie to by nawet nieźle wyszło 

Opublikowano
22 minuty temu, krzychu121 napisał:

Przestaną płacić i rzucą to w pizdu. 

Google ci przetłumaczy 

U mnie dopóki wiatr nie będzie północno zachodni lub z południa to nie mam co liczyć na jakiekolwiek deszcz. A ventusky widzi do początku czerwca cały czas wiatr ze wschodu. Czyli będzie 1,5 miesiąca bez kropli deszczu. 

Specjalistom od pogody najłatwiej powiedzieć że będa nawałnice i burze punktowo w całej Polsce i mają problem z bani. Ostrzegli przecież całą Polskę i nic zarzucić im nie można 

U Mnie też lipa nadawali burzę na cały tydzień już połowy tego nie ma. Dziś też miała być burza a spadło może ze 2 litry 

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_2024-05-20-18-38-25-129_de.wetteronline.wetterapp.jpg

O tradycja ominie Mnie o kilka km to samo co rok temu. Dużo pewnie by nie napadało ale chociaż w kukurydzy by się chwasty pokazały to by opryskal 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

U mnie identycznie. Wypisz wymaluj poprzednie lata. A niby wszystko jest przypadkowe. Jak nie chce przyjść deszcz to chociaż grad by przyszedł i kukurydzę zniszczył do zera to chociaż odszkodowanie by wziął. Ale to może jeszcze nie teraz 

Opublikowano
40 minut temu, krzychu121 napisał:

U mnie identycznie. Wypisz wymaluj poprzednie lata. A niby wszystko jest przypadkowe. Jak nie chce przyjść deszcz to chociaż grad by przyszedł i kukurydzę zniszczył do zera to chociaż odszkodowanie by wziął. Ale to może jeszcze nie teraz 

Trzeba czekać na jakiś front ale znając życie to przyjdą w żniwa jak rok temu 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, krzychu121 napisał:

Co do narzekania na deszcz, Mieszkam koło opolskiego. Tam zawsze pada w najlepszych terminach. Oglądam mapy, widzę jak tam ładnie napierdala. I sobie tak idą te deszcze zawsze w kierunku łódzkiego. A nade mną zdycha lub idzie bokiem. To naprawdę frustrujące, niekiedy zdąża się, że przez 3 tygodnie 20km obok pada a u mnie ciągle 0. Nie na darmo Kietrz jest najlepszy. Ziemia idealna, wegetacja wczesna. I jeszcze pada tam. Apropo traw. Mam pola takie gdzie są place bez trawy a 10m dalej trawa że kosiarka staje. Zasługa gliniastej gleby. Najlepsza łąka podlewana woda i gnojowa z podwórka to z 2ha zrobiłem nie mniej niż 30 balikow. 

Edytowane przez kampl
Opublikowano
1 minutę temu, kampl napisał:

Co do narzekania na deszcz. Mieszkam koło opolskiego. Tam zawsze pada w najlepszych terminach. Oglądam mapy, widzę jak tam ładnie napierdala. I sobie tak idą, zawsze w kierunku łódzkiego. A nade mną zdycha lub idzie bokiem. To naprawdę frustrujące. Kiedy zdążą się że od 3 tygodni 20km obok pada a u mnie ciągle 0. Nie na darmo Kietrz jest najlepszy. Ziemia idealna. Wegetacja wczesna. I jeszcze pada tam. Apropo traw. Mam pola takie gdzie są place bez trawy a 10m dalej trawa że kosiarka staje. Zasługa gliniastej gleby. Najlepsza łąka podlewana woda i gnojowa z podwórka to z 2ha zrobiłem nie mniej niż 30 balikow. 

Przeczytaj mój komentarz wyżej. To jest dopiero dramat jak w takim kole 2,5 km ktoś parasol rozłożył i nie pada a wszędzie dookoła napierdala. To już nawet śmieszne nie jest. Rozumiem jakby poszło jednym bokiem czy drugim. I cała strona by nie dostała. Ale wszyscy w około dostali deszczu a moja okolica parę kropel 

Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał:

Screenshot_2024-05-20-18-38-25-129_de.wetteronline.wetterapp.jpg

O tradycja ominie Mnie o kilka km to samo co rok temu. Dużo pewnie by nie napadało ale chociaż w kukurydzy by się chwasty pokazały to by opryskal 

Troszkę na południe od Płońska padało. Na tych radarach nie miało być niczego. 

IMG_20240520_192907_762.jpg