Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bydło mięsne


84 odpowiedzi na ten temat

#61 Share nikolas29

nikolas29

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1059 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie pow.EBE
  • Zainteresowania:gra na instrumentach muzycznych///rolnictwo

Napisany 19 styczeń 2014 - 08:03

Bydło mięsne a ma ktos moze takie rasy jak salers czy angus....jak sie maja te rasy w opiniach

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Bydło mięsne Dzisiaj, 21:59
  •  

#62 Share Yoda

Yoda

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 styczeń 2014 - 10:31

Bydło mięsne W agrofirmie mają. Najwięcej mają angusa i simentalera (po 1000szt) więc chyba najlepiej na nich wychodzą

#63 Share nikolas29

nikolas29

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1059 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie pow.EBE
  • Zainteresowania:gra na instrumentach muzycznych///rolnictwo

Napisany 19 styczeń 2014 - 11:06

Bydło mięsne ciekawe jakie maja zalety i wady;;;angusy pewnie małe sztuki ale mieso lepsze

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Bydło mięsne Dzisiaj, 21:59
  •  

#64 Share YanYsz

YanYsz

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 55 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 30 listopad 2015 - 17:20

Bydło mięsne Angusy mają tylko jeden minus - nie za duży gabaryt. Jako mamki do produkcji cieląt mieszańców w krzyżówkach z buhajami innych ras mięsnych są super, same plusy:)

#65 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 30 listopad 2015 - 17:43

Bydło mięsne

najlepsza smakowo wołowina kulinarna jest z rasy angus i hereford

ja osobiscie bym wybrał hereforda



#66 Share YanYsz

YanYsz

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 55 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 30 listopad 2015 - 18:06

Bydło mięsne Obydwie te rasy w obu amerykach i ogólnie na świecie stanowią powyżej 50% pogłowia w PRAWDZIWEJ produkcji wołowiny kulinarnej - to o czymś świadczy... Herefordy ciut większe, Angusy za to łagodniejsze i łatwiejsze do ogarnięcia;)

#67 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 30 listopad 2015 - 19:18

Bydło mięsne

ile teraz trzeba dac za jałówki ok 300kg hereford ?



#68 Share Yoda

Yoda

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2015 - 12:27

Bydło mięsne

Wg sekcji hereforda po 12/kg za buhajki o jałowki ciężko i ceny idą w góre. Nie lepiej cielne? Kupujesz i za 3-4 miesiące masz cielę?



#69 Share Slaszmh9014

Slaszmh9014

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 27 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisany 27 grudzień 2015 - 18:07

Bydło mięsne Witam. Koledzy jaką rase byka polecić do krzyżówki z simentalem mięsnym ? Posiadamy 30 szt mamek czystej rasy simentala ukieronkowanego na opasy chciałbym kupić jakieś 2 byczki LM, Charolaise itp ktoś coś poleci ? dodam ze teraz pojawiły sie problemy przy wycielaniu u niektórych sztuk cielaki rodzą sie za duże i krowa ma problemy
lub cieląta posiadają podkurcz nogi. Część opasow chciałbym odchowywac do około 300kg a reszte do 24miesięcy. Jakieś propozycje ?

#70 Share krystian1982

krystian1982

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 78 postów

Napisany 27 grudzień 2015 - 18:32

Bydło mięsne

jeżeli tak jak mówiszmasz masz problemy z wycieleniami to najlepsza opcja limuse  



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Bydło mięsne Dzisiaj, 21:59
  •  

#71 Share YanYsz

YanYsz

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 55 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 27 grudzień 2015 - 21:40

Bydło mięsne Z simentalem miesnym świetnie komponuje się blonde d'aquitaine. Jaj chcesz zobaczyć efekty to odwiedź GR Seroczyn. Limousine jest przereklamowane, we Francji teraz właśnie blondy najbardziej zyskują na popularności i pogłowie najbardziej wzrasta - na pewno nie bez powodu;)
Minus tylko taki ze na ten moment taki "rozpłodnik" 100% BD będzie kosztował conajmniej 10k.

#72 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 27 grudzień 2015 - 21:42

Bydło mięsne

najlepsze sa herefordy



#73 Share YanYsz

YanYsz

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 55 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 28 grudzień 2015 - 00:36

Bydło mięsne

najlepsze sa herefordy

Uchowasz piekna sztukę hereforda a handlarzyna powie Ci że "żółte i tłuste mięso mają".
No chyba że jesteś w stanie bezpośrednio na stejky opylić:)

#74 Share same110

same110

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 161 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pomorze
  • Zainteresowania:Technika rolnicza

Napisany 28 grudzień 2015 - 01:23

Bydło mięsne Aż tak kupujący dorosłe opasy patrzą krzywo na herefordy jak pisze YanYsz?

#75 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 28 grudzień 2015 - 12:24

Bydło mięsne

taaa podejrzewam z wiekszosc handlarzy to hereforda by uznała za krzyzówke simentala z limousine  :D

poza tym skoro nie chca hereforda a hf-a chca ?  :D



#76 Share Yoda

Yoda

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 grudzień 2015 - 16:26

Bydło mięsne

Jak masz dobrego sima mięsnego to nie mieszaj tego z niczym. Dobry sim rośnie jak charolaise. Uniwersalna rasa: dobrze sprzedaż odsada a jak masz paszę to możesz nawet do tony opasać na ciężkiego. Co masz za krowy że ciężko się cielą. Krowa 600-700 kg to nie powinna mieć problemów nawet z 50kg cielakiem.



#77 Share krystian1982

krystian1982

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 78 postów

Napisany 28 grudzień 2015 - 18:29

Bydło mięsne

koledzy zgodze sie z wami ze czystorasowy sim to jak dla mnie nie ma nic lepszego ale własnie te trudne porody a najbardziej te pdwinięcia kończyn masakra coraz więcej ostatnio cieliliśmyh krowe simka pokryta simem mięsnym ciężko szło ale jakoś poszło oczywiście na początku kończyny podwinięte ale wychodzi cielak

genetycznie masakra blond ok ale z porodami tez różnie a po limuse z reguły bez problemu i krowa sim a byk limuse to nie zła krzyżówka efekt końcowy jak najbardziej



#78 Share YanYsz

YanYsz

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 55 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 29 grudzień 2015 - 11:58

Bydło mięsne Po blondzie porody są łatwe dlatego ze cielaki rodza sie dlugie ale szcxuple dosyć, dopiero po kilku dniach zaczyna być widać co z tego będzie;) Mam już 4 cielaki po inseminacji blondem jalówek i nie było problemów. A tak btw... przy każdej rasie będą kłopoty jeśli jalówka/krowa przed wcieleniem będzie w zbyt dobrej kondycji (tłusta jak na opas).
Z herefordem nie jest tak że nie chcą albo płacą gorzej niż za hf:) Po prostu to nie jest mięso na nasz rynek i sprzedając hereforda na żywą handlarzowi właśnie nie opłaca się przyznawać że to czysta rasa, na pewno lepiej mówić że to simental x limousine:D

#79 Share vortigon

vortigon

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 14 postów

Napisany 12 wrzesień 2016 - 13:04

Bydło mięsne

witam mam pytanko hoduje bydło mięsne najczęściej  mm bo takich u nas jest najwięcej. kupuje je w wieku okolo 3-5msc i place za nie okolo 2/2,5 tys. mam 12szt. na 30ha gospodarsto i tu moje pytanie czy bardziej mi się oplaca kupywac takie cielęta czy kupić lepiej mamki??


Edytowany przez vortigon, 12 wrzesień 2016 - 13:07.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Bydło mięsne Dzisiaj, 21:59
  •  

#80 Share bieniek_88

bieniek_88

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 269 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WWE/WOR
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, survival.

Napisany 23 wrzesień 2016 - 18:32

Bydło mięsne Jaki masz zysk ze sprzedania później ciężkiej sztuki przy zakupie cielaka za taką cenę?

Podobne tematy rasa mamki mięsne

Tylko na agroFakt.pl: Ocena pokroju i kondycji bydła mięsnego: jak ją przeprowadzić? zobacz »