kr9292 950 Napisano Styczeń 2, 2020 (edytowany) Zaawansowany 950 4186 Sucha gnieciona? Edytowano Styczeń 2, 2020 przez kr9292 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ThePerkins 934 Napisano Styczeń 2, 2020 Zaawansowany 934 5311 mokra Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
bialy2005 582 Napisano Styczeń 2, 2020 Zaawansowany 582 11814 Ja miele od kilku lat ssaco-tłoczacym w BB super sprawa. Sprzedawali kuku po 300zł, a mielona po 600 poszła i chetnych wiecej jak towaru. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
danielhaker 6901 Napisano Styczeń 2, 2020 MODERATOR FORUM 6901 21502 Na jak grubych sitach? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ThePerkins 934 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 934 5311 Na jakich sitach nie pamiętam bo woziłem worki A oni w czasie zmieniali. Ogólnie zawsze robił mi takim mlynkiem , silnik od bizona I wolno to szło. Teraz wziąłem mieszalnie to ekspres. Cześć zrobiłem mielonej i część gniecionej Ale z tego co mówią chyba gnieciona lepsza? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
damianzetor9540 2705 Napisano Styczeń 3, 2020 (edytowany) Zaawansowany 2705 13749 Kurde jaka gruba. Moja przy tym to mąka Edytowano Styczeń 3, 2020 przez damianzetor9540 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ThePerkins 934 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 934 5311 Część mam takiej i część takiej, ale żałuję że całości gniecionej nie zrobiłem. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wojak1986 1885 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 1885 4988 13 godzin temu, bialy2005 napisał: Ja miele od kilku lat ssaco-tłoczacym w BB super sprawa. Sprzedawali kuku po 300zł, a mielona po 600 poszła i chetnych wiecej jak towaru. Czyli hodowla jest potrzebna. Ptasia grypa już atakuje Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kr9292 950 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 950 4186 Im drobniej tym lepiej strawione. 1 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
damianzetor9540 2705 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 2705 13749 Lepiej strawione i taka mąka lepiej się ubija. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ThePerkins 934 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 934 5311 W internetach inaczej piszą. " Dla bydła najbardziej odpowiednią formą zakiszanego ziarna jest ziarno gniecione, ponieważ jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta." 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
damianzetor9540 2705 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 2705 13749 Słuchaj internetu daleko zajedziesz. To może łopatą najlepiej uderzyć kilka razy i z grubsza rozgnieść? A potem co drugi pyta czemu mu krowy srają ziarnem 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krzysztof1987 211 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 211 1285 ziarno dla krów powinno mieć konsystencje PŁATKÓW jak owsiane są najlepiej trawione a taką mąką to wogóle bym sie nie cieszyl napewno nie dla krów - krową zapychają sie księgi trawieńce itp i to wszystko gnije w bydlaku ziarno gniecione jest lepiej trawione przez bydlaki i nie powstaje efekt kwasicy robie ok 3-4 tys ton ziarna QQ w rękawach od kilku lat podobnie jest ze zbożem gniecione lepiej bydlak przyswoi Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ThePerkins 934 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 934 5311 Zboże też bym chętnie zaczął gnieść ale nie mam gniotownika, ale kupię grubsze sito do śrutownika. Przecież w kiszonce z qq też masz ziarno zgniecione i jakoś nie srają nim. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
slawek74 12195 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 12195 22186 Panowie zmieńcie lektury wysoko wydajne krowy potrzebują ziarna zmielonego może nie na pył ale kaszę żródło profesor Kowalski 2 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kr9292 950 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 950 4186 Kaszka też jest za gruba, zwłaszcza z kukurydzy. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Styczeń 3, 2020 1 godzinę temu, krzysztof1987 napisał: ziarno dla krów powinno mieć konsystencje PŁATKÓW jak owsiane są najlepiej trawione a taką mąką to wogóle bym sie nie cieszyl napewno nie dla krów - krową zapychają sie księgi trawieńce itp i to wszystko gnije w bydlaku ziarno gniecione jest lepiej trawione przez bydlaki i nie powstaje efekt kwasicy robie ok 3-4 tys ton ziarna QQ w rękawach od kilku lat podobnie jest ze zbożem gniecione lepiej bydlak przyswoi 1 godzinę temu, slawek74 napisał: Panowie zmieńcie lektury wysoko wydajne krowy potrzebują ziarna zmielonego może nie na pył ale kaszę żródło profesor Kowalski Obaj mówicie o takim samym rozdrobnieniu? Czy Sławek sugeruje że powinno być drobniej niż wskazał Krzysiek? Jaką maszynę woleli byście wynająć (oprócz Krzyśka bo on ma swoją ) gniotownik na 2 walce czy młyn bijakowy ? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
slawek74 12195 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 12195 22186 przede wszystkim ziarno kiszone i bardzo drobna kaszka ale nie mączny pył może być z młyna walcowego który też dobrze rozdrabnia i dość równo Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krzysztof1987 211 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 211 1285 jak czytam to śmiać mi sie chce prosze sobie zapamiętać krowa - gniotownik świnia ,kura -śrytownik i sie przekonacie na zdrowotności zwierzaków i ich wydajnoścci i przyswajalności tego co im przepuszczacie przez dupe dodatkowo mokre ziarno ma większą przyswajalność damian wie ile w jego okolicach ludzi robi QQ w postaci zakiszonej Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
slawek74 12195 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 12195 22186 Krzysztof lokalizację Damiana znam dokładnie a krów w mojej okolicy najwięcej w lubelskim 😀 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krzysztof1987 211 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 211 1285 sławku rozejrzyj sie wokoło ile ludzi kisi ziarno i to staje sie coraz modniejsze i napewno najwięksi rolnicy w okolicznej mleczarni kiszą ziarno QQ i zboża i myśle że nie zdziwi cie to że robią to na gniotowniku Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kr9292 950 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 950 4186 Jak bym słyszał nauczycielkę z technikum... Krowa po gniotowniku nie strawi tak dobrze jak mocno rozdrobnionego. Pasaż treści w układzie pokarmowym jest duuuuzo większy niż kiedyś, gdy te wasze teorie opracowywano, dlatego żeby krowa straciła dobrze i szybko, ziarno musi być rozdrobnione. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krzysztof1987 211 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 211 1285 kr9292 piszesz nowy scenariusz życia krów nic ci nie da rozdrobnienie bo krowa sie zakwasi małe frakcje wbijają sie w kosmki w układzie pokarmowym i powodują obgniwanie tych kosmków a większe frakcje sie szybciej przemieszczają tak jak na dywanie z dużym włosiem szybciej pozbierasz paprochy większe jak te małe ,małe sie powbijają głęboko i będą zalegać dodatkowo QQ kiszona musi być wilgotna ma większą strawność https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/dla-krow-lepsze-ziarno-gniecione/ Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kr9292 950 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 950 4186 To nie jest nowy scenariusz tylko lata doświadczeń. Przy dobrym bilansie białkowo energetycznym i strukturze paszy nawet bez buforów nie ma mowy o zakwaszeniu. Czy ziarno jest gniecione czy mocno rozdrobnione ma marginalny wpływ na kwasicę. Sam napisałeś że większe frakcje szybciej sie przemieszczają więc na zwykla logikę jak mogą zostać dobrze strawione? Kiszone jest trawione łatwiej tu sie zgadzam dlatego może być grubiej zrobione ale suche to musi by drobniutko. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krzysztof1987 211 Napisano Styczeń 3, 2020 Zaawansowany 211 1285 kr9292 ciągle ja pisze o ziarnie kiszonym suche robi sie drobniej dlatego że ślina gorzej przenika przez te frakcje w mokrym ma łatwiej przenikać gdyż te frakcje są miękie nie wiem jakie masz doświadczenie ale brat jest największym dostawcą do okolicznej mleczarni liczącej sie w kraju Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się