Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę zbudować wiatę 6x6m. wys. 3,5-przód 3-tył. Na dach drewniane krokwie i blacha. Z czego zrobić słupy żeby wytrzymały? Ceownik hutniczy 10x5 czy profil 10x10 ze scianką 3mm? Słupy będą 3 z przodu i 3 z tyłu. Ewentualnie jeszcze 3 na środku. Chyba że krokwie 14x7 na długości 6metrów nie bedą się uginać i nie będzie na środku podciągu.

• Like 1
Opublikowano

Miałem słupy od linii telefonicznej i energetycznej, ale były juz tak spękane, ze tylko na pokruszenie się nadawały. Myśle nad tym profilem 10x10. Myślę też czy nie zrezygnować z drewna na dach i nie zrobic tak jak w blaszakach

Opublikowano

No właśnie jak to jest? Bo jeszcze myślałem nad ścianami z płyt ogrodzeniowych ( w mojej okolicy większość garaży jest z płyt) Niby słupy wbetonowane Ale fundamentu nie ma. Czy taka wiata moze być bez zgłoszenia? Oczywiście do 50m2

Opublikowano

@antonio
Mi powiedziala tylko kobietka w starostwie, ze do 50m wiata bez niczego. Nic nie mowila o powiazaniu z gruntem itd. Tylko oczywiście wiata, czyli nie zamknięte ze wszystkich stron.

Opublikowano

Ja zrobiłem blaszaka  o wymiarach 5x7, tył 3m wysoki a przód 4m. 7 słupów 80x80x3mm. Łaty z ceownika zimnogiętego 100, a całe obicie z blachy.

Budowa teoretyczne tylko na zgłoszenie, a praktycznie musiałem wyciągać mapki ze starostwa (opłata) i zrobić projekt, jaki fundament, jaka konstrukcja z czego dach.

Opublikowano

Ja zrobiłem blaszaka  o wymiarach 5x7, tył 3m wysoki a przód 4m. 7 słupów 80x80x3mm. Łaty z ceownika zimnogiętego 100, a całe obicie z blachy.

Budowa teoretyczne tylko na zgłoszenie, a praktycznie musiałem wyciągać mapki ze starostwa (opłata) i zrobić projekt, jaki fundament, jaka konstrukcja z czego dach.

mapka to raptem 22,5zł, więc tyle co pół litra, a jaki projekt musiałeś robić??? chyba tylko opis na zgłoszeniu co za budynek, z czego konstrukcja, ściany, i wymiary

Opublikowano

Najwytrzymalsza jest rura . Na wiacie 32 m x 6m x 4 m mam fi 120 o grubości ścianki  6mm i wytrzymała juz 20 lat rózne wichury.

Rura posiada sprężystość i wytrzymałość równą w każdym z kierunków , czego nie posiada żadna inna kształtka.

Żdzbło zboża , pień drzewa nie darmo ma taki kształt , natura wie co robi.

Opublikowano

Panowie mam pytanie dotyczące law pod slupy. Co będzie trwalsze, wylanie lawy i przykręcenie slupa do wbetonowanej kotwy czy poprostu wstawić slup i zalac betonem ? Znajomy robil tez tak ze wkopywal w ziemie beczkę od ropy 200l i w to wstawial slup i zalewal betonem co o tym myślicie ? Wiata na bydlo 8x8

Opublikowano

Chcę zbudować wiatę 6x6m. wys. 3,5-przód 3-tył. Na dach drewniane krokwie i blacha. Z czego zrobić słupy żeby wytrzymały? Ceownik hutniczy 10x5 czy profil 10x10 ze scianką 3mm? Słupy będą 3 z przodu i 3 z tyłu. Ewentualnie jeszcze 3 na środku. Chyba że krokwie 14x7 na długości 6metrów nie bedą się uginać i nie będzie na środku podciągu.

Słupy kupione po 15 zł za całą sztukę 

[galleryimg=648866]

Opublikowano

W pierwszym etapie projektu miały to być słupy stalowe na ławie betonowej czyli 1mx1mx1,2m głębokość, ława zbrojona prętem i wylana na 50cm grubości  pręty zbrojeniowe wychodziły na środku dając zbrojenie pod podstawę słupa 50x50cm i na wysokość zgodną z poziomem pierwszy miał wysokość 80cm a ten trzeci 63cm  ,ale trafiły się betonowe i trafiły do wykopy i zalałem je betonem z  dodatkiem otoczaków polnych (słup wstawiłem do pustego wykopu i oblałem betonem),

Opublikowano

1,2m to głębokość przemarzania, mam wiatę na płytszych ławach i mrozy w 2012r podniosły wiatę i ściany pękły,

i jak już pisałem w projekcie  wykop musiał mieć 1,2m głębokości , zresztą rób jak uważasz jak nie uważasz to Twoja sprawa. Oszczędność na kilku workach cementu z czasem może się nie opłacić.