Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Unia Cross
Opublikowano

szafa nie może stać w budynku mieszkalnym - a często ludzie mają w piwnicy, w grę nie wchodzi również budynek inwentarski, chyba że jest w budynku inwentarskim osobne pomieszczenie z osobnym wejściem (najlepiej z zewnątrz budynku) np ze szczytu. Pomieszczenie (ta szafa) to nie powinno także zimą przemarzać.

Opublikowano

Dlatego pewnie kolego nie w domu bo są to środki niebezpieczne. Chyba że piwnica ma wydzielone pomieszczenie z oddzielnym wejściem z zewnątrz to może i by było można.

Opublikowano (edytowane)

Zabawa w archeologa

Pare pytan:

1 budynek po starej zlewni, podzielony na dwie czesci oddzielone murem. W mniejezej czesci znajduje sie zbiornik na mleko. We wiekszej jest magazyn ze zbozem. Przeszloby, zeby te wieksza czesc podzielic sciankami dzialowymi i zrobic magazyn na nawozy, opyski, rope, oleje? Lub tylko nawozy, rope, oleje? Pytam, bo pasowaloby mi to miejsce, bo raz ze jest przy samym asfalcie, jest rampa, dobry podjazd, sam budynek jest w niezlym stanie. Sciana oddzielajaca mniejsza i wieksza czeasc budynku jest murowana i jest "od nowosci"-nie byla dostawiana. Zboze oczywiscie by stamtad zniknelo.

2 Szafka na opryski moze sie znajdowac w dowolnym miejscu?(np w piwnicy w domu?)

3 jak jest ze zbiornikiem na rope, jakie musi spelniac warunki, musi byc pompka?

4 co ze starymi bankami plastykowymi?

5 miejsce, w ktorym stoi srutownik- mam do polozenia strop i tynkowanie scian, ale to bede musial zrobic dopiero latem, bo mam dach do powazniejszych poprawek. Wystarczy, ze sruta bedzie w workach na paletach? Na cemencie nie moga stac worki? Rozumiem, ze zadnego zboza nie moze byc, ale czy zesrutowane zboze moze byc w tym samym pomieszczeniu co srutownik, czy musi byc jakos oddzielone?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Ja miałam kontrole z pasz w ubiegłym roku, jesli chodzi o zboze to mam zboze w pomieszczeniu ze srutownikiem i worki na palecie i nie było problemu . Musi to byc jednak pomieszczenie gdzie mnie maja dostepu inne zwierzeta np. kot. Jesli chodzi o pomieszczenie tylko ze srutownikiem , to też musi to być pomieszczenie bez dostepu zwierząt . Co do baniek , to na pewno nie tam gdzie zboże ..zbiornik na rope -tak jak ma dystrybutor. Szafka na opryski w dowolnym miejscu na betonowym podłożu no i nie tam gdzie zboze, pasza itd..

Opublikowano

Troszke zakrecilas z ta pasza, albo ja juz nie ogarniam o tej porze..mam jedno pomieszczenie, w ktorym teraz jest srutownik, stoi zboze(przynoszone tylko do zesrutowania z innego pomieszczenia w workach). Po zesrutowaniu zboze jest w tym samym pomieszczeniu. Czyli w jednym miejscu mam srutownik, zboze(ale tylko te na biezacy przerob) i zesrutowane zboze. Moze tak byc, czy cos powinno byc wydzielone? Dostepu zwierzat nie ma, na palecie narazie stoja tylko wszelkiego rodzaju pasze i dodatki kupne. Rozumiem, ze zboze w workach do zesrutowania i w workach po zesrutowaniu powinno tez stac na palecie?

Czy na paliwo, oleje i zuzyte banki moze byc jedno pomieszczenie(przedzielone)? I czy mozna by je bylo zlokalizowac w takim miejscu-drewniana dobodowka do garazu, tzn jest dostawiona powiedzmy, ze wiata i w niej w kacie dostawic scianki i tam to ulokowac?

Opublikowano

U mnie w jednym pomieszczeniu jest zboże i śrutownik i nie było zadnych problemów. Zboże mam luzem na podłodze , bo nie wyobrażam sobie workować takiej ilości;)..Bańki , oleje itp.. musi być osobne pomieszczenie., może być dobódówka do garażu itd... co do dodatków paszowych to zależy czy wolno ci je stosować , bo sa dwa rodzaje zgłoszenia -1 to podmiot który wytwarza pasze tylko ze swojego zboża bez dodatków paszowych a drugi to podmiot który może stosować dodatki paszowe.

Oczwiscie musi być jeszcze ewidencja nabywanych pasz od innych podmiotów , ewidencja tych wytworzonych w gospodarstwie ( czyli ilość zebranego zboża , rodzaj itp..)

Opublikowano

No to małe gospodarstwa są ud*pione, a już najgorzej mają ci wytypowani do kontroli, bo przy poprzednich niezgodnościach będzie wykrywać się nowe.Pani z weterynarii pierdo(^*ła ochraniacze na obuwie na podwórko i odjechała.

Opublikowano

Ale kto sprawdzi czy macie te zbiorniki na ropę i oleje? Jeśli powiecie że kupujecie tylko na bieżące potrzeby to przecież nikt nie ma prawa wam szukać po budynkach a nawet jeśli sobie zażyczy to proszę bardzo - z tym że ten i ten budynek to użytkuje np. szwagier i ja nie mam do niego kluczy Tyle w tym temacie PS - przy kontroli z weterynarii jaką miałem 2 lata pod rząd pani pyta o to czy mamy jakieś lekarstwa w domu i sama kiwa do nas głową że mamy odpowiedzieć NIE i tak też wpisuje w papiery Oczywiście jak się trafi na jakieś mendy to choćby wszystko było tip top to i tak się przyczepią do czegoś Taka jest prawda Do tego kontrolująca nas pani sama przyznała ze prawdopodobnie wytypowali nas drugi raz do kontroli bo za pierwszym razem wszystko było w porządku i im tam wcale nie zależy aby wyłapać jakieś nieprawidłowości tylko aby wszystko było OK

Opublikowano

Jeśli masz regularne faktury na małe ilości to OK. U mnie podczas kontroli idealnie nie było, ale mam świadomość jak jest wokoło - 20% na pewno ma lepiej, ale reszta...Kontrole wyższego szczebla raczej wyjdą bardziej pozytywnie, jednak na dole weterynaria się pastwi aby się wykazać i pokazać kto tu jest panem (oczywiście nie wszędzie). Polak polaka ud*pi, francuz wie że i jakimś stopniu jest od tego chłopa zależny a tu mniej gospodarstw - mniej roboty

Opublikowano

a więc kontrola od 9 do 12. Sprawdzane było między innymi: Chlewnia, Paszarnia, Szafka na opryski+ewidencja zabiegów, itp. Około 30 min.obchodu a reszta sprawdzanie dokumentacji. Ogólnie nie było źle

Opublikowano

najgorzej z dostosowaniem mają średnie gosp. W małych i tak przeważnie mają inne źródło dochodu wiec w razie czego tragedii nie ma, a duże mają więcej środków na modernizację

Opublikowano

Sławek1234 mógłbyć dokładniej opisać kontrole co było sprawdzane? powierzchnia okien, oswietlenie, natezenie gazów, wentylacja, alarm, izolatka, itp podobnie z dokumentami jakie chcieli? Jakies ewidencje pasz prowadzisz z zakupu, z własnego zbioru?

Opublikowano

Poznaniak pójdę trochę na łatwiznę i powiem tobie abyś poszedł na temat PROTOKÓŁ Z KONTROLI U ROLNIKA - KTO MA I MOŻE SIĘ PODZIELIĆ tam po trochu opisałem co było sprawdzane z dokumentacji. A co do obejścia to; Chlewnia:apteczka,środki dezynfekcji+mata,oświetlenie,okna,metraż kojców (liczone były tuczniki) izolatka,wentylacja, itd Paszarnia:siatka w oknie,szczelne zamknięcie,worki na paletach,stanowiska ze śrutą podpisane gdzie i co. Szafka na środki ochrony roślin I PRZEDE WSZYSTKIM TABLICZKI NA DRZWIACH

Opublikowano

Wymogi wymogami, ale jak zwykle dużo zależy od kontrolujących. U mnie tylko popatrzyli, czy świnie żyją w "ludzkich" warunkach i potem pół godziny pisali protokoły. Nawet tabliczka ich nie interesowała (której nie mam).

A szafka na ŚOR to raczej kwestia Agencji a nie weterynarii.

Opublikowano

W wczoraj miałem kontrol z weterynarii.

Sprawdzali (Mam tylko bydło)

-dobrostan zwierząt

-kolczyki, paszporty, księgę zdrowia zwierząt i księgę rejstracii (bardzo dokładnie)

-klatki deratyzacyjne (musi być na zewnątrz jedna)

-f-ry za pasze lub ewidencja pasz

-sprzedaż produktów rolnych

-siatki na muchy w paszarni i w dojarni

-ewidencja środków ochrony roślin

-ewidencja środków biobójczych i deratyzacyjnych (tu mieli zastrzeżenie żeby pisać wszytko oddzielnie a nie na jednym arkuszu)

Jakby co to pisać. Postaram się odpowiedzieć.