Skocz do zawartości

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy patrzymy na to wszystko realnie kto od 5 do 10 hektarów ma choc odrobine kasy na nowy ciagnik bądźinna maszyne jak koszty utrzymania i opllaty stałe sa ogromne... nie urażajac innych ale małe sa szanse takich osob by wogole za to działąnie sie podjeły bo conajmniej 50-60-70% musi iśc po kredyt jak nie 100% i kiedy taki małoobszarwoiec to spłaci ?? odpowiedźcie sobie sami.. Mimo ze Agnecja stara sie rzucić jakies lepsze preferencje dla tych małych to i tak ich celem jest ich zlikwidować a jak nie oni to zalezy to ludziom z wyzszych półek... juz od paru lat wstecz znikneło w polsce 400tys gospodarstw małoobszarowych, przykro mi ale reala prawda jest taka ze ten co ma 20-30 musi miec głowe na karku jak przetrwać a gdzie ten co ma 5-10ha chyba ze ma warzywa i pol rodizny caly tydzien kopie a pol rodizny spi na bazarze i caly tydzien spzredaje...

kolego ci co maja 5-10 a nawet 15ha składali wnioski na różnicowanie bo poprostu chca legalizować swoje dorywcze zawody jakie wykonują. ja mam 20ha i jeśli bym nie dorobił w swoim interesie to bym żył na skraju ubóstwa. z tego co widać po forum to większość wniosków na różnicowanie to na usługi dla rolnictwa ,,wynajmowanie taczki ze swojej firmy do odwalenia gnoju w swojej szopie" (przepraszam jeśli kogoś uraziłem). Ale według mnie to program właśnie dla tych którzy są miłośnikami rolnictwa i z tego nie zrezygnują i chcą działać wykonując inne zawody by godnie żyć.

Opublikowano (edytowane)

Jak składałem wniosek to nieco postałem w kolejce, . I sobie popytałem innych,podsłuchałem tez nieco... :D

Wynika z tego, że większość to nie zmieściła się w MGR ( są poza listą ) lub po prostu skończyła się pula ( 300 tyś zwrotu ). Znam jeden przypadek, gość składa wniosek na ciągnik 140 KM a posiada 8 ha, z dzierżawami max 11. Na MGR nie ma szans, ale tu szanse są :rolleyes:

Sam też nie jestem lepszy, też mam " usługi dla rolnictwa" :lol:

Jakby była taka ścisła kontrola tych biznesplanów i fakturowanie tego co w nim zapisane, to każdy byłby na ZUS-ie a wtedy żaden interes z tego programu nie jest. Opłacało by się tylko tym którzy owe usługi faktycznie by wykonywali.

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Popieram kolegę sam jestem daleko poza zielona lista na MGR i próbuje na różnicowanie się załapać. Znam ludzi którzy maja własnych 8-10 ha i kilka razy tyle dzierżaw ale tylko na słowo gdzie dopłatę bierze właściciel i maja spokojnie po 200-300tys mleka rocznie. Na MGR dużych maszyn niema szans a tu bez problemu...

Opublikowano

Nie wszystkie wnioski składane są na działalności bezpośrednio związane z rolnidztwem, ja naprzykład składałem wniosek na działalność pozarolniczą polegającą na wierceniu studni głębinowych, pogłębianiu istniejących studni kopanych, wprawdzie też można wiercić studnię rolnikowi, ale ale nie tylko...

Opublikowano

ja skladalem na dzialalnosc leśną

Panowie czy słyszał ktoś może o zaoszczeniu kontroli dokumentów rachunkowych (faktur) po zakończeniu realizacji operacji, tak dowiedziałem się od znajomego, którego Zona pracuje w arimr. Podobno coraz bardziej denerwuje ich, że cel operacji w większości przypadków nie jest realizowany właściwie.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Dużo będzie na pewno tych co mają 1-5ha i jakąś swoją działalność z której będą mieć na wyłożenie 50% sumy.i oni wypchną nas wszystkich.

Dziwi cię to? Ten program właśnie ku takim został skierowany. Ludzie oni też są mieszkańcami terenów wiejskich, im też coś się należy... Jak wchodziliśmy do UE każdy gadał: po co to komu, opanuje nas zagraniczny kapitał, wybiją małych. Ostatnie się potwierdza, z małą różnicą. Taką, że sami na wzajem chcemy się powykańczać. Mały ci nie sprzeda tych 5ha a duży wszystko by mu wyrwał z gardła.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

witam wnioski z poprzedniego naboru juz sa a nasze powinny sie pokazac max do konca listopada . sporo osob sklada i na mlodego rolnika i na roznicowanie . wnioskow nie jest dużo złozonych .ale kto dostanie to zalezy tylko czy starczy kasy :D pozdrawiam :) woj mazowieckie

Edytowane przez andrzejch61
Opublikowano

Dziwi cię to? Ten program właśnie ku takim został skierowany. Ludzie oni też są mieszkańcami terenów wiejskich, im też coś się należy... Jak wchodziliśmy do UE każdy gadał: po co to komu, opanuje nas zagraniczny kapitał, wybiją małych. Ostatnie się potwierdza, z małą różnicą. Taką, że sami na wzajem chcemy się powykańczać. Mały ci nie sprzeda tych 5ha a duży wszystko by mu wyrwał z gardła.

Ja akurat jestem z tych małych, ale bez dodatkowej działalności.A pisałem o takich co mieszkają w mieście i pokupowane mają Ziemię na Wsi.

Opublikowano

No tu masz rację. Bo sam znam przykład co gość się specjalnie zameldował u rodzinki na wsi i kupił kawałek pola. I teraz składał na różnicowanie. A z tym przemeldowaniem to już dawno było, bo chyba chciał na KRUS. A w mieście mieszka i ma tam hurtownie z hydrauliką. I lepiej przędzie niż nie jeden rolnik. Wiadomo, każdy złodziej ma dobrze. Skur...syństwo w biały dzień. Czemu nie można skonstruować prawa tak aby zapobiec takim przekrętom.

Opublikowano

No tu masz rację. Bo sam znam przykład co gość się specjalnie zameldował u rodzinki na wsi i kupił kawałek pola. I teraz składał na różnicowanie. A z tym przemeldowaniem to już dawno było, bo chyba chciał na KRUS. A w mieście mieszka i ma tam hurtownie z hydrauliką. I lepiej przędzie niż nie jeden rolnik. Wiadomo, każdy złodziej ma dobrze. Skur...syństwo w biały dzień. Czemu nie można skonstruować prawa tak aby zapobiec takim przekrętom.

niestety to tylko POLSKA prawo jest robione przez wlasnie takich skur.... my jestesmy tylko szarakami .ja znam wielu takich co niewiedzo jak wygladajo grabie a po sprzet do uni sie pchajo

Opublikowano (edytowane)

Teo jest własnie polska. U nas niby rolnicy mieszkają w miastach. Dlatego, że krus dopuszcza możliwość dorabiania w innym zawodzie. Tym co skłądajaą wnioski wcale się nie dziwię skoro prawo na to pozwala. Tym co bluzgają zadaje pytanie czy gdybyście byli na ich miejscu. Zrezygnowali byście bo to nie fer?

Edytowane przez hubertuss