Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Mszyce na malinach. Co robić?

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Kolego domownicy tak bo powiem ci tak ja malinę leję opryskami ile wlezie podlewana jest cały czas bo z własnej studni a po drugie i na zmianę jeździmy do Niemieć maliny to moje chubby  i pozostałych ... Bo coś robić trzeba dla rozrywki .

własna studnia też prądu za darmo nie ciągnie przez tyle miesięcy

to jaki masz koszt tych 30arów

malina jest bardzo wymagająca i chcieć mieć co zbierać to przy cenie 3zł nic nie zostanie

mówią że robota głupich lubi i coś w tym jest. ja wiem że Ty to wcześniej posadziłeś niż spadła bo teraz to byś pewnie się za to nie brał

Opublikowano

Powiem tak. Ci co mają dużo i potrzebują siły roboczej, czyli ludzi ze Wschodu, których trzeba teraz opłacić dać jeść, utrzymać ich itd, do tego zapłacić im minimum 2,50 zł za od kilograma, do tego też oni zrywają tylko malinę, które jest '' extra '' , jak robi się gorsza to uciekają na inne plantacje albo jabłka itp. Dlatego Ci co mają małe areały i dają rade sami to przerobić, to mimo sporych wydatków to i tak według mnie są na plus bo dają radę sami to przerobić, a nie mają hektarami i martwią się, kto zerwie to, nawet jak cena jest fatalna.

Opublikowano
1 minutę temu, KasiaLub napisał:

Dobra zmiana... prawda jest taka, że aż tak źle nie było nigdy i jak dalej tak pójdzie to zniszczą całe polskie rolnictwo, nie tylko "maliniarzy".

ale na dzieciaki bierzesz 500+

to słoweńcom, chorwatom, ukraińcom itp jak chcesz zakazać zwiększania  produkcji ?

Opublikowano

Taaa . 500 brać i nie narzekać ! Bo Oni to przez 8 lat... :D

Opublikowano
Dnia 10.06.2018 o 14:09, racyl napisał:

ale na dzieciaki bierzesz 500+

to słoweńcom, chorwatom, ukraińcom itp jak chcesz zakazać zwiększania  produkcji ?

Zaskoczę Cię bo nie biorę ani grosza. Więc zanim coś napiszesz to zastanów się dwa razy, kultura obowiązuje także w internecie.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, KasiaLub napisał:

Zaskoczę Cię bo nie biorę ani grosza. Więc zanim coś napiszesz to zastanów się dwa razy, kultura obowiązuje także w internecie.

To nie jest odpowiedż na mojego posta

a co w tym złego czy ktoś bierze 500+, jak dają to trzeba brać

maliny będą tylko frajerzy produkować na skupy

Edytowane przez Gość
Opublikowano

racyl, czy Ciebie ktoś w dzieciństwie mocno bił po głowie ??

Dnia 10.06.2018 o 11:01, gruber99 napisał:

Ci co mają dużo i potrzebują siły roboczej, czyli ludzi ze Wschodu, których trzeba teraz opłacić dać jeść, utrzymać ich itd,

dajesz swołoczy jeszcze jeść ?? jesli tak to w jakim wymiarze ?? 

kartofli moge dać im w opór (jak se po drodze z pola ukopią), była krowa to i mleko mieli, teraz tak nie ma, jeszcze żeby to byli normalni ludzie ale  kłamstwa i to na każdym kroku to ja qr** nie toleruje... w dużej części to nasza - plantatorów - wina, za bardzo my ich rozpuścili

Opublikowano
1 minutę temu, Shaun napisał:

racyl, czy Ciebie ktoś w dzieciństwie mocno bił po głowie ??

dajesz swołoczy jeszcze jeść ?? jesli tak to w jakim wymiarze ?? 

kartofli moge dać im w opór (jak se po drodze z pola ukopią), była krowa to i mleko mieli, teraz tak nie ma, jeszcze żeby to byli normalni ludzie ale  kłamstwa i to na każdym kroku to ja qr** nie toleruje... w dużej części to nasza - plantatorów - wina, za bardzo my ich rozpuścili

a czy Ty zarobisz coś na malinie po 2,5zł/kg ?

Sorry ale za 2,5zł to głupiego robota

Opublikowano

Racja, taka robota to sztuka dla sztuki. Dużo wskazuje na to, że masowo ludzie przerzuca się na extre, z ludźmi do pracy też może być kiepsko. Ale ja jeszcze wierzę, że i przemyslowka w skupie wroci do łask. Sam dobrze wiesz jak to jest. Póki co ściskam zwieracze i Idę dalej.

Opublikowano
3 godziny temu, Polowy napisał:

A tylko cenę pw znasz ?

Jak na razie tylko mają jedną klasę i na tą jedna skupują każdą malinę.

Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

To nie jest odpowiedż na mojego posta

a co w tym złego czy ktoś bierze 500+, jak dają to trzeba brać

maliny będą tylko frajerzy produkować na skupy

Ja nikomu nie chcę zakazywać produkcji malin, Słowenia była i będzie przodować w tym temacie, ale jeśli chodzi o ukraińców to tu chętnie bym wprowadziła embargo bo za grosz nie przestrzegają zasad i zalewają nas maliną niewiadomo czym nafaszerowaną.

Frajerami to trzeba nazywać naszych szanownych polityków...

• Thanks 1
Opublikowano

Rolnicy się skarżą do żadu że malina tania bo po 2 zł , że ze wschodu jest ściągana i co rząd ma zrobić jak k**wa jest przyzwolenie całej UNII  że z Ukrainy wszystko może wjechać do europy a szczególnie do Polski .

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galan99 napisał:

Rolnicy się skarżą do żadu że malina tania bo po 2 zł , że ze wschodu jest ściągana i co rząd ma zrobić jak k**wa jest przyzwolenie całej UNII  że z Ukrainy wszystko może wjechać do europy a szczególnie do Polski .

tak samo było wcześniej  z jabłkami

Pojechali bronić ukrainców to Putin się wkurzył i zrobił embargo na Polska żywność

ceny poleciały w dół że aż za darmo zaczęto rozdawać jabłka w szkole

Tak się opłaciło bronić przyjaciół ukrainców

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Od 3 do 4 Euro sprzedają do Niemiec a w Niemczech 1 kilogram maliny  32 zł na nasze pięknie k**wa pięknie doją nas jak hu.....j i doić będą ze wszystkim teraz 20 % mniej kasy dostaną na 2020 to zaczną jeszcze lepiej doić .