Borekk17 890 Napisano Luty 26, 2016 Zaawansowany 890 5418 wolę głębszą podorywkę i wybronować zaraz po skoszeniu potem tylko początkiem września ruszę raz kultywatorem i sieję Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
TylkoOkragly 259 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 259 2206 Ja bym sie z chęcią pozbył pługa do podorywki i kupił taka talerzówke jaka szerokość i jakim biegiem śmigasz? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Profil usunięty Napisano Luty 27, 2016 wolę głębszą podorywkę i wybronować zaraz po skoszeniu potem tylko początkiem września ruszę raz kultywatorem i sieję Widzę, że masz średnie pojęcie na temat uprawy gleby i jakie znaczenie mają poszczególne zabiegi uprawowe. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Borekk17 890 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 890 5418 powiem ci tak kolego pojęcie o rolnictwie mak takie jakiego się nauczyłem od ojca bo z zawodu jestem mechanikiem.dla mnie to jest to samo czy zrobię podorywke i ja wybronuje czy talezowka jak ewentualnie chwasty powychodza to randap i po jakimś czasie uprawa a dlaczego tak robię odpowiadam CIĘCIE KOSZTÓW Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Profil usunięty Napisano Luty 27, 2016 Tak też myślałem, tylko że to cięcie kosztów wychodzi drożej. U nas też tak było w latach 90. Oszczędzało się na czym się dało. Efekt: spadek plonów o połowę, ziemia zachwaszczona, że środki nie dawały rady, choroby i szkodniki, pola zaczęły się zaperzać. Teraz po żniwach talerzówka, (czasami dwa razy jak jest dużo resztek) następnie orka z przedpłużkami, uprawa przedsiewna i siew. Efekty są takie, że perz zniknął, chwasty występują sporadycznie, wzrosły plony. Najlepszą decyzją było zastąpienie podorywki talerzowaniem. Dzięki temu zlikwidowałem zachwaszczenie. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Borekk17 890 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 890 5418 no jak narazie to pola u mnie są czyste miejscami coś się pokaże ale opryskami bez problemu to zwalczam plony złe nie są więc nie będę się rzucał i robił kolejnych kosztów kupując talerzówkę bo dla mnie jest to nieopłacalna inwestycja a ten mój system czyli podorywka rozbronowanie jej potem uprawa i siew jest stosowany co drugi rok naprzemiennie z orką na razówę tuż po żniwach gdyż dwa największe kawałki są takie że jakbym orał tuż przed zasiewem to bym musiał to agregatem tłuc ze 3 dni żeby choć trochę uprawić Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Luty 27, 2016 ja znowu zamiast talerzówki mam grubera i wygląda to tak: gruber - orka - uprawa - siew. W sumie to się zastanawiam czy talerzówka jest lepsza od grubera. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
TylkoOkragly 259 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 259 2206 Borekk17 Czy ty masz wogóle pojecie coś o Gospodarce? pier**l,, takie głupoty jak by ci zeby szły Pokładac co roku pozniej bronować i to jest oszczedność? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Borekk17 890 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 890 5418 co drugi rok podorywke robię i w tą podorywkę sieję więc jest oszczędnośc ponad 25l na ha Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
TylkoOkragly 259 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 259 2206 No to rób tak dalej,ja wole przetalerzować i orka pod siew a poźniej na zime głebiej orac Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Krolewicz 124 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 124 431 ciekawe czy ta oszczędność jest naprawdę oszczędnością bo ja z własnego doświadczenia zauważyłem jak mi się uda w czas zrobić co się czasem zdarzy to są efekty Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Borekk17 890 Napisano Luty 27, 2016 Zaawansowany 890 5418 ja tak liczę na 20 litrach na spokojnie zrobię głębszą podorywke i zabronuję hektar potem liczę 10 litrów na uprawę i na siew liczę też około 10 to mi daje 40 litrów a robiąc podorywkę czy tależowanie potem ro orać i jesczce to jesienią uprawić (na dwóch kawałkach po świeżej orce trzeba 3 lub 4 razy agregatem tłuc żeby to rozbić ) i zasiać to liczę tak pi razy dzwi 6o litrów czyli bezorkowo 20 l w kieszeni zostaje wiadomo że tam gdzie gnój daję to orka na razówę i kawałek na zboża jare ale tam gdzie ozimina to bezorkowo lecę ale Co drugi rok Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Profil usunięty Napisano Luty 28, 2016 U mnie to wygląda tak: talerzowanie - 3 l/ha, orka - 13l/ha, uprawa przedsiewna 4 l/ha, siew 3l/ha. Czyli robię porządnie i spalam trochę więcej niż połowę tego co Ty. Pomijam już oszczędności wynikające ze zmniejszonego stosowania herbicydów i fungicydów (na niektórych polach w ogóle nie pryskam na chwasty i nie zużywam na to paliwa). A Ty orząc na raz powodujesz gromadzenie nasion chwastów w glebie, co prędzej czy później się zemści. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość konteno Napisano Luty 28, 2016 W sumie to się zastanawiam czy talerzówka jest lepsza od grubera. oszczędności są w paliwie bo jest mniejsze zapotrzebowanie na moc talerzówki niż grubera o tej samej szerokości roboczej, druga sprawa to zaperzenie (ponoć talerzówka potrafi rozcinać kłącza perzu jeśli się talerzuje dość głęboko) Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Borekk17 890 Napisano Luty 28, 2016 Zaawansowany 890 5418 U mnie to wygląda tak: talerzowanie - 3 l/ha, orka - 13l/ha, uprawa przedsiewna 4 l/ha, siew 3l/ha. Czyli robię porządnie i spalam trochę więcej niż połowę tego co Ty. Pomijam już oszczędności wynikające ze zmniejszonego stosowania herbicydów i fungicydów (na niektórych polach w ogóle nie pryskam na chwasty i nie zużywam na to paliwa). A Ty orząc na raz powodujesz gromadzenie nasion chwastów w glebie, co prędzej czy później się ztzlko ja nie liczę dokładnego spalania tylko pi razy dzwi wlewam 20 i jadę orać potem niepatrząc w zbiornik wlewam kolejne 20 i na spokojnie uprawiam i sieję no ciekawy jestem czy u mnie byś uprawił hektar a 4 litrach bo jestem przekonany że nie minimum 10 byś spalił żeby to uprawić bo nie idzie rozbić grudy i trzeba jezdzic po 3-4 razy no chyba że masz inny sprzęt niż mój a ja słyszałem od kilku większych rolników że jak się wjedzie w zaperzone pole talerzówką to tylko się perzowi pomaga rozrastać szczepiąc go Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się