Gnieciona kiszona kukurydza
 

Gnieciona kiszona kukurydza

  • 5096 wyświetleń

Informacje o zdjęciu Gnieciona kiszona kukurydza




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • kr9292
  • 950 4186

Sucha gnieciona?

Edytowano przez kr9292

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bialy2005
  • 581 11814

Ja miele   od kilku lat ssaco-tłoczacym  w BB  super sprawa.  Sprzedawali kuku po 300zł, a mielona po 600 poszła i chetnych wiecej jak towaru. ;) 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ThePerkins
  • 913 5257

Na jakich sitach nie pamiętam bo woziłem worki A oni w czasie zmieniali. Ogólnie zawsze robił mi takim mlynkiem , silnik od bizona I wolno to szło. Teraz wziąłem mieszalnie to ekspres. Cześć zrobiłem mielonej i część gniecionej Ale z tego co mówią chyba gnieciona lepsza?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • damianzetor9540
  • 2705 13749

Kurde jaka gruba. Moja przy tym to mąka

IMG_20191018_084710.jpg

Edytowano przez damianzetor9540

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ThePerkins
  • 913 5257

Część mam takiej i część takiej, ale żałuję że całości gniecionej nie zrobiłem.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojak1986
  • 1867 4921
13 godzin temu, bialy2005 napisał:

Ja miele   od kilku lat ssaco-tłoczacym  w BB  super sprawa.  Sprzedawali kuku po 300zł, a mielona po 600 poszła i chetnych wiecej jak towaru. ;) 

Czyli hodowla jest potrzebna. Ptasia grypa już atakuje

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ThePerkins
  • 913 5257

W internetach inaczej piszą. " Dla bydła najbardziej odpowiednią formą zakiszanego ziarna jest ziarno gniecione, ponieważ jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta."

    • Thanks 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • damianzetor9540
  • 2705 13749

Słuchaj internetu daleko zajedziesz. 

To może łopatą najlepiej uderzyć kilka razy i z grubsza rozgnieść? A potem co drugi pyta czemu mu krowy srają ziarnem

    • Thanks 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • krzysztof1987
  • 211 1285

ziarno dla krów powinno mieć konsystencje PŁATKÓW jak owsiane są najlepiej trawione 

a taką mąką to wogóle bym sie nie cieszyl napewno nie dla krów - krową zapychają sie księgi trawieńce itp i to wszystko gnije w bydlaku 

ziarno gniecione jest lepiej trawione przez bydlaki i nie powstaje efekt kwasicy 

robie ok 3-4 tys ton ziarna QQ w rękawach od kilku lat 

podobnie jest ze zbożem gniecione lepiej bydlak przyswoi 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ThePerkins
  • 913 5257

Zboże też bym chętnie zaczął gnieść ale nie mam gniotownika, ale kupię grubsze sito do śrutownika. Przecież w kiszonce z qq też masz ziarno zgniecione i jakoś nie srają nim.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • slawek74
  • 12083 22045

Panowie zmieńcie lektury wysoko wydajne krowy potrzebują ziarna zmielonego może nie na pył ale kaszę żródło profesor Kowalski

    • Like 2
    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
1 godzinę temu, krzysztof1987 napisał:

ziarno dla krów powinno mieć konsystencje PŁATKÓW jak owsiane są najlepiej trawione 

a taką mąką to wogóle bym sie nie cieszyl napewno nie dla krów - krową zapychają sie księgi trawieńce itp i to wszystko gnije w bydlaku 

ziarno gniecione jest lepiej trawione przez bydlaki i nie powstaje efekt kwasicy 

robie ok 3-4 tys ton ziarna QQ w rękawach od kilku lat 

podobnie jest ze zbożem gniecione lepiej bydlak przyswoi 

 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Panowie zmieńcie lektury wysoko wydajne krowy potrzebują ziarna zmielonego może nie na pył ale kaszę żródło profesor Kowalski

 

Obaj mówicie o takim samym rozdrobnieniu?

Czy Sławek sugeruje że powinno być drobniej niż wskazał Krzysiek?

 

Jaką maszynę woleli byście wynająć (oprócz Krzyśka bo on ma swoją ;)) gniotownik na 2 walce czy młyn bijakowy ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • slawek74
  • 12083 22045

przede wszystkim ziarno kiszone i bardzo drobna kaszka ale nie mączny pył może być z młyna walcowego który też dobrze rozdrabnia i dość równo

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • krzysztof1987
  • 211 1285

jak czytam to śmiać mi sie chce prosze sobie zapamiętać 

krowa - gniotownik 

świnia ,kura -śrytownik 

i sie przekonacie na zdrowotności zwierzaków i ich wydajnoścci i przyswajalności tego co im przepuszczacie przez dupe 

dodatkowo mokre ziarno ma większą przyswajalność 

damian wie ile w jego okolicach ludzi robi QQ w postaci zakiszonej 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • slawek74
  • 12083 22045

Krzysztof lokalizację Damiana znam dokładnie a krów w mojej okolicy najwięcej w lubelskim 😀

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • krzysztof1987
  • 211 1285

sławku rozejrzyj sie wokoło ile ludzi kisi ziarno i to staje sie coraz modniejsze i napewno najwięksi rolnicy w okolicznej mleczarni kiszą ziarno QQ i zboża 

i myśle że nie zdziwi cie to że robią to na gniotowniku 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • kr9292
  • 950 4186

Jak bym słyszał nauczycielkę z technikum... Krowa po gniotowniku nie strawi tak dobrze jak mocno  rozdrobnionego. Pasaż treści w układzie pokarmowym jest duuuuzo większy niż kiedyś, gdy te wasze teorie opracowywano, dlatego żeby krowa straciła dobrze i szybko, ziarno musi być rozdrobnione.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • krzysztof1987
  • 211 1285

kr9292 

piszesz nowy scenariusz życia krów nic ci nie da rozdrobnienie bo krowa sie zakwasi 

małe frakcje wbijają sie w kosmki w układzie pokarmowym i powodują obgniwanie tych kosmków a większe frakcje sie szybciej przemieszczają 

tak jak na dywanie z dużym włosiem szybciej pozbierasz paprochy większe jak te małe ,małe sie powbijają głęboko i będą zalegać 

dodatkowo QQ kiszona musi być wilgotna ma większą strawność 

 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/dla-krow-lepsze-ziarno-gniecione/

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • kr9292
  • 950 4186

To nie jest nowy scenariusz tylko lata doświadczeń. Przy dobrym bilansie białkowo energetycznym i strukturze paszy nawet bez buforów nie ma mowy o zakwaszeniu. Czy ziarno jest gniecione czy mocno rozdrobnione ma marginalny wpływ na kwasicę.

Sam napisałeś że większe frakcje szybciej sie przemieszczają więc na zwykla logikę jak mogą zostać dobrze strawione? 

Kiszone jest trawione łatwiej tu sie zgadzam dlatego może być grubiej zrobione ale suche to musi by drobniutko.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • krzysztof1987
  • 211 1285

kr9292     ciągle  ja pisze o ziarnie kiszonym 

suche robi sie drobniej dlatego że ślina gorzej  przenika przez te frakcje 

w mokrym ma łatwiej przenikać gdyż te frakcje są miękie 

nie wiem jakie masz doświadczenie ale brat jest największym dostawcą do okolicznej mleczarni liczącej sie w kraju 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj