Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 godziny temu, toomi30 napisał:

pawlus224   u sobianka  jest różnie jak suchy  to idzie szybkojak mokry to kolejka rośnie szybko mówią ze troche mozy sie nie zgadzac wilgotnośc ale jak ktos ma suchy to jest ok a płaci szybko to jest do 14 dni

a jak tam Jakubiuk - zapłacił już komuś na Vacie?

Opublikowano

U nas 1550 netto, nikt nie chce dać więcej a miejsce na pszenicę potrzebne.

Opublikowano

Chlopaki a jak to jest z skielkowanym rzepakiem ? Wcale go nie beda brali czy bedą potracac czy jak ?

Moj jeszcze nie kielkuje (kwestia czasu) ale okoliczni rolnicy juz twierdza ze niektore plantacje nasiona kielkuja w strakach :(

Opublikowano

Zna ktos sytuacje w Mosso Siedliszcze ? 

Duza kolejka ? Wykosilem swoj , chmura z deszczem przeszla bokiem , jakby polalo to bym dzis nie jechal ale skoro nie pada to trzeba jechac , pytanie czy przez 12godzin przyjmowania towaru zdaze sie rozladowac ?

Opublikowano
Dnia 18.07.2018 o 22:53, Wicherek napisał:

liczą to jako zanieczyszczenie i potrącają z ceny

Bez przesady rzepak skiełkowany raczej przeleci przez kombajn nie wiem od czego wam te rzepaki kiałkują

Opublikowano

Panowie i panie, mam pewien problem. Jak pewnie niektórzy wiedzą w małopolsce i częściowo śląsk jest problem z porośniętym rzepakiem. Stopień porośnięcia tego na zdjęciu to ok 10-20%  wilgotność 8,5%.
niestety okoliczne skupy wypierają się i nie chcą skupować takiego rzepaku - skala porośnięcia upraw w ostatnim tygodniu przez obfite deszcze jest bardzo duża. Znacie może kogoś kto chciałby kupić taki rzpeak, nawet po zaniżonej cenie, lub ewentualnie co z tym robić , bo obecnie wygląda na to, że trzeba będzie do dziury wysypać i zakopać?

zdjęcie w linku

http://zmniejszacz.pl/galeria/5b55f200cc642/bez-nazwy

Opublikowano
4 godziny temu, TheBociek1996 napisał:

Panowie i panie, mam pewien problem. Jak pewnie niektórzy wiedzą w małopolsce i częściowo śląsk jest problem z porośniętym rzepakiem. Stopień porośnięcia tego na zdjęciu to ok 10-20%  wilgotność 8,5%.
niestety okoliczne skupy wypierają się i nie chcą skupować takiego rzepaku - skala porośnięcia upraw w ostatnim tygodniu przez obfite deszcze jest bardzo duża. Znacie może kogoś kto chciałby kupić taki rzpeak, nawet po zaniżonej cenie, lub ewentualnie co z tym robić , bo obecnie wygląda na to, że trzeba będzie do dziury wysypać i zakopać?

zdjęcie w linku

http://zmniejszacz.pl/galeria/5b55f200cc642/bez-nazwy

Czy  był ten rzepak sklejany ?   trzeba go przechować na gorsze czasy,może nawet rok i z nowym ,bez porostu wymieszać

Opublikowano

rzepak nie był sklejany ani desykowany, jednak to nie reguła u nas w tym roku. Wszystko jest porośnięte.
Co jeśli wymieszam ten rzepak z tym dobrym, nie porośniętym i zjebię sobie wszystko na nowo? Trzeba by mieć na prawdę sporo towaru, żeby odchyłek był mały a to i tak duże ryzyko. 

Obecnie trwają rozmowy z fermą Woźniak. Jurto mam wszystko wiedzieć

Opublikowano
54 minuty temu, tomaszg82 napisał:

Rzepak na dzisiaj w bodaczowie-cena HIT- 1500 netto!

Nóż się w kieszeni otwiera.Po południu u nas na Roztoczu poszedł b.obfitty deszcz i koszenie znowu przerwane.

Ja dzisiaj zdałem ostatni rzepak, fakt nie był najsuchszy może 9-10 miał jak wykosiłem ale stałem 6godzin i przy próbie wyszło 10,9, i cena 1452netto... W sumie się cieszę że wykoszone i sprzedane, większość poszło po 1550, więc cenowo jakotako i plonowo średnio z niecałych 10ha wyszły mi 4t... A już też pokielkowane się trafiały już, więc jakby jeszcze miałby z tydzień postać to.mimo sklejania pewnie wyglądałby podobnie jak kolegi na zdjęciu, póki co zanieczyszczeń było coś ponad 1%

Opublikowano
15 godzin temu, piozz napisał:

jakubiuk cos tam pomalu przelewa ale na ile mu kasy starczy to niewiadomo .aro a kiedy sprzedales ?

tak - dzisiaj wywiozłem do Jakubiuka prawie 9t (nie wlazło na patelnię) po 1490 netto, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v