Skocz do zawartości




Reklama



Wirówka do odseparowywania komórek somatycznych w mleku.

separator komorek somatycznych wirowka

  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie
27 odpowiedzi na ten temat

#1 st220

st220

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 834 postów
  • 5246749
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 27 listopad 2008 - 17:55

Działanie:

turbina o obrotach 8000/min
Podczas wirowania komórki somatyczne, mające ciężar właściwy większy niż mleko, osadzają się na bokach turbiny , oczyszczone mleko o niezmienionym poziomie białka i tłuszczu przepompowywane jest do schładzalnika

Wydajność :
1024 litry na godzinę

Skuteczność:
W zależności od prędkości przepływu od 5 razy w wzyż początkowej ilości komórek somatycznych.

Instalowanie:
Między dojarką a schładzalnikiem

Kompletacja:
Turbina, zbiornik odstawczy, rurki łączące.

#2 Balzak

Balzak

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • 2855 postów
  • 5700624
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Oka

Napisany 27 listopad 2008 - 17:57

A czy ktoś to już stosuje i ile to kosztuje?? może jakieś informacje w necie są

#3 st220

st220

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 834 postów
  • 5246749
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 27 listopad 2008 - 18:08

W necie niczego na razie nie szukałem, takie informacje znalazłem w jednej gazecie, a cena to 24,900zł ;)

#4 Balzak

Balzak

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • 2855 postów
  • 5700624
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Oka

Napisany 27 listopad 2008 - 18:09

Wrzuć ten artykuł z gazety,

#5 st220

st220

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 834 postów
  • 5246749
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 27 listopad 2008 - 18:13

Tylko tyle informacji było w tej gazecie , mogę podać adres  firmy która ten separator (wirówkę) sprzedaje jeśli jest ktoś zainteresowany.

#6 kubi

kubi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 367 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:dolny śląsk

Napisany 27 listopad 2008 - 21:21

Pytanie dla tych co maja coś pojęcia o hodowli i użytkowaniu krów mlecznych, w jakim celu ma to być używane?? bo chciałbym nadmienić, ze krowa chora=antybiotyk, a tego chyba wirówka nie odseparuje??
można biec.
można stać.
samo przyjdzie.

#7 st220

st220

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 834 postów
  • 5246749
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 27 listopad 2008 - 21:56

W celu zmniejszenia ilości komórek somatycznych w mleku dostarczanym do mleczarni. Nie każda krowa która ma podwyższony poziom komórek jest chora

#8 kubi

kubi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 367 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:dolny śląsk

Napisany 27 listopad 2008 - 22:29

Na pewno też nie jest zdrowa, a wyleczyć taką załóżmy 700-800tys k.s bardzo trudno za pomocą tylko maści. I co robić z takim fantem-przez cały żywot krowy jej złe mleko przepuszczać przez wirówkę? ;)
można biec.
można stać.
samo przyjdzie.

#9 Waszkapabblo

Waszkapabblo

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 11 postów

Napisany 06 luty 2009 - 16:52

Ta maszyna zbije komórki z 1,5mln do 200tys tak że każde mleko może iść do zbiornika i do mleczarni nic się nie marnuje

#10 Qtas

Qtas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 32 postów

Napisany 06 luty 2009 - 17:21

Zobacz postkubi, o Nov 27 2008, 21:21, powiedział:

Pytanie dla tych co maja coś pojęcia o hodowli i użytkowaniu krów mlecznych, w jakim celu ma to być używane?? bo chciałbym nadmienić, ze krowa chora=antybiotyk, a tego chyba wirówka nie odseparuje??
Jeśli Ci się zdaje, że sprawę załatwi antybiotyk, to masz rację - zdaje Ci się.
A pomysł z tą maszyną chyba dobry. Tylko ciekawe co z bakteriami.

#11 milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7997 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 06 luty 2009 - 19:56

Używają takie mleczarnie do oczyszczenia mleka. Do usunięcia bakterii niestety niezbędna jest obróbka termiczna. Wirówka również służy do usuwania przetrwalników czyli działa utrwalająco na mleko.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#12 Qtas

Qtas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 32 postów

Napisany 07 luty 2009 - 17:18

Nasza mleczarnia posiada urządzenie filtrujące, z filtrami membranowymi, produkcji kanadyjskiej, za 5 mln$. Filtry te odfiltrowuja 99% komorek somatycznych i bakterii. Nie znaczy to, ze mozna odstawiac brudne mleko. A i tak musza je pasteryzowac.

#13 milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7997 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 07 luty 2009 - 19:52

Nie słyszałem jeszcze o takim sprzęcie. Ale to jaki malutkie muszą być otworki w membranie żeby zatrzymywało bakterie. Ale takie mleko ma dużo lepsza wartość odżywczą. Bo teraz najczęściej mleczarnie się nie bawią i używają metody UHT. Wszystkie bakterie i przetrwalniki usunie ale kosztem składników odżywczych które nie są w stanie wytrzymać w tak wysokiej temp.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#14 radekrolnik

radekrolnik

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 grudzień 2012 - 20:55

Czy te urządzenie zdaje egzamin. ?

#15 razor275

razor275

    CBŚ

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 2137 postów
  • 7673346
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tarnów
  • Zainteresowania:Rolnictwo , myślistwo , motoryzacja

Napisany 16 grudzień 2012 - 22:22

Połączone

Bakteria to jedyna forma kultury u niektórych ludzi


#16 statek

statek

    wieczny student

  • Members
  • PipPipPip
  • 1529 postów
  • 2085700
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sejny
  • Zainteresowania:Piłka nożna, elektronika, komputery

Napisany 17 grudzień 2012 - 07:33

Przeciez te urzadzenie jest zakazane przez mleczarnie!!!!!

Nie mozna tego używać w gospodarstwie.

Czytalem o tym art w poradniku rolniczym jakies 2 lata temu. Jest i działa ale obniza wartosc mleka dla mleczarni wiec jest zakaz uzytku
Fendt 412 TUZ WOM TI TMS, MF 5435 z ładowaczem Stoll 15, NH T5060, JCB 527-58, Zetor 7211, wóz sano 10m3 agregat ares l/z siewnik famarol i gaspardo SP4, Joskin Modulo2 8400l, gruber Rolmako 3m, sieczkarnia Claas Jaguar 840 + kemper 3000, pług kverneland AB 100. 100ha i 200 krówek

#17 kyllee

kyllee

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisany 18 grudzień 2012 - 21:37

dziala  zdaje egzamin ale u niektorych obniza razem z komorkami tluszcz  koszt zalezy od modelu i  od posrednika ale jest od12-25 tys  dojenie zamiast godziny trwa troche dluzej wszystko zalezy z jaka szybkoscia puscisz mleko przez wirowke  to tyle odseparuje ci komorek ,,, po kazdym uzyciu trzeba ja rozebrac i recznie umyc  (wyskrobac wytracone komorki ze scianek urzadzenia)  tak @statek ma racje sa zabronione  bo mleko przez nie przepuszczaja tylko do momentu brania prob :) i nieoficjalnie mowia ze ciezko jest z niego zrobic dobrej jakosci produkty, moim zdaniem lepiej krowy wyleczyc i zainwestowac w zywienie bo to nie jest sposob na dluga mete jak ktoras ma gronkowca i zarazi inne to zamist ja uwowac bedziesz puszczal przez wirowke to nie bedziesz myslal o jej leczeniu a jak pozniej wwali sie na cale stado to zaczna sie schody ,,,  ja osobiscie nie uzywam  jakos mi przechodzi czasami wyskoczy ponad 400  ale mam znajomych ktorzy maja

#18 st220

st220

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 834 postów
  • 5246749
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 29 grudzień 2012 - 10:10

Zobacz poststatek, o 17 grudzień 2012 - 07:33, powiedział:

Przeciez te urzadzenie jest zakazane przez mleczarnie!!!!!

Nie mozna tego używać w gospodarstwie.

Czytalem o tym art w poradniku rolniczym jakies 2 lata temu. Jest i działa ale obniza wartosc mleka dla mleczarni wiec jest zakaz uzytku


Niby jest zakazane, ale rok temu był kierownik skupu pewnej mleczarni u mnie i otwarcie mówił że ludzie mają takie sprzęty i zbytnio nic z tym zrobić nie mogą bo udowodnić używanie jest ciężko.

#19 wildagro12

wildagro12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 145 postów

Napisany 31 styczeń 2013 - 16:13

Witam, już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem separatora komórek somatycznych.
Ostatnio byłem u znajomego który posiada taki sprzęt i (według jego słów) ten sprzęt naprawdę działa. On za swoją wirówkę dał 12k. Kilka dni temu rozmawiałem z innym znajomym, który za praktycznie identyczny sprzęt zapłacił 8k.

Z tego co widzę wiele osób ma te wirówki, używa ich i chwali je sobie - niestety nie chce za wiele o nich mówić dlatego pytam Was: na co jakie zwracać uwagę, jakie paramatry są najistotniejsze (minimalna wydajność), aby nie przepłacić za to ustrojstwo i jednocześnie być zadowolonym z jego działania.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

AgroFoto

  • Reklama AgroFoto
  •  

#20 danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6462 postów
  • 12937955
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)

Napisany 31 styczeń 2013 - 16:35

Tematy połączone
Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

Sprzedam:
koło zębate przekładni kątowej prasy Sipma

rozrzutnik dwuosiowy
zgrabiarkę gwiazdową

agregat prądotwórczy





Zobacz także