Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

daj odpocząć ziemi. po za tym mogą odbić stare maliny i będziesz miał mix dwóch odmian jak to będzie inna sadzona

każde inne stanowisko będzie lepsze po za kwaterze po ziemniakach i jeszcze są uprawy drażliwe

Opublikowano
21 godzin temu, fcbarcelonacule napisał:

załatwili nas, a szczególnie większych dostawców, a jeszcze bardziej tych co mieli późne odmiany..

dokładnie, na późnych towaru jeszcze masa a w detalu cos tam idzie ale nie tyle ile jest

Opublikowano

Ja mam Racylku Enrosadirę i Delniwę. W zeszłym roku nasadziłem trochę. W tym roku dosadzam sobie 3 ha. Właśnie po hektarze te odmiany. I w przeciwieństwie do ciebie nie rozstaję sie z Polesiem, a jeden hektarek sobie też rozsadzam 🙂 Cena do kitu więc trzeba sadzić, o ile ktoś sie zna na prawach rynku 😉

Opublikowano

@Grippen wszyscy się cieszymy Twoim szczęściem i gratulujemy Ci

Masz zdrowe polesie to je trzymasz jakby Ci podczas zbierania część spadła na ziemię a reszta została w ręce to też by się go pozbył

Opublikowano (edytowane)

Wiem ze na was moge zawsze liczyc :) To jest tak cenne i niesamowite... Prawie sie wzruszylem tym faktem.

Z Polesiem to trzeba sie nauczyc zyc. O ile regularnie zbierasz i segregujesz lepsze owoce ktore ida  w detal w zalozeniu ze maja byc opylone w tym samym dniu, a reszta do przetworzenia lub zaklad to jest spoko malina z która nie chcę sie rozstawać. Na handel dwudniowy troche slabo sie nadaje. Niestety sie zaczyna kruszyc coraz czesciej wiec jedynie bede rozsadzal te sadzonki ktore daja owoc jak na zdjeciu w nadzieii ze nowa kwatera bedzie taka jak powinna byc. 

20220816_074510.jpg

A wiesz Racek co to za malina? Dodam że jesienna.

20220903_154221.jpg

Edytowane przez Grippen
Opublikowano

No co specjalisto od malin, nie wiesz co to za malina? Pytasz innych.. a sam nie gęby nie otworzysz? Widzisz, zgnoiłeś całkowicie to forum. Dość że mało kto tu wchodzi to i jeszcze ci co wchodza nie specjalnie chca sie coś udzielać do ciebie. A jak już wejdzie jakiś świeżak i zada jakieś pytanie to ty zawsze te swoje wsiokowe żygi musisz wywalić. A później o radę prosi czy ktoś coś wie... buhahaha. Jaki ty jesteś prostak Racku placku.

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 9.10.2022 o 07:42, racyl napisał:

i czar prysł PIS-owskich wróżbitów co opowiadały zimą i wiosną że malina będzie po 30zł/kg.

PIS was wyruchał jak zawsze

Co ma " piernik do wiatraka" .

Dnia 10.10.2022 o 15:21, Grippen napisał:

W zeszłym roku nasadziłem trochę. W tym roku dosadzam sobie 3 ha.  🙂 😉

Tego typu trend istnieje od kilku lat , dlatego nie ma co się spodziewać dobrej ceny przez kolejne naście lat. Wybryki cenowe jakie miały miejsce w ostatnich latach były spowodowane tylko i wyłącznie spadkiem produkcji w skali globalnej ( pożary, przymrozki) , Trzeba będzie poczekać na kolejną redukcję obszaru plantacji maliny , a wtedy będzie szansa na kolejny wzrost ceny.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Grippen napisał:

No co specjalisto od malin, nie wiesz co to za malina? Pytasz innych.. a sam nie gęby nie otworzysz? Widzisz, zgnoiłeś całkowicie to forum. Dość że mało kto tu wchodzi to i jeszcze ci co wchodza nie specjalnie chca sie coś udzielać do ciebie. A jak już wejdzie jakiś świeżak i zada jakieś pytanie to ty zawsze te swoje wsiokowe żygi musisz wywalić. A później o radę prosi czy ktoś coś wie... buhahaha. Jaki ty jesteś prostak Racku placku.

Podobne to jest do polki, być może to jest mapema.

Kultury jak widać nie możesz zachować. Jeszcze nie widziałem żebyś TY komuś kompletnie zielonemu  w jakieś uprawie coś odpisał.

Nie martw sie tak samo grubiańko potrafisz odpisywać tak ja 🤣

Zdjęcie

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Dnia 4.10.2022 o 06:50, racyl napisał:

każde inne stanowisko będzie lepsze po za kwaterze po ziemniakach i jeszcze są uprawy drażliwe

Możę ktoś podpowie jak się ma stanowisko po burakach cukrowych dla malin?

Opublikowano
39 minut temu, marian7k napisał:

Możę ktoś podpowie jak się ma stanowisko po burakach cukrowych dla malin?

Korzystnym dla malin przedplonem są rośliny kapustne, rzepak oraz okopowe (oprócz ziemniaków, które mogą zwiększać zagrożenie wystąpienia chorób systemu korzeniowego). Również rośliny zbożowe nie są najlepszym przedplonem dla maliny.

Info z https://in-vitro.pl/wiedza/malina/

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, Ronos napisał:

Przeziernika teraz pryskać czy czekać do wiosny? Masakra że tylko mospilan jest dostępny, to w ogóle działa na cokolwiek? 😒

jak to jesienna to najlepiej skoś kosiarką pędy żeby były w całości i spal bo na chemię jak dla mnie to teraz trochę za późno. Nie wiem czy jeszcze calypso jest gdzieś do zdobycia

• Like 1
Opublikowano

Mam zamiar jesienią 2023 jak dozyje :D zmienić kwaterę w malinie letniej, kawałek jest po kukurydzy na ziarno 3 x z kolei, zawsze na tym polu był problem z powojem polnym. Macie jakieś doświadczenia ze stosowaniem następujących substancji czynnych które wg neta biorą powój : 2,4 - D + Dikamba; tritosulfuron + florasulam ?? Jak to ogarnąć ? 

Opublikowano

Z powojem to jest tak, że nasiona potrafią w ziemi kiełkować i 30 lat. te substancje owszem trują powój ale on odbija.

Najgorszy problem to jest w truskawkach. U mnie po truskawkach idzie pszenica i praktycznie powoju nie ujrzysz po axialu complet. Później w następnym roku znowu truskawka i ten powój też trochę się pojawia

Na pewno trochę te substancję działają na niego ale i pszenica zaciemnia glebę do tego stopnia że i skrzyp jest mało widoczny

Nie nastawiaj się, że popryskasz rosnący powój na otwartym terenie i on cudownie przepadnie i już nie odbije.

Kukurydza mogła tak samo zaciemnić glebę jak pszenica. Wychodził ten powój u ciebie w kukurydzy ?

Opublikowano

cudu nie oczekuję ale jakąś mixturę z kilku herbicydów trzeba koniecznie zrobić. Włąśnie coś powojowatopodobnego widziałem jak byla niższa kukurydza pewny nie jestem, będą żniwa to ocenię. Przed kukurydzą były tam maliny przez 8 ponad lat. 
Kupujecie NPK wieloskładnikowy czy czekacie na niższe ceny ?