Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzcie dobrze luz na wałku czy czasami nie ma opoznienia w stosunku do wału korbowego. Koła zebate na rozrzadzie sprawdzcie moze tam jest luz i wszystko wariuje.

Miałem te same problemy z silnikiem w Merkatorze i też myślę, że luz w napędzie pompy może to wszystko "mieszać"

W tych perkinsach jest jeszcze inne miejsce do przykręcenia pompy poziomej. Może to jest lepsze - ma ktoś tak?

Opublikowano
Nie powiesz mi że nie można zrobić pompy Lucas jak ją robiłem pod Poznaniem w zakładzie gdzie je naprawiają i zrobił i maszynka cyka jak zegarek

Ja napisałem tylko to co mi powiedzieli u przedstawiciela Perkins na Polskę .Perkins ogólnie bazuje na pompach Lukasa a serii silników jest

od groma .To że dany zakład ma zdolności do naprawy świadczy tylko że jakimś cudem zdobył wszelkie didy do naprawy tych pomp

.Lucas w przeciwieństwie do Bosha nie rozdaje na lewo i prawo instrukcji napraw tylko odsyła do ASO.

A od jakiego silnika jest ta pompa ?.

Opublikowano

witam wszystkich

opóźniałem zapłon w swoim merkatorze i dymi jeszcze bardziej

doradzcie co zrobić z tym dymieniem i szczelaniem bo już różne zeczy robiłem i nic nie pomaga.

ma może ktoś namiar na sklep gdzie można kupić tą przekładnie kątowa do silnika perkins (merkator 60)

bo chyba to jest wina tej przekładni. sprawdzałem pompę przez ostatnie dwa tygodnie i w busku zdroju i w krakowie i mówia ze jest w porządku a dalej mi szczela czarnym dymem

pomóżcie prosze bo niewiem juz co robić

Opublikowano

No i po ptokach :D .Dałem pompę do naprawy Aso Bosch Bydgoszcz .Wygladała pięknie ,wymyta ,wypiaskowana ,pomalowana ,obklejona

naklejkami .Ogólnie nie polecam ,pompe oddaje do reklamacji .Jak przed naprawą kopcił na czarno to teraz na biało-szaro :)

Opublikowano

Jak już pisałem wcześniej, mój też kopci, ale mam inny problem. Po kilku godzinach pracy silnik traci moc. Trzeba podpompować pompką i jest dobrze przez jakiś czas. Sam już nie wiem, co z tym robić, bo problem co jakiś czas powraca...

Opublikowano

Mam ten sam problem w Protectorze do połowy gazu jest ok a puzniej chodzi nierownomiernie i pryka. Pali na dotyk i dymka nie pusci . A jescze dodam za pali jak smok okolo 11-12 l na godzine zarowno z szarpaczem jak i bez. Napiszcie jakie macie spalanie bo nie wiem co z tym robic ?????

Opublikowano

mój merkator silnik 6 pali na cały dzien koszenia od 10 rano do 21 godzin koszenia około 8 bo reszta to przejazdy pali gdzies 90 do 100 litrów na dnówkę. jak pisałem wcześniej dalej mi dymi na czarno na całym gazie cały czas

czy ktoś wie co ztym zrobić

pompę przed żniwami sprawdzałem o dwóch pompiarzy i mówią że jest ok a dalej dymi

Opublikowano

nie paliwo tu nie ma nic do tego ja cały czas tankuje na orlenie i nic to nie pomaga.

mam jeszcze jedno pytanie ile wasze kombajny biorą oleju silnikowego na dzień(cały młucenia mniejwięcej od 10 do 20)?

Opublikowano

Przyjechał do mnie Pompa, wymienił spręzynkę od gazu bo sie zacinał i przestawił lekko pompę na zapłonie. I kombajn nie kopci!!! Tyle żeśmy się z tym namęczyli a on pare minut i gotowe. Tylko myśmy ją po remoncie przykręcali wg znaków, jakie były, bo miało być dobrze.

Opublikowano

witam wszystkich, założyłem wczoraj nowe końcówki do wtryskiwaczy podobnież są to orginalne kupilem z firmy agromaj o symbolu BDLL 150s 6730 i dalej mi dymi na czarno na całym gazie,

juz nie wiem co z tym zrobic, kto by mógl sprawdzić mi pompę wtryskowa robiłem ja w krakowie i na sto procent powiedzieli że jest dobra i dalej dymi

już sam nie wiem może zawory są źle ustawione? ile powinien wynosić luz zaworowy wie ktoś? ja ustawiałem 0,3 mm.

moze znacie jakiegoś dobrego mechanika z okolic kielc, krakowa lub mielca żeby mi posłuchał ten silnik i wyregulowal

Opublikowano (edytowane)

Tematy połączone

Witam

zakupiłem kombajn CLASS MERCATOR 70

troszkę go podszykowałem już na żniwa ale mam problem taki

że na pełnym gazie silnik nierówno pracuje

może inaczej: pracuje na wysokich obrotach ale tak jak by łapał jakieś powietrze

czy coś przerywa po prostu... wymieniłem wężyk paliwa i powietrze się tam nie pojawia na pewno.

gdzie mogę szukać jeszcze przyczyny?

Edytowane przez KRISTOFORn