Rafciom

Zatrucie kur niosek - dostawca paszy Cargill

Polecane posty

Rafciom    0

Miałem duże zatrucie pokarmowe stada 5000 szt. kur niosek reprodukcyjnych, 300 szt. padło, nieśność spadła z 80% do 5%. W paszy wykryto bakterię beztlenową clostrydium perfirngens typ A produkujący toksyny alfa i bett2. Cargill twierdzi, że ta bakteria chorobotwórcza jest dopuszczalna i nie grozi drobiu, co innego twierdzi Zakład Higieny Weterynaryjnej, który zakazał mi karmienia kur taką paszą tak samo jak lekarze weterynarii, czy ktoś ma wiedzę lub doświadczenie w podobnej sprawie bo przygotowuję pozew sądowy. Natomiast kur nie mogłem wyleczyć jak jadły nadal tą paszę, dopiero po zmianie dostawcy paszy jak ręką odjął, ale po zatruciu i tak kury nie wróciły do nieśności i musiałem zlikwidować stado w szczycie nieśności. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris91    2996
Najlepiej to jakieś zaświadczenie z tego zakładu i z weterynarii mieć, że zakazują stosowania tej paszy i że ta bakteria jest szkodliwa i może powodować zagrożenie dla kur...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez kaszmir25
      Pasza sypka zawiesza się w "bucie" silosu, szukam na to jakiegoś patentu więc wszelkie podpowiedzi mile widziane .
    • Przez rudy112
      Jak transportujecie pasze z mieszalni pasz do zbiorników przy chlewni?
    • Przez Daniipeee
      Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim , wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość 
      pozdrawiam DM
    • Przez Daniipeee
      Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim , wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość 
      pozdrawiam DM
    • Przez tomek1990
      Witam, planuje przerobić oborę wymiary ok 400m2 na kurnik, i mam kilka pytań które mnie dręczą:) Prosiłbym o pomoc
      1. Jeżeli planuje hodować 2000-3000 kur, czy warto robić automatyczny system pojenia, karmienia. Czy dopiero przy większym stadach to się opłaca ?
      2. Planuje na 100% zainwestować w oświetlenie i wentylacje, ogrzewanie. Czy ktoś wie mniej więcej jakie to są koszta na 400m2 ? 
      3. Jaka najlepiej rasę wybrać?
      4. Co robić z kurami przy wymianie stada?
      Pozdrawiam
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj