Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, seba25 napisał:

Witam ktoś wie czemu tak maliny w tym roku słabo puszczają bo u mnie to częsty widok w okolicy na plantacjach u jednych ładnie się rozwijają a u innych pousychane  patyki

IMG_20220516_075118_1.jpg

Ludzie gadają, że w tym roku malina będzie po 30zł/kg to i malina chcę się dostosować bo puki co nie było gradobicia, połamań czy innych uszkodzeń fizyczno-pogodowych  😂

Opublikowano
Dnia 16.05.2022 o 21:09, fcbarcelonacule napisał:

20220516_191545.jpg

Jaka jest przyczyna tego więdnięcia ? Głównie Glen Ale w Laszce tez się trafi

20220516_191551.jpg

Robiłeś od zamierania pędów?

Opublikowano

Witam, Panowie znacie jakieś sposoby na zabezpieczenie malin przed opryskiem sąsiadów.

Po dwóch stronach planują sadzić tytoń i będą pryskać od chwastu(command, devrinol) i zazwyczaj było tak, że przy okazji malina dostawała po dupi.. i później długo dochodziła do siebie.

Dadzą znać kiedy będą pryskać i planuję od razu jechać tam z dużą ilością wody i to spłukać. 

Co. O. Tym myślicie? 

Opublikowano

Każdy kto pryska ma obowiązek tak się  zabezpieczyć  żeby ciecz robocza nie dostała się na sąsiednie uprawy. Więc to jest ich problem a nie Twój.  A jak uszkodzą  lub zniszczą Twoją  uprawę  możesz  żądać od nich odszkodowanie.  

Opublikowano

devrinol malinom nie przeszkadza a nawet można maliny pryskać nim od chwastu.

co do comandu to nie musi on fizycznie polecieć z wiatrem na maliny żeby przebielić czy uszkodzić.  sensowny sposób to nakryć maliny na parę dni jak jest zagrożenie z dwóch stron.

zależy też ile tych malin

Opublikowano
11 godzin temu, Hektar napisał:

Witam, Panowie znacie jakieś sposoby na zabezpieczenie malin przed opryskiem sąsiadów.

Po dwóch stronach planują sadzić tytoń i będą pryskać od chwastu(command, devrinol) i zazwyczaj było tak, że przy okazji malina dostawała po dupi.. i później długo dochodziła do siebie.

Dadzą znać kiedy będą pryskać i planuję od razu jechać tam z dużą ilością wody i to spłukać. 

Co. O. Tym myślicie? 

Chodzi mi o to, czy spłukanie tego chwilę po oprysku coś pomoże, albo czy znacie jakieś środki, które można zastosować 

Opublikowano
Dnia 22.05.2022 o 21:43, Hektar napisał:

Chodzi mi o to, czy spłukanie tego chwilę po oprysku coś pomoże, albo czy znacie jakieś środki, które można zastosować 

Command działa w trochę specyficzny sposób, bo paruje z gleby nawet kilka dni i to że w chwili oprysku nie ma wiatru nie znaczy że go nie zniesie na twoje maliny innego dnia. Pewnie najsensowniejszym zabezpieczeniem byłoby okrycie malin agrowłókniną od strony oprysku lub jak masz ogrodzone np siatką leśną to dołożyć siatkę maskującą, to może by ograniczyło trochę. Kiedyś znajomy z ODR opowiadał mi jak mieli przypadek że dwa tiry malin pojechało do niemca a tam znaleźli pozostałości po commandzie, później okazało się że po sąsiedzku do plantacji był rzepak. 

• Like 1
Opublikowano

comand to jest takie cholerstwo, że jak go użyjesz w ziemniakach a następnie po ziemniaku posiejesz pszenicę to jeszcze późną jesienią potrafią być białe place.

używam go do pryskania ogórka opryskiwaczem plecakowym bo nie sieje ich dużo  to malina która jest co najmniej 10m dalej potrafi też mieć jego oznaki

w ogórku on jest niezbędny bo to jedyny herbicyd doglebowy a w chmielu podejrzewam że są alternatywy. Natomiast w ziemniaku to szkoda kasy na niego bo kompletnie nie potrafi utrzymać plantacji do wykopków bez chwastów

Opublikowano

Jak wasza jesienna i letnia? U mnie sugana ładnie idzie do góry natomiast zaczęły pojawiać się na dolnych liściach żółte przebarwienia, natomiast polana jakoś jakby nie mogła się zebrać aby wystrzelić ze wzrostem. Letnia to loteria  - kilak metrów ładnych zdrowych pędów po czym przerwa z słabszymi pędami  lub pędy w ogóle nie rozwinęły się tylko puszczają nowe odrosty. 

Opublikowano (edytowane)

Polana ma czas jeszcze dopiero maj 26 .

Wyższe ceny były podyktowane mniejszym plonem owoców na świecie. Zdaniem Serbów w 2022 roku spodziewany jest dodatkowy wzrost ceny malin, która w skupie może wynieść nawet 800 dinarów za kilogram (31,00 zł/kg), ze względu na wiele czynników, przede wszystkim wzrost kosztów produkcji .

Jak cena się może zapowiadać na letnią malinę są jakieś przesłanki ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

takie praktyczne pytanie, jak pryskacie NISKĄ malinę jesienną ? z obu stron przystawką z wentylatorem czy z jednej ? pytam na zaś, w tym roku mi jesienna zgniła, zostało jakieś 30% z ubiegłego roku ale ciekawi mnie to
Glen lepiej o dziwo niż rok temu, Laszce coś doskwiera, Przehyba jakaś taka nieudana, dużo jaśneijszsa od Glena
cena ma być, takie przesłanki słyszę. :D 

Opublikowano

może problem w częstości zabiegów w tej twojej malinie że ci tak zgniła ?.

jak nie będzie niekorzystnej pogody to i ceny jakieś zawrotnej też nie  będzie. mi wystarczy tyle co w ubiegłym roku

Opublikowano

jesienna zgniła bo mam maliny na tak zwanej łące. W suche lata błogosławieństwo, mokre - przekleństwo. Nie ogarnęliśmy w odpowiednim czasie że takie mogą być skutki duuzych opadów. Nauczka na całę życie.

Opublikowano

Na poważnie się słyszy o cenie ubiegłorocznej lub lepszej.

Ale historia zna różne przypadki.

Gadki typu- Będzie drogo, dbajcie... I oddajcie😜

Opublikowano

W tym roku każdy najarany na ceny malin ostro. Znajomy z Woli Soleckiej mówił, że koleś co ma skup czy tam chłodnie mówił mu w zimie, że po 20 zł minimum będzie bo w tamtym roku nie nakupili a ssanie na malinę podobno jest.