Badanie podłoża pieczarkowego
 

Badanie podłoża pieczarkowego

  • 6661 wyświetleń

badanie podłoże pieczarkowego

 

Przeliczajac  orientacyjnie  daje to kg/t  NPK 1,8-1,4-9 do tego około 6 Ca, 2,0Mg

Stosujac 25t ( patelnia 45m3 ) wnosimy : 45kg  azotu,  35kg fosforu, 225kg potasu,  150kg Wapnia,  50kg  magnezu 

Problemem jest duze zasolenie  nie wiem czy ono spada z czasem nie zagłebiałem sie jeszcze w ten temat.



Z albumu:

BIALY2005

  • 38 zdjęć
  • 0 komentarzy
  • 207 komentarzy obrazka

Informacje o zdjęciu Badanie podłoża pieczarkowego




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • stempos1980
  • 7906 5943
45 minut temu, XTRO napisał:

 

jakieś zasolenie ma i chloru nie mało, nie wiem jak papryka ale pomidor reaguje na zasolenie i na chlor.

A ty gdzie uprawiasz pomidory? Papryka jest bardziej wrażliwa niż pomidory. U nas tego stosują też od groma teraz. Wolę to jak kurczak. Co do chloru i zasilenia jak się zastosuje na jesień to niema problemu

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ksiezopolanin
  • 133 2425
bialy2005 napisał:

Takie badanie jak moje ( podłoze standard NPK, zasolenie, pH  54zł+ mikro 34zł jak pamietam ) to koszt niecałe 90zł robia to w każdym OSCHR, ja wysyłałem do wawy.  Mam jedna gdzie paruja ale odbieram tam rzadko i kiedys koles co tego bierze duzo mówił że w parowanym mniej skłądników. Ja robiłęm tego które mam u siebie blisko i stosuje na pola.

Wysyłka kurierem czy poczta? Pytam bo chciałbym tak wysłać próbki gleby do zbadania .

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Chudy
  • DJBOMBA12
  • 12 991
18 minut temu, XTRO napisał:

jakie warzywa uprawia ?

U nas walą tego w opór pod Marchew i Buraczki ładne kilka lat, może @bialy2005 nawet ten podkład w moje okolice wozi. Sam się  w sumie właśnie zastanawiam jak może Marchew rosnąć po tym jak tutaj widać że podkład ma duże zasolenie a marchew nie toleruje zbytnio zasolenia, i co jak co ale marchew ładnie rodzi po tym, widać to na polach.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • stempos1980
  • 7906 5943

Firm transportowych co tego wożą to jest sporo. 

15 minut temu, bialy2005 napisał:

Ja kurierem bo taniej niż poczta i mi wygodniej

Biały ile bryka takiego od ciebie da mnie? 26-414

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ksiezopolanin
  • 133 2425

bialy2005 napisał: Ja kurierem bo taniej niż poczta i mi wygodniej Jak długo trzeba czekać na wyniki ? Potwierdzenie opłaty też należy zamieścić w paczce ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Uziu92
  • Uziu92
  • 7979 20600

ja może się tam autem wybiorę, jak chce ktoś jechać ze mną z okolicy to dać znać, to polecimy kiedy wolną chwilą.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • MODERATOR FORUM
  • danielhaker
  • 6917 21517

A po co jeździć? ODR albo lokalny pracownik oschr może odebrać i nie trzeba się nigdzie wybierać ;) 

Robert lepiej się sprężaj, bo w sezonie to nawet po 6 tygodni trzeba czekać :) 

Łukasz, ile czasu teraz trzeba u Ciebie czekać na Radkowit?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Uziu92
  • Uziu92
  • 7979 20600

o tym lokalnym pracowniku słyszałem, a ODR też odbiera próbki ? to do nich zawiozę nawet w tym tygodniu.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • MODERATOR FORUM
  • danielhaker
  • 6917 21517

Kilka lat temu jak oddawałem poprzedniemu pracownikowi (w piątek), to mówił, że w poniedziałek jedzie po próbki do ODR i wtedy wszystkie razem zawiezie

Nie wiem czy to aktualne, ale obecnym przedstawicielem na WSI i LLU jest nasz Ziomek :P @Kuba1993

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Uziu92
  • Uziu92
  • 7979 20600

podjadę do odr-u i zapytam najwyżej czy można u nich zostawić.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bialy2005
  • 582 11814

Na podłoże około tygodnia, a gleba 2 tygodnie. Tak jak chłopaki piszą można zawieść do ODR lub dogadać się z regionalnym pracownikiem oschr ale ten z naszego terenu już nie pracuje i teraz jesteśmy pid człowiekiem na mazowieckie chyba z Sokolowa. Ja już też na różne sposoby robiłem ale przy małej ilości prób to wysyłka najszybsza. Trzeba wrzucić dowód opłaty zgodny z cennikiem i oznaczyć próbki. @stempos1980 Takie tematy pisz na PW Na premium tak około 1-1,5 tygodnia

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Pietras892
  • 945 5797

Jakoś oni dziwnie podają te wyniki w mg/l podłoża... Te badania są z laboratorium w wesołej koło wwy, ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • stempos1980
  • 7906 5943

Ogólnie to tak podają wyniki. W zeszłym roku robiłem w Skierniewicach badanie ziemi to też tak podane miałem mg/l

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bialy2005
  • 582 11814

Takie są jednostki dla podłoża ogrodnicze go. Ja to przeliczyłem orientacyjnie 1m3 to około 500-600kg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • cantstop
  • 271 1382
14 godzin temu, stempos1980 napisał:

Czemu tak sądzisz? Ja dawałem w tunele foliowe pod papryke  tylko jesienią w 2017 r to na tunl o wymiarach 32x7.5 dałem po 2 rozrzutniki. Tylko u nas to koszty patelni od 1000  w górę

chodzi o warzywa które są wrażliwe na chlorki

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Uziu92
  • Uziu92
  • 7979 20600

a pod rzepak to stosujecie  ? nie ma jakichś negatywnych skutków ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • stempos1980
  • 7906 5943
30 minut temu, cantstop napisał:

chodzi o warzywa które są wrażliwe na chlorki

Papryką jest bardzo wrażliwa na chlorki. Ja sieje polifoske pod paprykę to staram się minimum 2 tygodnie wcześniej rozsiać przed sadzeniem. Zasolenie też bardzo jej szkodzi ale z solą to tylko woda da radę. Jeżeli dasz w marcu a siewy w kwietniu to nie powinno się nic dziać z rośliną

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Nowicjusz
  • Kacper6400
  • 1 21
Marecki2922 napisał:

Fajnie że podzieliłeś się badaniami , ale mi wyszło jakoś mniej optymistycznie , za ile przywiózłbyś do  Dziadkowic 17-306

W nasze strony wychodzi 800-900 za patelnię

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
Gość

Napisano (edytowany)

  • Gość

Zasolenie wynika z nadmiaru w glebie kationów i anionów. Kationów u nas nigdy mało, no chyba że ktoś z potasem przeholował, a  aniony są szybko wypłukiwane. Ale tyle chloru może trochę zrobić zamieszania z życiem biologicznym w glebie.

Tylko chlorki łatwo są wymywane, ale pociągną za sobą wapń. Dobrze byłoby ten podkład mieszać z gipsem. Wtedy straty kationów Ca+ byłyby mniejsze.

 

I dlatego się mówi że sól potasowa zakwasza, bo zawarty w niej chlor łączy się wapniem i uzyskany związek jest wymywany a na miejsce wapnia wchodzi wodór.

 

A z tego co mi się wydaje to pomidor jest jednym z bardziej tolerancyjnych warzyw na nadmiar chlorów,a marchew mniej.

Edytowano przez damianzbr

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • koniu
  • 842 5243

opłaca się sypać te dziesiątki ton na hektar żeby wprowadzić tylko tyle składników? Jakby nie było trzeba tego trochę wysiać i się najeździć, do tego załadunek, czas. Nie wiem, chyba że źle liczę...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Marecki2922
  • 521 1748

Dobrze liczysz , wszystko zależy od ceny za jaką się kupi albo nawet dostanie towar

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj