Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kilku dni szukałem i nigdzie nie widzę takiego typu odkładni jak na załączonym foto, mocowana na 3 śruby do korpusu.

Może ktoś wie czy to oryginał czy zapożyczone z czegoś innego?

Mile widziane jakieś namiary na części bądź sklep w okolicy Lublina 

378837853_1_644x461_plug-zagonowy-overum

Opublikowano

być może wygląd podobnym sam znalazłem bardzo podobną

http://olx.pl/oferta/odkladnia-pluga-landsberg-001-763-001-764-odkladnica-piers-CID757-ID5ZXR5.html#69aaf04f17

z tego co widzę to prawdopodobnie UR, choć wujek google nic konkretnego nie wypluł

może kogoś jeszcze oświeci, trochę danych

odległość między dolną a środkową śrubą to 115mm a środkową i górną to 100mm

wysokość przy piersi 28cm a szerokość 75cm

Opublikowano

Dziś wykonana pierwsza orka, to w porównaniu do pługa Unia Tur to niebo, a ziemia. Na polu równo, nie znać kolejnych przejazdów i skib. Ciągnika nie ściąga, nie trzeba pilnować kierownicy, bruzda prosta.  Tego pługa Unia tur nie mogłem za groma ustawić, pierwsza skiba nie dorzucała, ciągnik ściągało.  Wcześniej orałem ursusem 914 to jeszcze się orało, a zatorem forterra w ogóle nie szło, chyba ma za szeroki rozstaw kół do tego pługa, bo pierwsza skiba nie dorzucała.

Dziś orane z przedpłużkami, wilgoci dużo to żadnego zastrzeżenia do jakości orki nie mam. Jakby było sucho to może by się przydało żeby lepiej kruszyło skiby. Jedna listwa ok. 40 zł to na komplet ok. 300 zł trzeba by wydać.

Pług ma ze 20 lat i ma trochę pęknięć zmęczeniowych - pojawiających się rys, ale poprawiliśmy trochę spawów i myślę że będzie służył. Na razie jestem zadowolony.

Przy zakupie nie pomyślałem że Overum obraca się odwrotnie niż inne i wału zbytnio nie da się dołożyć, jak na razie jedyny minus, ale za to łatwo się obraca

Opublikowano

Panowie takie pytanie, czy amortyzator koła do Overuma można by zastąpić amortyzatorem tylnym od jakiegoś samochodu, próbował ktoś z Was coś takiego. W moim chyba olej  już dawno poszedł bo uderza przy obracaniu. Koszt nowego pewnie duży. na necie nie mogę nigdzie znaleźć informacji jakiej mocy jest ten amortyzator, żeby go jakoś dobrać.

Opublikowano

No właśnie to jest problem, bo długość mogę sobie zmierzyć, ale jaką powinien mieć siłę, jak nigdzie nie mogę tego znaleźć. Amortyzatory samochodowe są dość tanie więc na pewno by się opłaciło

Opublikowano

Rozebrałem jeszcze koło w Overumie i brakuje elementu oznaczonego 29 na rysunku. Co to może być, jakaś tulejka w filcem?

Numer katalogowy 1659 34 73 00, ale w Internecie nie mogę zlokalizować takiej części.

post-2754-0-64419500-1479569604_thumb.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Raczej marna szansa żeby to dopasować od czegoś. Dzwonię w poniedziałek do Kutna może mają coś takiego, ewentualnie do tokarza żeby dotoczył, to ma się kręcić na ośce, a w pieście ma być ściśle dopasowane? Patrząc na ośkę ta tuleja ma ponad 1 cm.  

Opublikowano

Najlepiej oryginał, ale tokarz bez problemu to zrobi. Ma być tak, jak piszesz. Oczywiście na ośce ta tulejka musi mieć nieznaczny luz - tokarz będzie wiedział o co chodzi.

Jak nie kupisz zawieź tokarzowi komplet wraz z łożyskiem to przy okazji wprasuje ją.