Przez
Sethlinia
Studiuję Zootechnikę na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, w przyszłym roku będę pisać pierwszą swoją pracę, tj. inżynierską odnośnie żywienia zwierząt hodowlanych, w tym bydła Mięsnego/mlecznego). Temat pracy dotyczyć będzie zastosowania wytłoków (głównie z jabłka, ale innych również w mniejszym stopniu, głównie dla porównania), a nikt inny się nie orientuje lepiej w tym, czym żywi zwierzęta oraz jaki ma to na nie wpływ, jak sam hodowca, więc moje pytanie brzmi: czy mają Państwo może dostęp do informacji odnośnie składów chemiczno-pokarmowych wytłoków (tych, które Państwo wykorzystują u siebie), może procentowego ich udziału w ogólnej dawce pokarmowej, efektów jakie spowodowały tego rodzaju dodatki do paszy...
Na pewno jako hodowcy mogą mieć też Państwo kontakt ze Związkiem Hodowców Bydła, gdzie mogą być dostępne podobne dane, np. statystyczne zużycie odpadów owocowych na gospodarstwo, i co najważniejsze: efekty produkcyjne. Czy mają może wpływ na przyrosty (albo nie, to też jest jakaś informacja), czy ich brak/obecność w paszy wpływa np. na lepsze/gorsze trawienie, przeżuwanie, produkcję śliny podczas przeżuwania.
Przeczytałam już na Państwa forum tematy zahaczające o temat wytłoków, jednak niestety, na potrzeby pracy, dane jakich potrzebuję muszą być dużo bardziej precyzyjne, najlepiej oparte - może na badaniach, może na poradach Ośrodków Doradztwa Rolniczego lub po prostu poparte własnymi wynikami produkcyjnymi (czy to przyrosty, czy to mleczność lub jakość mleka)?
Innymi słowy, jestem otwarta na każdą możliwą pomoc.
Prosiłabym również ew. Administratora o pomoc "forumową", tzn. jako że moja praca dotyczyłaby różnych gatunków zwierząt, a sekcje "żywienia" są u każdego gatunku oddzielnie (a nie chcę SPAMować na forum tymi samymi postami w wielu miejscach), istnieje jakiś dobry sposób na rozwiązanie tego problemu? Czy jednak umieścić w każdej sekcji podobne treścią pytanie i nie stanowiłoby to przeszkody?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Joanna