Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mocznika, czy drobnej saletry na pewno nie dorzuci.  Poszerzyłem u siebie ścieżki na 12m i mam obawy, czy dosieje dawkę drobnego towaru na kłos.     Z grubszymi granulacjami nawozu (np: NPK),  jest nieco lepiej, ale i tak cienko widzę  wysiew na 15m (szkoda, że jesienią nie zmierzyłem).      To jest największy mankament tych rozsiewaczy. 

Niby niektórzy twierdzą, że rozsiewają tymi  rozsiewaczami drobne nawozy na 15m, ale równomierny wysiew to nie jest. Raz w ogłoszeniu wyczytałem, że taki rozsiewacz rzuca nawóz do 24m   :D  Sprzedający nie skłamał, bo  tyle musi rzucać, żeby rozsiać równo na 12m    :) 

U mnie rozsiewacz chodzi z c385 i c330. Może  gdyby uczepić go do jakiegoś wyższego ciągnika, to by dawał radę, ale to też nic pewnego.       

Edytowane przez Stefano1
Opublikowano

Gdzie wsadzisz do  Kometa  dłuższe łopatki? Jak standardowe chodzą niemal na styk   ;)  Jak chcesz tam upchać  łopatki dłuższe o 3-5cm?  Ciekaw jestem, bo może i jest jakiś fajny sposób :D

Opublikowano

Pokaż no  mi te łopatki :)  Bo podejrzewam, że z fabryczną dedykacją do tego modelu  one nie są.   :)     Z resztą, przeróbek dużo nie ma- wystarczy wziąć kantówkę i upierniczyć wałek od mieszadła tuż przy skrzyni przekładniowej i już jest dodatkowe 2cm luzu ;)

:    

Opublikowano

Powiem tak MF 255 albo Ursusem c 360-3p na gola ziemie albo na 1 dawke powinien dorzucac. Te ciagniki maja szybki walek wystarczy sciagnac cieglo ile sie da i na 15 metrow na gola ziemie powinien rozsiewac. Kolega Renault widzial pewnie łopatki do Kuhna MDS . Jezeli trafila Ci sie okazja to bym bral a jezeli narazie tylko czegos szukasz to radze szukac juz w wlasnie w MDS tam nie bedzie problemu z szerokoscia rozrzutu.

Opublikowano

Różni się czymś przekładnia od Kometa, od przekładni od MDSa?  Chodzi mi konkretnie o rozstawy w MDSie, pomiędzy: wałkami talerzy i wałkiem talerza i mieszadła.  

Do czego zmierzam- może by pasowały średnicą kompletne talerze od MDSa, tylko to już koszta nieco zabójcze :(

Opublikowano

na jaka szerokosc sieja wasze komety? przerabial juz ktos cos zeby rzucil na 15 metrow ?

Akurat składa się że mój sieje na 15m komet zs 1000. Mianowicie mam założone dłuższe łopatki wygięte z blachy kwasowej i wysunięte na max. do mieszadła a te małe całkiem ściągnąłem. Wszystkie NPKi sieję na 15 saletrę też ursusem 1614 2200obr.540 wałek. Mocznik też na 15 ale wałek na 1000 i obroty ciągnika 1600. Wytnik jeden palec z mieszadła żeby ci nie siekało granulek i będzie git. Mam zrobioną zastawkę na 1t mocznika. Ogółem mówiąc jestem z niego zadowolony, chociaż planuję jego sprzedaż.

Opublikowano

U was komet sieje równo saletre na 12m? Bo u mnie mam taki mały problem że za ciągnikiem jednak więcej sieje.

kolego przesuń kąt łopatki z zewnętrznej strony o 1.5cm i będzie git, a jak nie to dzwoń to ci podpowiem 697 408 849

Opublikowano

Witam ma może ktoś na sprzedaż łapki do rozsiewacza rauch komet 12-15m potrzebuje bo powoli mi się dziury robią w łapkach od nawozu się poprzecierały piszcie na priv albo tutaj . 

Opublikowano

Witam jestem użytkownikiem RAUCH Komet ZS 800 N od paru lat, do teraz wszysko było ok. Ostatnio otworem wałka od mieszadła mocno leci nawóz , dostał dużych luzów i unosi sie jakies  pół centymetra do góry. Mam zamiar otworzyć przekładnie , zdjąłem już mieszadło tylko teraz nie niem jak schodzą talerze, są już dość mocno pordzewiałe i nie chce ich popsuć. Może ktoś wie i podpowie? co mogło się stać w tej przekładni?

Opublikowano

Żeby zdjąć talerze musisz wybić kołki które je blokują na osi a następnie talerze schodzą do góry. Trochę trzeba się namęczyć bo rdza je mocno trzyma. Załączam katalog części ale w moim ZS 600N jedno łożysko nie zgadzało się z katalogiem. Zalecany olej przekładniowy SAE 140 GL4 jest praktycznie nie do kupienia ja zalałem smarem półpłynnym.

post-74697-0-61747300-1456671787_thumb.jpg

post-74697-0-42858700-1456671810_thumb.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

dzięki wachuswiak , katalog się przydał, jestem w trakcie składania przekładni i nawet nie wiedziałem ze nad łożyskiem wałka mieszadła jest simering bo po starym nawet śladu nie było. ja wlałem olej GL5 85W-140

Opublikowano

Panowie a jak to jest bo u mnie na talerzach są tylko po dwie "długie " łopatki a nie ma tych krótkich,i raczej ich nie było wnioskuję bo nie ma tam żadnych otworów . Te długie mają możliwość przedstawienia o jedną dziurkę. Jak je ustawić by szerzej rozsiewał? Rozsiewacz to komet 800.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo przydatny okazał się ten schemat budowy raucha, ale czy mógłby ktoś podać wymiary łożysk z schematu? Chodzi mi o łożyska o numerze: 7950 oraz 6608, a także uszczelniacz 6610. Dodam, że rozsiewacz to RAUCH Komet ZS-800 N Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez wilkx5
Opublikowano (edytowane)

Na powyższym skanie wyraźnie jest opisane ,  odpowiednio: 6306 2RS ( uważam ,że jest tu błąd , tak jak pisał kolega wyżej - raczej 6305 2rs,gdyż powyżej wystepuje uszczelniacz o średnicy 25 a nie widać zmiany średnicy wałka ), 6205 2RS ,  uszczelniacz 25X52X10 . Poza tym w nowszych przekładniach zastosowano własnie łożyska 6205, 6305 i wprowadzono dwa mniejsze uszczelniacze 25x35x7.

Odnośnie oleju szukałem w kilku instrukcjach , wczesniej zalecano niby nasz Transol 320, później Hipol 80w90.  Zastosowanie smaru nie do końca jest dobre, podstawową rzecza jest nie tylko smarowanie przekładni , ale też aby opiłki mogły swobodnie osiadać na dnie.

Edytowane przez andrzej78