Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie no aż tak nie było, że trzcina rosła. Była taka jak opisał ją @lukasz 20 tyle, że stała jeszcze. Średnio miała po 150 cm tylko miejscami była wyższa przy krzakach gdzie wiatr jej nie wyłożył. Kolego @mineral1. Mam 180cm wzrostu, więc jestem trochę wyższy niż sądzisz. :P

Muszę ci przyznać rację że trawa może dorastać do 150 cm na wikipedi pisze że kupkówka może dorastać do takich rozmiarów, więc trawa na tej łące była kompletnie wysypana i po wysuszeniu będzie miało wartość pokarmową niewiele lepszą niż słoma.

Opublikowano
Nie no aż tak nie było, że trzcina rosła. Była taka jak opisał ją @lukasz 20 tyle, że stała jeszcze. Średnio miała po 150 cm tylko miejscami była wyższa przy krzakach gdzie wiatr jej nie wyłożył. Kolego @mineral1. Mam 180cm wzrostu, więc jestem trochę wyższy niż sądzisz. :P

wrzuc foto z tej trawy bym chciał zobaczyc jak ją kosisz :)

Opublikowano

Przejrzyj sobie kilka stron do tyłu i przeczytaj mojego pierwszego posta. napisałem tam "Jutro będziemy sprzątać" a nie KOSIĆ. Kupkówka też tam była. Nie jest to dobry towar na paszę, ale co zrobić. Przez 3 tygodnie już pada. Gdyby nie deszcze to trawa byłaby dobrej jakości.

Opublikowano

siema u mnie skoszone w sobote 4 ha na siano ale narazie to lezy i nie schnie bo deszcze przechodza i pochmurno ale juz dzis sie rozpogodzilo to schnie a jutro jade skosic jedna lake 1,13 ha a reszte lak narazie zostawie bo nie wiem jak z pogoda narqa

Opublikowano

a niech sobie pada ładna kukurydza będzie! a trawę jakoś się sprzątnie jestem mniej więcej w połowie najgorzej na torfie dziś byłem zobaczyć jaka trawa pięknie wyrosła ale nie wiem jak to zbiorę kawałkiem woda stoi

Opublikowano
Nie no aż tak nie było, że trzcina rosła. Była taka jak opisał ją @lukasz 20 tyle, że stała jeszcze. Średnio miała po 150 cm tylko miejscami była wyższa przy krzakach gdzie wiatr jej nie wyłożył. Kolego @milanreal1. Mam 180cm wzrostu, więc jestem trochę wyższy niż sądzisz. :P

Wiesz ja żartowałem. No i o ile ty się na mnie wkurzyłeś to ja na Ciebie również. Jak już do mnie pijesz to przynajmniej napisz poprawnie mojego nicka.

No a u mnie grzyby zaczęły rosnąc ale w lesie.

Opublikowano

Podobno od poniedzialku ma byc juz bez deszczu nadal czekam na pogode jeszcze nic nie skoszone trawa juz jest stara krowy juz jej nie beda tak chetnie jadly. Myslalem ze dzisiaj ojciec cos skosi ale budze sie i znowu popadalo nie wiem co dalej bedzie :P

Opublikowano

ja w poniedziałek zwinołem 12 bel z pół hektara, jutro jade sasiadowi zwijać a u siebie zaczne kosić na dobre po niedzieli, dzisiej u mnie na wsi jak wściekli kosili trawe od rana hehe

Opublikowano

U nas krowy już sie pasą na trawie skoszonej 18 maja, szczerze to teraz wygląda lepiej po tych deszczach jak pierwszy pokos. A zeby dokonczyc ten pierwszy pokos zostało nam jeszcze 4 ha w tym 3 ha suszone na siano dla jałowizny (jak da się ususzyc)

Opublikowano

Kolejny dzien, kolejne przygody ze zwariowana pogoda dzis od rana padalo 5 razy 2 razy byly burze 2 razy spadl grad a tak przez reszte dnia bylo slonecznie. We wsi dzisiaj rano kosili ale tylko koles przejechal 2 razy dookoła i pojechal bo zaczelo padac :P

Opublikowano

U nas odziwo wczoraj nie padało, więc skosiliśmy z tatą 3,5ha i dzisiaj miał tata dokosić taką małą łączke 0,5ha i miało być dzisiaj wożone w małą pryzme bo jak mówili to dzisiaj, jutro i w poniedziałek miała być pogoda, we wtorek przelotny deszcz i od środy znowu ładnie. Ale pada od wczesnego ranka cały czas. Ludzie u nas w strachu że siana nie ususzą i wczoraj i w czwartek to walą drzwiami i oknami żeby im albo robić baloty, albo pryzme. Prawie cały tydzień po niedzieli jest co do godziny rozplanowany gdzie, co, jak, u kogo, a tu sie przesuneło i bedziemy u siebie robić- oczywiście jak bedzie pogoda :) Kumplowi też mieliśmy robić, ale z tą pogodą tak jest i u nas tak długo to schodzi i sie doczekać niemógł i woził w poniedziałek wieczorem i we wtorek do popołudnia zwykłą zbierajką aż potem na środku drogi mu sie koło urwało i przestał, potem prubował turem C-330 z turem i na zwykłą przyczepe ale też po chwili zrezygnował :)

Aha, do mojego ostatniego farta musze doliczyć to że wczoraj podczas koszenia dwa razy cięgno od C-360 mi sie urwało i potem z koła tylnego powietrze zaczeło schodzić, dobrze że wcześnie zauważyłem i zdążyłem do domu jakoś sie przytoczyć :P

Opublikowano
Aha, do mojego ostatniego farta musze doliczyć to że wczoraj podczas koszenia dwa razy cięgno od C-360 mi sie urwało i potem z koła tylnego powietrze zaczeło schodzić, dobrze że wcześnie zauważyłem i zdążyłem do domu jakoś sie przytoczyć :P

Mówisz o cięgle od sprzęgła?

Opublikowano

wczoraj ściołem 4ha. a dzisiaj miałem skosić drugie tyle ale od rana cały dzień pada i na łąkach pokosy zalane wodą a miało być ładne siano ale wtej sytułacji trzeba wyciągać owijarkę z garażu i robić sianokiszonkę :P

Opublikowano

Ja już wszystko po belowałem. Czekam na drugi pokos.A jeszcze znajomym po beluję jak nie popada. w tym roku ciężko zebrać trawy co chwila to pada.U mnie trawa zebrana z jednej łąki to jeszcze jeden dobry deszcz i by zgniła.

Opublikowano

my wykośilismy w środe 0,5 ha i dobrze ze tylko tyle bo w piątek przewróciliśmy a dzisiaj leje od południa :mellow: a gorzej z moim wujkiem wykosil 2 ha i mu zalalo a kosił tez w środe co dalej będzie ... :lol: